Schippers weer in gesprek met partijen, Tillerson voor het eerst bij NAVO

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 31 maart 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Schippers weer om tafel met VVD, CDA, D66 en GroenLinks

Waar dinsdag nog agendatechnische zaken werden besproken, spreken de VVD, CDA, D66 en GroenLinks vrijdag opnieuw met elkaar over het formeren van een nieuw kabinet. Informateur Edith Schippers ontvangt de onderhandelaars van de vier fracties,  Mark Rutte en Halbe Zijlstra (VVD); Sybrand Buma en Pieter Heerma (CDA); Alexander Pechtold en Wouter Koolmees (D66); Jesse Klaver en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). Samen met vertegenwoordigers van De Nederlandse Bank, het Centraal Planbureau en de Studiegroep Begrotingsruimte gaan ze om tafel.

Bekendmaking onderzoek schademeldingen Groningen

Eigenaren van panden aan de randen van het aardbevingsgebied in Groningen krijgen vrijdag te horen hoe hun schademeldingen zijn beoordeeld. Onderzoekers hebben uitgebreid bekeken of er een link is tussen de gaswinning en de beschadiging van de panden. De Nationaal Coördinator Groningen, onderzoeksbureau Witteveen+Bos en Centrum Veilig Wonen geven vrijdag een persconferentie om het onderzoek toe te lichten.

Tusk presenteert richtlijnen onderhandelingen voor EU na Brexit

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk presenteert de onderhandelingsrichtlijnen voor EU-staten na het actief worden van Artikel 50. De richtlijnen worden gepresenteerd binnen 48 uur nadat de Britse regering woensdag formeel Artikel 50 in werking heeft gesteld en de start van de Brexit daarmee een feit is.  De onderhandelingsrichtlijnen moeten bepalen hoe de Europese Unie de komende twee jaar met de uittreding van Groot-Brittanië om zal gaan.

Besluit openbaren namen agenten in zaak Mitch Henriquez

Vrijdag beslist de rechter of de namen van de vijf agenten openbaar worden gemaakt die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez in juni 2015 in Den Haag. De nabestaanden spanden een kort geding aan omdat ze zich belemmerd voelen en het onnodig kwetsend vinden dat ze niet weten wie er betrokken is bij de dood van hun familielid. De Staat betoogde dat de levens van de agenten in gevaar zijn als hun namen niet verborgen blijven.

Tillerson voor het eerst bij NAVO-bijeenkomst

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is vrijdag voor het eerst aanwezig bij een NAVO-bijeenkomst. Hij zal onder meer de relatie met Rusland en de defensiebijdrage van de NAVO-landen willen bespreken. President Donald Trump vraagt daarnaast opnieuw aandacht voor een sterke rol van de NAVO in de strijd tegen terrorisme, liet Tillerson eerder weten. Daarover worden concrete voorstellen verwacht kort voor de NAVO-top op 25 mei, waar Trump ook bij is.

Laatste trein rijdt over de Hoekse Lijn

In de nacht van 31 maart op 1 april rijdt na 125 jaar de laatste trein over de spoorlijn van Rotterdam Centraal naar Hoek van Holland Haven. Daarna worden het spoor en de stations verbouwd en gaat RET in het najaar met metro's rijden van- en naar Hoek van Holland. In september moet alles gereed zijn en rijdt de eerste metro naar Hoek van Holland. Van april tot september rijden er bussen van RET om reizigers te vervoeren. 

Weer: 

Vrijdag wordt het opnieuw zeer warm voor eind maart. 's Middags is het 19 graden op de Wadden tot plaatselijk 23 graden in het binnenland. Eerst schijnt de zon geregeld, tegen de avond neemt vanuit Zeeland de kans op een regen- of onweersbui toe, en wordt de warme lucht verdreven. Zaterdag is het vaak bewolkt en vallen er enkele buien bij gemiddeld 16 graden. Zondag schijnt de zon weer vaker, maar het blijft 16 graden.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Tip de redactie