Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 maart 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Nasleep aanslag Londen

In Londen zal verder onderzoek worden gedaan naar de aanslag die woensdag werd gepleegd rond het parlementsgebouw. Hierbij kwamen viijf mensen om het leven, waaronder de dader. De aanslag schokte de wereld en lijkt een terroristisch motief te hebben.

Nieuwe Kamerleden beëdigd, vervolg formatie

In de Tweede Kamer worden de vorige week verkozen Kamerleden beëdigd, nadat woensdag van 71 vertrekkend Kamerleden afscheid werd genomen. Ook wordt Khadija Arib als tijdelijk voorzitter gekozen. De kans is groot dat ze later ook definitief door kan als voorzitter.

Vanaf 10.00 ontvangt verkenner Schippers tegelijkertijd Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) om gezamenlijk de mogelijkheden te verkennen om een kabinet te formeren. 

Zitting Syriëgangers

Tien mannen die er van worden verdacht in het buitenland deel te nemen aan de gewapende strijd van Islamitische Staat of andere terreurbewegingen, zijn gedagvaard voor een zitting die bij verstek wordt afgedaan. Het OM wil niet wachten tot de Syriegangers terugkeren, maar nu al vervolgen om te benadrukken dat "de rechtsstaat geen afscheid heeft genomen van de uitreizigers". 

Begrafenis McGuinness

Oud-commandant van de IRA en leider van de nationalistische Noord-Ierse partij Sinn Féin, Martin McGuinness, wordt begraven in het Nood-Ierse Londonderry. McGuinness was tien jaar lang vicepremier van Noord-Ierland. Hij werkte in 1998 mee aan het Goede Vrijdagakkoord, dat de vrede tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië moest bezegelen. Hij overleed dinsdag op 66-jarige leeftijd.

Einde Obamacare?

President Donald Trump liet woensdag weten er hard aan te werken om donderdag een stemming mogelijk te maken om de collectieve ziektekostenverzekering - Obamacare - af te schaffen. Het zal er om spannen of Trump in het Huis van Afgevaardigden genoeg stemmen weet te halen om dit te bewerkstelligen.

En verder: 

- Opening van de 68e editie van de Keukenhof. Het thema voor 2017 is Dutch Design. Naar verwachting zullen 800.000 bezoekers uit meer dan honderd landen genieten van de zeven miljoen bloembollen.

- In de achtste speelronde van de Premier League Darts staat donderdag een Nederlandse kraker op het programma. Wereldkampioen Michael van Gerwen neemt het in Manchester op tegen Raymond van Barneveld.

Weer en verkeer: 

Donderdagochtend is er veel zon, in de middag is er meer bewolking. Het blijft droog en de middagtemperaturen liggen tussen 9 graden in het Waddengebied en 14 graden in het zuidoosten. De wind is oostelijk en zwak tot matig. Aan het begin van de middag neemt de wind aan de kust toe naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg