Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

VVD-voorzitter Keizer geeft uitleg

De voorzitter van de VVD, Henry Keizer, geeft vrijdagochtend tekst en uitleg over een zakendeal waardoor hij in opspraak is geraakt. Het gaat om zijn overname van het uitvaartbedrijf De Facultatieve in Den Haag. Volgens een woordvoerder van de onderneming wil Keizer in een gesprek met de pers volledige openheid van zaken geven.

De rechterhand van demissionair premier Mark Rutte zou met een dubieuze overnameconstructie voor De Facultatieve in 2012 voor een schijntje multimiljonair zijn geworden, meldden onderzoeksjournalisten van Follow the Money onlangs. Binnen de liberale partij gingen al stemmen op voor een onderzoek naar de integriteit van Keizer. 

Curaçao houdt vervroegde parlementsverkiezingen

Vrijdag gaan ruim 158.000 inwoners van Curaçao naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De vervroegde verkiezingen vinden plaats nadat het kabinet-Koeiman op 12 februari al na zeven weken zijn meerderheid verloor. Een nieuwe tijdelijke regering schreef direct nieuwe verkiezingen uit, maar een nieuwe coalitie, onder leiding van de oud-premier Gerrit Schotte wilde dit tegenhouden.

Schotte is veroordeeld voor corruptie en kan daardoor niet deelnemen aan de verkiezingen, daarom wilde hij deze uitstellen tot na de uitspraak in zijn hoger beroep. Hoewel een meerderheid van het parlement het hiermee eens was, eiste minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dat de verkiezingen doorgang vinden. Curaçao kampt met grote economische problemen en een hoge werkloosheid.

Koning ontvangt 150 Nederlanders tijdens feestelijk diner

In de Burgerzaal in het Koninklijk Paleis in Amsterdam ontvangen koning Willem-Alexander en koningin Máxima 150 Nederlanders voor een feestelijk diner. Het Paleis op de Dam is na afloop van het diner 50 uur opengesteld voor publiek. De gelukkigen konden zich aanmelden voor het diner. Vijftig plaatsen zijn voor mensen die net als Willem-Alexander vijftig zijn geworden. De andere honderd plaatsen zijn voor de andere personen die overige zogenoemde kroonjaren vieren. De Rijksvoorlichtingdienst (RVD) meldde in maart dat er al ruim 11.500 aanmeldingen waren binnengekomen.

Buitenlandse ministers spreken in VN-veiligheidsraad over situatie Noord-Korea

Meerdere ministers van Buitenlandse Zaken komen vrijdag samen op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN) in New York om te praten over de situatie in Noord-Korea. De VN-veiligheidsraad wil manieren bespreken om het nucleaire programma van Pyongyang te stoppen. Onder de mogelijkheden zijn eventuele economische en militaire maatregelen die de ontwikkeling van lange-afstandsraketten kunnen stoppen. Ook overweegt de VS nieuwe sancties tegen China, om Peking druk te laten zetten op Noord-Korea.

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon

Eerste vrije training GP Rusland

Vrijdag staan de eerste vrije trainingen ter voorbereiding op de GP van Rusland op het programma. Op het Olympisch Park in Sotsji hoopt Max Verstappen zich met zijn Red Bull te herstellen van de teleurstelling in Bahrein, waar hij twee weken geleden uitviel met technische problemen. De kwalificaties voor de GP in Rusland staan zaterdag gepland, zondag vindt de race plaats (14.00 uur Nederlandse tijd).

En verder:

- Moet de Amerikaanse president Trump proberen een akkoord te sluiten met het Congres over zijn begroting. Als dit niet lukt, dreigt er een 'shutdown' en kunnen ambtenaren niet meer werken.

- Wordt in Iran het eerste debat gehouden tussen presidentskandidaten. Een van de kandidaten is de huidige president Hassan Rouhani.

- Gaan naar verwachting ruim 200 'plasticvissers' in Amsterdam de grachten op om het plastic afval van Koningsdag op te ruimen. 

- Is het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk.

Weer:

Vrijdag wisselen zon en wolken elkaar af en vallen er opnieuw buien, soms met hagel. De temperatuur loopt op naar 10 tot 12 graden. Zaterdag is het vrijwel droog en 10 tot 13 graden. De zon schijnt regelmatig en er is beduidend minder wind. Zondag wordt het met 15 tot 17 graden een stuk warmer. Tot de avond blijft het overal droog.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg