Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Degradatiestrijd in Eredivisie

Op zaterdagavond is het vooral spannend in de onderste regionen van de Eredivisie. Hekkensuiter Go Ahead Eagles kan deze speelronde al degraderen, als NEC (zaterdag thuis tegen Excelsior) en Sparta (zondag thuis tegen ADO) winnen. Go Ahead strijdt tegen FC Groningen voor zijn laatste kans.

Schotse onafhankelijkheidsmars door Den Haag

Voorstanders van de Schotse onafhankelijkheid houden zaterdag een betoging in Den Haag. De mars is georganiseerd door Schotten, Nederlanders en Duitsers die "de Schotten willen laten zien dat Europa hen steunt". De organisatoren verwachten zo’n duizend deelnemers aan de mars. Inwoners van Schotland stemden in 2014 in een referendum tegen onafhankelijkheid, maar nu Groot-Brittannië na een volksraadpleging aanstuurt op een vertrek uit de Europese Unie, eist de Schotse regering een nieuw referendum. In Schotland stemde 62 procent ervoor om in de EU te blijven.

AfD-congres in Keulen, veel politie op de been

Tijdens het congres in Keulen zal Partijleider Frauke Petry de koers, die zij voor de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) heeft uitgestippeld, in stemming brengen. Petry liet afgelopen week weten zelf geen lijsttrekker van haar partij te willen zijn tijdens de Duitse parlementsverkiezingen in september. Tijdens dat congres zal de partij daarom ook kiezen met welke lijsttrekker de AfD de verkiezingen ingaat. 
De politie denkt dat enkele duizenden links-extremisten naar Keulen komen om de bijeenkomst te verstoren. Het korps stuurt daarom meer dan vierduizend mensen de straat op om de protesten in goede banen te leiden. 

Wetenschappers houden wereldwijd 'March for Science'

En wetenschappers houden zaterdag wereldwijd een 'March for Science'. De mars is een 'viering van de wetenschap', en een protest tegen politici die zich sceptisch uiten over wetenschappelijk onderzoek naar onder meer klimaatverandering. De Nederlandse versie van de mars vindt vanmiddag plaats op het Museumplein in Amsterdam.

En verder: 

Zaterdag wordt voor de achtste keer Record Store Day gehouden. Liefhebbers van muziek kunnen bij meer dan honderd onafhankelijke platenzaken van ruim 250 verschillende optredens genieten.

- De meivakantie is begonnen voor scholen in heel Nederland

Weer:

Zaterdag start in het zuiden grijs en druilerig, in het noorden wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. 's Middags is het vrijwel droog en 9 tot 12 graden. Zondag start fris met in het zuidoosten kans op vorst aan de grond. Verder vallen er vooral in het noorden buien. De temperatuur ligt rond 10 graden.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg