Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 19 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Barcelona heeft stunt nodig tegen Juventus

FC Barcelona speelt thuis tegen Juventus. In Italië verloren de Catalanen met 3-0, maar bij de miraculeuze comeback van Barça in de achtste finales tegen Paris Saint-Germain is gebleken dat de ploeg van trainer Luis Enrique tot veel in staat is. In de vorige ronde wist Barcelona zihch met een 6-1 thuiszege te plaatsen voor de kwartfinale, ondanks een 4-0 nederlaag in de thuiswedstrijd.

Tegelijkertijd speelt AS Monaco thuis tegen Borussia Dortmund. De Monegasken wonnen vorige week in Duitsland met 2-3. De wedstrijd werd toen met een dag uitgesteld wegens een aanslag op de spelersbus van Dortmund. Verdediger Marc Bartra raakte daarbij gewond en zal woensdag nog niet meespelen.

Barcelona-Juventus wordt live uitgezonden op Veronica, NU.nl en NUsport.

 AkzoNobel maakt plannen afsplitsing chemietak bekend

Woensdag maakt chemiebedrijf AkzoNobel zijn plannen bekend voor de afsplitsing van zijn chemietak Specialty Chemicals. Het Amerikaanse verfbedrijf PPG Industries aast op het Nederlandse concern, dat daar niet van gediend is. Het afsplitsen van Specialty Chemicals moet twee gefocuste bedrijven opleveren, die op de langere termijn meer waarde opleveren dan AkzoNobel als geheel, en zo de ongewenste overname afwenden. 

Demonstraties Venezuela bij viering onafhankelijkheid Spanje

Op woensdag wordt in Venezuela de onafhankelijkheid van Spanje gevierd. De oppositie heeft toegezegd de grootste demonstratie ooit in het land te gaan organiseren. Aanhangers van Maduro organiseren op hun beurt een tegenprotest. Eerdere demonstraties liepen al een aantal keer uit op gewelddadige confrontaties tussen de betogers en de politie. Bij deze aanvaringen kwamen tot nu toe vijf demonstranten om het leven en vielen honderden gewonden. 

Manifestatie voor LHBTI’s Tsjetsjenië

Woensdag wordt er een manifestatie gehouden als protest tegen de vervolging van LHBTI’s in Tsjetsjenië. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch(HRW) roept westerse landen op noodvisa te verlenen aan homo's die in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië vervolgd worden. Volgens HRW zijn de afgelopen maanden zo'n tweehonderd mannen opgepakt bij razzia's, en afgevoerd naar kazernes waar ze werden gemarteld. Ten minste drie mannen zouden zijn vermoord, anderen worden vermist.

En verder: 

De 32 ondertekenaars van het Verkeersveiligheidsmanifest overhandigen woensdag hun ambities en plannen aan de nieuwe fractiewoordvoerders verkeer en veiligheid in de Tweede Kamer. Aanwezig zijn onder andere Felix Cohen (directeur Veilig Verkeer Nederland) en Frits van Bruggen (hoofddirecteur ANWB).

- In Utrecht wordt het slimme stoplichtsysteem Flo onthuld. Een radarsysteem scant hoe snel fietsers rijden en geeft vervolgens een snelheidsadvies, zodat zij een 'groene golf' kunnen meepakken.

Weer:

Woensdag is het vrijwel droog. In het noordwesten kan mogelijk nog een enkele bui vallen. Het wordt 8 of 9 graden. De nacht naar donderdag belooft opnieuw koud te worden. Op veel plaatsen vriest het licht, aan de grond mogelijk zelfs matig. Donderdag overdag is het droog met zo nu en dan zon bij maxima rond 11 graden. Vrijdag wordt het 13 graden met kans op een bui. In het weekend blijft de kans op een bui en is het 10 graden.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg