Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Uitspraak over voortzetting proces Decembermoorden

Het Surinaamse Hof van Justitie doet naar verwachting uitspraak inzake de voortzetting van het proces over de Decembermoorden. In februari werd het proces voor de zoveelste keer uitgesteld. De rechter besloot hiertoe nadat Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep had aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad om door te gaan met het proces. Dit deed het OM omdat volgens hen de staatsveiligheid in gevaar zou zijn.

Laatste dag formatiegesprekken voor reces

De laatste dag van de formatiegesprekken gaan van start. De fractieleiders en de secondanten van VVD, CDA, D66 en GroenLinks praten vervolgens pas weer op 2 mei verder met informateur Edith Schippers over de vorming van een nieuw kabinet. Intussen komt er weinig naar buiten. VVD-leider Mark Rutte wil alleen bevestigen dat het af en toe knettert. Schippers geeft donderdag aan het eind van de middag haar wekelijkse persconferentie. Het is nog onduidelijk of er dan meer over de voortgang bekend wordt. 

Tweede Kamer debatteert over gaswinning Groningen

De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Kamp (Economische Zaken) over de aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning. Dinsdag werd bekend dat het kabinet de gaskraan op advies van de toezichthouder per oktober verder dichtdraait, maar er is nog steeds veel kritiek op het overheidshandelen.

Hoger beroep Mesii over belastingontduiking

In Spanje dient het hoger beroep van Lionel Messi, die net als zijn vader afgelopen zomer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden vanwege belastingontduiking. De aanvaller van FC Barcelona hoefde niet de cel in, omdat gevangenisstraffen onder de twee jaar volgens de Spaanse wet in vrijheid doorgebracht mogen worden. Messi, vijfvoudig Wereldvoetballer van het Jaar, heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de fiscale fraude van 2007 tot 2009 waarbij 4,1 miljoen euro aan inkomsten uit portretrechten zouden zijn verzwegen voor de Spaanse fiscus.

Jaar- en kwartaalcijfers van HEMA

Warenhuisketen HEMA publiceert zijn jaar- en vierdekwartaalcijfers over 2016. In 2015 wist het bedrijf zijn verkopen flink op te voeren. Meer klanten wisten de weg naar HEMA te vinden en het verlies liep terug van 189,2 miljoen naar 72,5 miljoen euro. Aan het begin van dit jaar maakte de keten bekend zijn Nederlandse en Belgische winkels te gaan herinrichten volgens zijn internationale formule. In Frankrijk, Spanje en andere landen zijn HEMA-winkels ingedeeld in ''belevingswerelden".

Ajax strijdt om halve finale in Europa League

Ajax kan voor het eerst sinds het seizoen 1996/1997 de halve finale van een Europees toernooi halen. De Amsterdammers verdedigen in Gelsenkirchen een 2-0 voorsprong uit de heenwedstrijd. Twintig jaar geleden verloor Ajax in de halve finale van de Champions League, waarin Juventus te sterk was. Tegelijkertijd met de wedstrijd tussen Ajax en Gelsenkirchen worden de andere drie kwartfinales gespeeld: Manchester United-Anderlecht (heenduel 1-1) Racing Genk-Celta de Vigo (2-3) Besiktas-Olympique Lyon (1-2). 

Meer vooruitblikken in de NUsport-minuut: 

En verder: 

- Is het nationale Secretaressedag. 

- Spreekt Kinderombudsman Margrite Kalverboer met minderjarige Q-koortspatiënten over de impact van de ziekte op hun leven. 

- Gaat de ontnemingszaak tegen voormalig Rochdale-topman Hubert Möllenkamp verder. 

Weer:

Het kan in de nacht van woensdag op donderdag licht gaan vriezen. Plaatselijk dalen de temperaturen tot min 4. Donderdag overdag is er van tijd tot tijd ruimte voor de zon, maar er zijn ook regelmatig perioden met bewolking. Bij een matige wind uit het zuidwesten wordt het maximaal 14 graden. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg