Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 3 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Formatiebesprekingen met SCP en PBL

Tijdens de gesprekken over de formatie van een nieuw kabinet, spreken informateur Edith Schippers en de onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks maandag met de directeurs van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Verwacht wordt dat de grootste verschillen tussen de formerende partijen liggen in de aanpak van klimaatverandering, het vluchtelingenbeleid en de aanpak van inkomensongelijkheid. 

Besluit over detentie hoofdverdachte jihadzaak

In het hoger beroep van het Haagse jihadproces besluit het gerechtshof in Den Haag maandag of de 34-jarige hoofdverdachte Azzedine C. de inhoudelijke behandeling van zijn proces in vrijheid mag afwachten. Advocaat André Seebregts vroeg het hof zijn cliënt onder strikte voorwaarden vrij te laten. C. zit momenteel afgezonderd op de terrorisme-afdeling van de extra beveiligde inrichting in Vught en lijdt volgens hem onder het zware gevangenisregime.

Voorzetting strafproces tegen echtpaar dat zwakbegaafde man vasthield

Vervolg in zaak tegen een echtpaar uit Tubbergen, dat volgens het OM een zwakbegaafde 31-jarige man acht jaar lang als slaaf heeft gehouden. Ze pikten de dakloze man in 2007 van de straat. Hij werd opgesloten in een zomerhuisje op hun erf, moest voor hun werken en zijn uitkering naar hun overmaken. De buurt wist ervan, maar deed niks. Het verzoek van het echtpaar om de voorlopige hechtenis op te heffen, werd meerdere malen afgewezen.

Evacuatie van burgers in gebieden Syrië

Inwoners van vier locaties in Syrië die in handen zijn van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, worden maandag geëvacueerd. De inwoners van Foah en Kefraya krijgen een vrijgeleide en kunnen de plaatsen verlaten. Tegelijkertijd kunnen inwoners van Damascus en Madaya, steden die in handen zijn van de rebellen, ook een veilig heenkomen zoeken. De evacuatie is het gevolg van een akkoord tussen de regeringen van Qatar en Iran met Assad. 

Egyptische president bezoekt Trump

Op uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump brengt de Egyptische leider Abdel Fattah al-Sisi een bezoek aan het Witte Huis. Tijdens zijn ontmoeting zullen de twee leiders onder andere spreken over de bestaande banden tussen de twee landen en bespreken hoe ze meer kunnen samenwerken in de strijd tegen terrorisme. 

En verder: 

- Is de start van de Museumweek. 

- Opent Schiphol een nieuwe tijdelijke vertrekhal. 

- Leidt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn & Sport een handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten. 

- Een commissie van de Amerikaanse Senaat stemt over aanstelling kandidaat-opperrechter Neil Gorsch.

Weer: 

In de nacht van zondag op maandag zakt de temperatuur lokaal tot rond het vriespunt. Net als zondag is er maandag in de ochtend eerst nog kans op mist en bewolking, later op de dag is er meer ruimte voor de zon. Het wordt ongeveer 14 graden. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg