Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 maart 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Minister Tillerson bezoekt Turkije

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson brengt woensdag laat nog een bezoek aan Turkije. Voorafgaand aan zijn bijeenkomst met de NAVO-landen, een afspraak die verzet werd vanwege een bezoek van Tillerson aan China, zal de Amerikaanse minister zijn collega Cavusoglu ontmoeten in de Turkse hoofdstad Ankara. Waarschijnlijk zal Tillerson met zijn collega spreken over de oorlog in Syrië.

Formele start Brexit

De Britse premier Theresa May wil dinsdag van start gaan met de Brexit. Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon zal dan van kracht worden. Met de formele inkennisstelling van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk, zal het onderhandelingsproces over de scheidingsvoorwaarden beginnen. De Europese Raad stelt richtlijnen op, waarna de Europese Commissie een voorstel doet om de onderhandelingen te openen. Die mogen maximaal twee jaar duren, waarna de uittreding een feit is, ongeacht of er een akkoord is. Het is ruim negen maanden geleden dat de Britse bevolking ervoor heeft gekozen de Europese Unie te verlaten. 

Radio en tv doen mee aan nationale actiedag Giro555

Verschillende publieke en commerciële radiozenders en televisieprogramma’s besteden uitgebreid aandacht aan de Nationale Actiedag van Giro555 voor slachtoffers hongersnood. NPO Radio 2 zendt de hele dag uit vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De actiedag start om 5.55 uur op NPO Radio 2 met Gerard Ekdom. 

Schipholtunnel nog grotendeels dicht

De Schipholtunnel is tijdens de woensdagochtendspits nog grotendeels gesloten. Er zijn twee rijstroken open, omdat de tunnel nog niet aan alle veiligheidseisen voldoet. De ventilatoren in de tunnel, die cruciaal zijn voor de veiligheid bij een brand, werken nog niet naar behoren. Maandag brak brankd uit in de tunnel, waardoor de tunnel werd afgesloten.

En verder: 

- Hoort Feyenoorder Tonny Vilhena van de Beroepscommissie van de KNVB of hij definitief wordt geschorst voor het uitdelen van een elleboogstoot in de wedstrijd tegen Sparta. 

Weer: 

Woensdag is het overwegend bewolkt en valt er in het noorden mogelijk een buitje. In het zuiden breekt soms de zon door. Het wordt 14 tot 17 graden en het waait iets harder dan dinsdag. Donderdag stijgt het kwik weer tot boven de 20 graden. Op de meeste plaatsen blijft het droog en de zon breekt weer vaker door. Vrijdag wordt de warmste dag van de week met lokaal 22 graden.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg