Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 3 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Ajax in halve finale Europa League tegen Lyon

Ajax speelt het heenduel in halve finale van de Europa League tegen Olympique Lyon. Het is voor het eerst in twintig jaar dat de Amsterdammers een Europese halve finale spelen. Wegens dodenherdenking op donderdag is de wedstrijd een dag vervroegd. Bij Ajax zijn Nick Viergever en Joël Veltman geschorst. Kenny Tete en Jairo Riedewald zijn hun vervangers.  Lyon, de huidige nummer vier van Frankrijk. Die ploeg was eerder dit seizoen met 1-4 en 7-1 veel te sterk voor AZ. Memphis Depay is niet speelgerechtigd, omdat hij al met Manchester United in de Europa League speelde.

Pro-formabehandeling zaak diamantroof Schiphol

Woensdag is de eerste pro-formazitting in de zaak van de geruchtmakende diamantroof in 2005 op Schiphol. Alle zeven verdachten, vijf mannen en twee vrouwen, komen uit Nederland. Bij de roof werd voor ruim 72 miljoen euro aan diamanten gestolen. Direct na de diefstal werd een groot deel van de buit teruggevonden in een vluchtauto. De rest van de gestolen diamanten (waarde 43 miljoen euro) wordt nog steeds vermist.

Halve finale Champions League tussen Monaco en Juventus

AS Monaco en Juventus spelen om 20.45 uur de eerste halve finale van de Champions League. Beide ploegen bereikten verrassend de laatste vier. Juventus was in de vorige ronde overtuigend te sterk voor FC Barcelona. AS Monaco schakelde Manchester City en Borussia Dortmund uit. Het duel is live te zien op Veronica, NU.nl en de NUsport-app.

Volkswagen AG presenteert resultaten eerste kwartaal

Autofabrikant Volkswagen presenteert woensdag cijfers over het eerste kwartaal. Vorige maand meldde het bedrijf al op basis van voorlopige cijfers "significant" beter te hebben gepresteerd dan verwacht. Het bedrijf profiteerde van de vraag naar de nieuwste modellen van Volkswagen. Ook de merken Porsche, Seat, Man en Scania hebben het relatief goed gedaan. De operationele winst van de fabrikant zou zijn uitgekomen op 4,4 miljard euro.

Abbas op bezoek bij Trump

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft op 3 mei een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump in Washington. Abbas gaat daarmee in op een eerdere telefonische uitnodiging van Trump. "Zij zullen het bezoek gebruiken om het streven van beide landen te bevestigen naar een overeenkomst die het conflict beëindigt tussen de Palestijnen en Israël'', aldus woordvoerder Sean Spicer van het Witte Huis.

En verder:

ontmoet de Turkse President Recep Tayyip Erdogan de Russische president Vladimir Poetin in Sochi. De twee regeringsleiders zullen de oorlog in Syrië bespreken.

- wordt het Britse parlement ontbonden. Volgens een wet uit 2011 moet het parlement 25 werkdagen voor de verkiezingen, 8 juni, worden opgeheven. 29 mei is een feestdag.

- is het tien jaar geleden dat het Britse meisje Madeleine McCann verdween in Portugal.

Weer:

Woensdag trekt de regen naar het zuiden weg, vervolgens breekt soms de zon door. Later in de middag komen er vanuit het oosten enkele stevige buien opzetten, langs de oostgrens is daarbij kans op onweer. Het wordt iets zachter, met maxima van 14 tot 17 graden.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg