Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Ontwapening Spaanse terreurbeweging ETA

De Spaanse terreurbeweging ETA heeft eerder al aangekondigd dat het van plan is de wapens in te leveren. Afgelopen week werd dit voornemen bevestigd door middel van een brief. In de brief stelt de organisatie dat het zaterdag alle wapens inlevert, waarna de ETA naar eigen zeggen verder gaat als een ongewapende organisatie. De ETA, die opgericht werd in 1959, strijdt al tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje. Bij terreurdaden door ETA kwamen in tientallen jaren meer dan achthonderd mensen om het leven.

Laatste werkzaamheden omlegging A9

Tussen vrijdagavond 23.00 uur en maandagochtend 5.00 uur vinden de laatste werkzaamheden plaats voor de omlegging en verbreding van de A9 bij Badhoevedorp. Als het weer meewerkt, wordt maandagochtend de nieuwe A9 richting Haarlem in gebruik genomen. Rijkswaterstaat verwacht de meeste verkeershinder van vrijdagavond 23.00 uur tot zaterdagavond 21.00 uur. Dan is de A9 dicht tussen de knooppunten Holendrecht en Raasdorp, in de richting van Haarlem. Er zijn meerdere omleidingsroutes. 

Kwalificatie GP China

Zaterdag staat opnieuw een vrije training en daarna (om 9.00 uur Nederlandse tijd) de kwalificatie voor de Grand Prix van China op het programma. Max Verstappen heeft vrijdag de snelste tijd neergezet tijdens de voortijdig afgebroken eerste vrije training voor de Grand Prix van China. De training werd afgebroken vanwege het slechte weer. De 19-jarige Verstappen was vrijdag ruim anderhalve seconde sneller dan Williams-coureur Felipe Massa. 

Bekijk meer vooruitblikken in de NUsport-minuut: 

Hand-in-handacties tegen anti-homogeweld

Vanaf diverse horecagelegenheden in Den Haag vindt zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur de Hand-in-handactie tegen anti-homogeweld plaats. De actie is naar aanleiding van het homostel in Arnhem dat vorig weekend na het uitgaan werd mishandeld op straat. Ook in Arnhem gaan mensen zaterdagmiddag de straat op om te demonstreren tegen anti-homogeweld.

En verder: 

- Is Eurovision in Concert in de Melkweg in Amsterdam. Tijdens het concert geven 33 van de 43 deelnemers aan het Eurovisie Songfestival een optreden. 

- Is een open huis bij Nationale Opera & Ballet. 

Weer:

Zaterdag is het eerst nog flink mistig of bewolkt, maar later op de dag breekt de zon op steeds meer plekken door. Er staat nauwelijks wind en het wordt maximaal 15 graden. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg