Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Honderdste dag Donald Trump als president

Donald Trump is zaterdag honderd dagen president van de Verenigde Staten. Normaal gesproken is dat een ijkpunt voor een nieuwe president om te zien hoeveel hij heeft bereikt. Sinds het aantreden van Trump in januari is hoe dan ook ontzettend veel gebeurd, maar de vraag is of het allemaal zo verloopt als de voormalige vastgoedmagnaat zou willen.

Brexit-top Europese Unie

De regeringsleiders van de Europese Unie komen zaterdag bijeen om een besluit te nemen over de Brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Ze zullen richtlijnen vaststellen waar de Europese Commissie zich aan moet houden bij de gesprekken. Mogelijk kan Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de EU, dan al in mei om tafel met zijn Britse tegenhanger David Davis.

Premier Mark Rutte zei voorafgaand aan de top: "We moeten eerst hele goede afspraken maken over de echtscheiding maar zodra daar vertrouwen over is, moeten er ook snel goede afspraken worden gemaakt over de toekomstige relatie. Over handel, maar ook politiek."

Werkzaamheden aan A1

Rijkswaterstaat is vanaf vrijdagavond 21.00 uur bezig met werkzaamheden aan de A1 tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg. Reizigers die dit weekend met de auto richting Amersfoort of Almere willen moeten rekening houden met extra reistijd. Autoverkeer vanuit Amsterdam wordt daarom omgeleid via Utrecht. Ook de verbindingsbogen in knooppunt Muiderberg tussen Amersfoort en Almere zijn dit weekend in beide richtingen afgesloten. De werkzaamheden duren tot maandagochtend 1 mei 5.00 uur. 

Kwalificatie voor GP Rusland

Zaterdag wordt in het Russische Sochi de kwalificatie verreden voor de Grand Prix van Rusland op zondag. Voor Max Verstappen is het de eerste kans om de nasmaak van zijn uitvalbeurt in Bahrein twee weken geleden weg te spoelen. Sebastian Vettel (Ferrari) en Lewis Hamilton (Mercedes) vervolgen hun vroeg ingezette strijd om de titel. De kwalificatie begint om 14.00 uur.

People's Climate March Amsterdam

Duizenden mensen gaan wereldwijd de straat op om te demonstreren voor beter klimaat. Ook in Amsterdam gaan mensen, en organisaties als Greenpeace, MilieuDefensie, Urgenda en Oxfam, de straat op om het aankomende kabinet aan te sporen voor een ambitieus klimaatbeleid te kiezen. Tegelijkertijd zijn er marsen in onder andere New York, Londen en Berlijn. 

En verder:

- Het treinverkeer tussen Arnhem en Nijmegen ligt vrijdag, zaterdag en zondag stil. Spoorbeheerder ProRail werkt op het traject aan dwarsliggers en inspectiepaden. De NS zet bussen in.

- De burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer, huldigt koe Clara 69 zaterdag op de grote Boerenmarkt (Streek- en kaasmarkt). Clara 69 heeft al meer dan 100.000 liter melk gegeven en krijgt daarom van de burgemeester een rozet opgespeld. 

Weer:

Zaterdag is het meest droog en wordt het 10 tot 13 graden. De zon schijnt geregeld en er is vrij weinig wind. Zondag wordt het 16 tot 18 graden en tot de avond blijft het droog en is het vrij zonnig. Na het weekend doet de temperatuur een klein stapje terug en is weer kans op regen.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg