Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Feyenoord en Ajax vervolgen titelstrijd

Het gehavende Feyenoord moet drie dagen na de met 2-1 verloren Klassieker tegen Ajax weer aan de bak in de Eredivisie. De koploper ontvangt degradatiekandidaat Go Ahead Eagles in De Kuip. Tonny Vilhena zit zijn laatste van twee duels schorsing uit en Nicolai Jörgsensen, Rick Karsdorp en Terence Kongolo ontbreken allemaal vrijwel zeker door blessures. Concurrent Ajax speelt tegelijkertijd thuis tegen AZ. De Amsterdammers staan na de overtuigende zege in de Klassieker nog maar drie punten achter Feyenoord, dat wel over een veel beter doelsaldo beschikt. Beide duels beginnen om 20.45 uur. De avond begint met Heracles - Vitesse (18.30 uur), FC Groningen - NEC (19.45 uur). Om 20.45 uur wordt ook Willem II - ADO Den Haag gespeeld.

Feyenoord wil verlies tegen Ajax wegspoelen en bijzonder duel Chapecoense
Feyenoord wil verlies tegen Ajax wegspoelen en bijzonder duel Chapecoense

Mars tegen homofoob geweld 

Als reactie op diverse geweldsincidenten tegen homoseksuelen vindt in Amsterdam woensdagavond een mars tegen homogeweld plaats.Diverse politieke jongerenorganisaties zijn erbij betrokken, zo liet organisator Splinter Chabot, voorzitter van de JOVD Amsterdam dinsdag weten. Directe aanleiding voor de mars is de mishandeling van een homostel in Arnhem afgelopen weekend.

Nederlandse Turken kunnen stemmen voor referendum

Vanaf woensdag kunnen Turkse Nederlanders in Amsterdam, Den Haag en Deventer hun stem uitbrengen voor het Turkse referendum. Het referendum gaat over achttien wijzigingen van de Turkse grondwet, die het parlementair systeem moeten omvormen tot een presidentieel systeem. Volgens tegenstanders komt er met de hervormingen te veel macht in handen van president Recep Tayyip Erdogan. Nederlandse Turken kunnen tot 9 april stemmen.

Conferentie over Syrië in Brussel

In Brussel wordt een internationale conferentie over Syrië gehouden. De bijeenkomst dient om steun uit te spreken voor de pogingen van de Verenigde Naties in Genève om een politiek akkoord te bereiken, maar ook om een breed gesteund plan op te stellen voor de periode na het conflict. EU-buitenlandchef Federica Mogherini kondigde de conferentie maandag aan na overleg met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Ook humanitaire hulp aan Syriërs in het land zelf, maar ook in de buurlanden, komt ter sprake. De top is een vervolg op de Syrië-conferentie in Londen van vorig jaar. Organisatoren zijn, naast de EU, de VN, Duitsland, Noorwegen, Koeweit, Qatar en het Verenigd Koninkrijk.

Pro-formazitting Posbankmoord

Bij de rechtbank in Arnhem wordt een tweede pro-formazitting gehouden in de zaak van de zogenoemde posbankmoord. In 2003 werd Alex Wiegmink gedood en zijn lichaam werd niet veel later verbrand teruggevonden in zijn auto in Erp. Verdachte Frank S. (56) uit Boekel zegt dat ze de auto van Wiegmink wilden stelen en dat het ging om een uit de hand gelopen carjacking. Verdachte Souris R. (43) uit Veghel zwijgt bij de politie, maar heeft in afgeluisterde gesprekken gezegd dat ze bezig waren met een drugsdeal en door Wiegmink werden betrapt.

Weer:

Woensdag waait er een matige noordwestenwind die koele lucht aanvoert. Aan zee is de wind soms vrij krachtig. De temperatuur ligt tussen 10 en 13 graden en er kan een enkel buitje vallen. Donderdag is de meest frisse dag van de week. Met 10 of 11 graden is het dan gedaan. er zijn wolkenvelden en soms breekt de zon door. Vanaf vrijdag gaat het kwik weer iets stijgen.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg