Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Huldiging bekerwinnaar Vitesse

Maandag wordt bekerwinnaar Vitesse gehuldigd in het centrum van Arnhem. Vitesse wist zondag voor het eerst in de clubhistorie een prijs te pakken. De Arnhemmers waren in de KNVB-bekerfinale in De Kuip dankzij twee goals van Ricky van Wolfswinkel met 2-0 te sterk voor AZ. Vitesse is door de bekerwinst volgend seizoen direct toegelaten tot het hoofdtoernooi van de Europa League. 

Samenvatting bekerfinale AZ-Vitesse (0-2)
Samenvatting bekerfinale AZ-Vitesse (0-2)

Dag van de Arbeid

Maandag is het de Dag van de Arbeid. Op deze dag wordt stilgestaan bij de strijd van Amerikaanse vakbonden om een kortere werkdag van acht uur ingevoerd te krijgen. Hoewel dit in veel andere Europese landen een officiële feestdag is, geldt dit niet voor Nederland. Wel is de Amsterdamse beurs gesloten.

Herdenkingsplechtigheid militaire begraafplaats Loenen

Op de militaire begraafplaats Loenen bij Apeldoorn worden omgekomen militairen herdacht door achter honderden graven iemand van (ongeveer) dezelfde leeftijd plaats te laten nemen: de representant. Op deze manier willen de initiatiefnemers oorlogsslachtoffers een gezicht geven omdat ze worden vertegenwoordigd door leeftijdsgenoten.

Sterren dossen zich uit voor Met Gala

Vele beroemdheden laten zich maandag weer verleiden om voor het jaarlijkse Met Gala groots uit te pakken met hun kleding. Het Met Gala wordt sinds 1971 georganiseerd en heet officieel het Costume Institute Gala. Het is een benefietgala voor het Costume Institute, waar het museum zijn modecollectie bewaart, en tegelijkertijd een openingsfeestje voor de jaarlijkse modetentoonstelling. Het evenement is al jaren de plek voor sterren om gespot te worden in de meest uitbundige creaties.

BKR-registratie voor mobiele telefoon

Vanaf maandag wordt Bureau Kredietregistratie (BKR) ingelicht als je een abonnement met een mobiele telefoon van minstens 250 euro afsluit. Volgens een nieuwe wet krijg je namelijk niet een gratis telefoon bij je abonnement, maar sluit je eigenlijk een lening voor het toestel af. Die lening is meestal verwerkt in de abonnementskosten. Zo'n BKR-registratie kan gevolgen hebben voor het maximale bedrag dat je mag lenen voor een hypotheek. Overigens zijn consumenten nu al verplicht om hypotheekverstrekkers in te lichten over alle leningen die ze al hebben lopen.

En verder:

- lanceert De Telegraaf een gratis toegankelijk videoplatform met content op het gebied van nieuws, sport en entertainment.

- vaart tijdens de ochtendspits het pianopontje van Amsterdam Centraal naar de NDSM Werf.

- waarschuwt Rijkswaterstaat voor de nieuwe wegindeling van de A1 en A6. De nieuwe situatie is vanaf maandagochtend 5.00 uur van kracht. 

- blijft de noordelijke draaibrug van de Afsluitdijk (A7) tot maandagochtend na de spits gesloten. Het verkeer van Friesland naar Noord-Holland wordt tot die tijd over de zuidelijke brug geleid.

Weer:

Maandag trekt er neerslag naar het noorden en wordt het vanuit het zuiden in de loop van de dag droog. De temperatuur ligt rond 14 graden. Ook dinsdag en woensdag blijft bewolking overheersen en valt er soms regen of een bui bij maxima rond 14 graden.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg