Afscheid Kamerleden, uitspraak hoger beroep militieleider Congo

Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 maart 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Afscheid Tweede Kamerleden

Woensdag wordt de profielschets opgemaakt voor de nieuwe Tweede Kamervoorzitter die donderdag wordt gekozen. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de huidige voorzitter Khadija Arib (PvdA) opnieuw de voorzittershamer krijgt omdat zich geen tegenkandidaten hebben gemeld. Er wordt ook afscheid genomen van de in totaal 71 vertrekkende Tweede Kamerleden. Sommigen hebben zich niet herkiesbaar gesteld, anderen stonden niet hoog genoeg op de kieslijst. Donderdag wordt de nieuwe Kamer beëdigd.

Uitspraak in zaak mishandelen 3-jarige peuter door ouders

De rechtbank doet uitspraak in de zaak voor het mishandelen van een inmiddels 5-jarige kleuter. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twaalf maanden geëist tegen de moeder en haar ex-vriend voor de mishandeling. De strafeis tegen de moeder bestaat uit acht maanden voorwaardelijk. Het OM vindt een gevangenisstraf op zijn plaats gezien de ernst van de feiten. "Zonder kleren aan buiten in de kou zetten en met water natspuiten, een doek in de mond proppen, peper in de ogen wrijven, hoofd en handen omwikkelen met duct tape, in het gezicht en op de billen slaan", waren volgens de officier van justitie gehanteerde strafmethoden. 

Herdenking aanslagen Brussel

Het is woensdag precies een jaar geleden dat op het vliegveld en het metrostation in Brussel aanslagen plaatsvonden. Op Brussels Airport wordt om 07.58 uur, het tijdstip van de aanslag, een minuut stilte in acht genomen. In het metrostation gebeurt dat om 09.11 uur. Later op de dag wordt in de buurt van het metrostation, vlak bij de Europese instellingen aan het Schumanplein, een kunstwerk onthuld voor de 32 slachtoffers van aanslagen. Het Belgische koningspaar is bij de herdenking aanwezig.

[[video:video]]

Uitspraak hoger beroep Congolese militieleider Bemba

Woensdag is de uitspraak in het hoger beroep tegen de Congolese militieleider Bemba. Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben de Congolese zakenman, politicus en militieleider Jean-Pierre Bemba eerder veroordeeld tot achttien jaar cel. Bemba ging in hoger beroep. De rechter hielden hem verantwoordelijk voor talrijke oorlogsmisdaden die werden gepleegd tussen 2001 en 2002 door een militie van Bemba in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij zou misdaden als moord, verkrachting en plundering hebben toegestaan. 

En verder: 

- Woensdag viert Stichting Nationale Boomfeestdag haar 60-jarig jubileum. Elk jaar worden gemiddeld 200.000 bomen geplant. De Boomfeest-Hoofdstad voor het jubileum is Maastricht. Het thema Boomfeestdag 2017 is Bomen Verbinden.

- Wordt de voorjaarsklassieker Dwars door Vlaanderen verreden.

- Is er ook interlandvoetbal: In Dortmund ontvangt Duitsland Engeland voor een oefenduel.

Weer en verkeer: 

Woensdag is er flink wat zon. In de middag komt er wat meer bewolking, maar de kans op een bui blijft klein. Het wordt ongeveer 12 graden. Tot en met het weekeinde verandert er weinig. Donderdag of vrijdag valt er mogelijk nog wat lichte regen in het zuiden, het weekeinde verloopt droog.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Lees meer over:
Tip de redactie