Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Nederland twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Nederland staat donderdag om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam aanwezig en leggen daar een krans. Bekijk hier een overzicht van de belangrijkste herdenkingen op 4 mei. 

Zaak jihadverdachte Laura Hansen vervolgd

De zaak tegen de bekende jihadverdachte Laura Hansen (21), die een gedwongen Syriëgangster beweert te zijn, wordt vervolgd in de rechtbank van Rotterdam. Onder meer de vader van Hansen zal worden verhoord. Hij hielp haar ontsnappen en is naar eigen zeggen een jaar lang bezig geweest om zijn dochter terug te halen uit IS-gebied en nu probeert hij al bijna een jaar om haar uit handen van justitie te krijgen. Naast Hansen staat ook Alain S., een 47-jarige jihadverdachte uit Rotterdam terecht. S. zou op trainingskamp zijn geweest. 

Tweede halve finale Europa League

In Spanje staan vanaf 21.05 uur Celta de Vigo en Manchester United tegenover elkaar in het heenduel van de halve finale van de Europa League. De return is volgende week in Manchester. De winnaar van de tweestrijd plaatst zich voor de finale in Stockholm, waar de kans groot is dat Ajax de tegenstander is.

En verder:

- Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM doet donderdag een boekje open over het eerste kwartaal van dit jaar. Woensdag werd duidelijk dat het Air France maar niet lukt om het eens te worden met de betrokken pilotenvakbonden. De Franse tak van de luchtvaartmaatschappij wil uiterlijk eind mei van de bonden horen of zij akkoord gaan met de toekomstplannen van de directie. Die wil onder meer een nieuw dochterbedrijf oprichten en voor deze onderneming goedkoper cabinepersoneel inzetten.

- Tijdens een bijeenkomst in Washington komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de tien ASEAN-landen (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) bijeen om samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson handel, mensenhandel en criminaliteit te bespreken. Ook zal de territoriale verdeling van de Zuid-Chinese Zee vermoedelijk aan de orde komen. De bijeenkomst is een voorbode van de komst van president Donald Trump naar de Filipijnen. Hij zal daar in november een top van zowel de ASEAN als de East Asia Summit bijwonen.

Weer:

Donderdag is er vrij veel bewolking. Vanuit het zuiden neemt de kans op regen toe. De temperatuur komt vermoedelijk niet boven de 14 graden. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, maar neemt in de loop van de dag wel toe. In het Waddengebied kan de windkracht toenemen tot krachtig.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg