Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 7 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Laatste stemronde kandidaat opperrechter Neil Gorsuch

De Amerikaanse Senaat zal beslissen of Gorsuch, ondanks alle weerstand, daadwerkelijk de hoogste rechter wordt van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Veel Democraten zitten niet te wachten op de aanstelling van Gorsuch en versterkten hun standpunt eerder deze week middels een speech die veel weg had van een filibuster, een speech die moet voorkomen dat er gestemd kan worden. De Republikeinen gingen donderdag vervolgens over tot een aanpassing van een reglement waardoor het niet meer mogelijk is om de tactiek te gebruiken. De maatregel van de Republikeinen moet het makkelijk maken om de benoeming van Gorsuch door de Senaat te loodsen. 

Noorse premier bezoekt China

De Noorse premier Erna Solberg brengt een bezoek aan China voor besprekingen met president Xi Jinping en premier Li Keqiang. Het wordt het eerste bezoek van een Noorse premier aan China sinds de diplomatieke betrekkingen in december werden hersteld. De banden tussen Oslo en Peking waren bevroren nadat het Noorse Nobelcomité de Nobelprijs voor de Vrede in 2010 had toegekend aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. 

Eurogroep vergadert over Griekenland

De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen vrijdag in Malta over Griekenland. De Eurogroep wordt ingelicht over de onderhandelingen tussen de Europese instituties en het IMF enerzijds en de Griekse autoriteiten anderzijds. De partijen zijn het nog niet eens over de hervormingen en bezuinigingen die het land nog moet doorvoeren. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft EU-president Donald Tusk eerder deze week gevraagd een EU-top te organiseren als er vrijdag geen akkoord wordt bereikt over het steunprogramma voor Griekenland.

Oud-scheidsrechter Jol voor de rechter

Dick Jol (60) verschijnt vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. De oud-scheidsrechter legt een verklaring af over een zaak uit december 2015. Hij wordt er van verdacht een vrouw met een ijzeren staaf (een steigerdeel) in haar buik te hebben geslagen na een woordenwisseling. Dit gebeurde in november 2015 in Den Haag.

Vrije training GP China

Na de seizoensopening in Australië strijken de coureurs dit weekend neer in China voor de tweede Grand Prix van het Formule 1-seizoen. Vrijdag staan de vrije trainingen op het Chinese circuit op het programma. De ogen zijn daarbij gericht op de prestaties van Verstappen die momenteel vijfde staat op WK-ranglijst. Meer vooruitblikken vind je in de sportminuut. 

Vooruitblik: Vrije training Verstappen en Ajax door met 'zwaar programma'
Vooruitblik: Vrije training Verstappen en Ajax door met 'zwaar programma'

En verder: 

- Zijn er parlementsverkiezingen in Gambia. 

Laat het CBS weten in welke leeftijdsgroepen het risico op soa's en hiv het grootst is. Ook wordt bekend hoeveel mensen zich in 2016 lieten testen op soa's of hiv.

Weer:

Vrijdag verloopt vooral grijs met bewolking. Op sommige momenten breekt de zon even door. Later op de dag kan er in het oosten en het noorden ook nog een enkele bui vallen. Het wordt 10 tot 14 graden. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg