Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 maart 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Opening Twente Airport

Donderdag wordt Twente Airport in het bijzijn van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma officieel in gebruik genomen. Daarmee verliest de luchthaven de militaire status en wordt het een vliegveld voor burgerluchtvaart. Een paar bijzondere vliegtoestellen zullen bij de opening te zien zijn. Onder meer een Beechcraft King Air en Cessna O-2 Skymaster doen Twente Airport aan. De luchthaven verwacht zo'n 250 genodigden bij de officiële opening.

NAVO en Rusland in gesprek

De NAVO en Rusland gaan donderdag met elkaar om de tafel in Brussel. Op ambassadeursniveau komen ze bijeen om veiligheidskwesties in de zogeheten NAVO-Ruslandraad te bespreken. De militaire alliantie schortte het politieke overleg op in 2014 vanwege de inlijving van de Krim door Rusland, maar sinds vorig jaar april werd er weer enkele keren gepraat. Het ligt voor de hand dat nu met de Russen wordt gesproken over onder meer de conflicten in Oekraïne en Syrië. Het overleg vindt een dag plaats voordat de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen vergaderen op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. 

Presentatie rapport gaswinning

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert een rapport waarin het conclusies doet over de mate waarin eerdere aanbevelingen over de gaswinning in Groningen zijn uitgevoerd. De onderzoeksraad concludeerde in 2015 dat niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie.

En verder: 

- In het Welshe Cardiff staat vanaf 20.00 uur de negende speelronde van de Premier League Darts op het programma. Koploper Michael van Gerwen treft daarin Dave Chisnall en Raymond van Barneveld neemt het op tegen James Wade. Jelle Klaasen, die al uitgeschakeld is, speelt tegen Phil Taylor.

- De Raad van State bekijkt of staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) terecht heeft geweigerd een middelbare school voor hindoeïstisch-islamitisch in Den Haag te bekostigen. Stichting de Ozonlaag wil de school exploiteren en had om de bekostiging gevraagd. Volgens de staatssecretaris bestaan er grote verschillen tussen de islam en het hindoeïsme en is deze combinatie binnen één scholengemeenschap niet realistisch. 

Weer: 

Donderdagochtend is het nog tamelijk bewolkt en met name in het noorden kan er nog wat lichte regen vallen. In de loop van de dag breekt van het zuiden uit de zon steeds meer door. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Het wordt een warme dag met in de middag temperaturen van 19 tot 22 graden. Alleen op de Waddeneilanden blijft het kwik steken rond 16 graden. De wind is zuid tot zuidwest en is meest matig. (Bron: KNMI)

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg