Verkenner Edith Schippers aan de slag, hoorzitting Russische hackers

Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 maart 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Verkenner Edith Schippers begint

Edith Schippers begint aan haar taak om de mogelijkheden van een nieuw kabinet te verkennen. Schippers liet er een weekeinde overheen gaan op verzoek van de fractievoorzitters: die wilden even bijkomen na een intensieve campagne. Schippers begint maandag met het ontvangen van de fractievoorzitters. Ze brengt dan verslag uit aan de Tweede Kamer. Premier Rutte is maandag eerst aan de beurt.

Eerste openbare hoorzitting in hackonderzoek VS

De senaatscommissie die onderzoek doet naar de rol die Russische hackers hebben gespeeld bij de Amerikaanse verkiezingen houdt zijn eerste openbare hoorzitting. FBI-directeur James Comey wordt onder meer ondervraagd. Niet alleen de hack, maar ook de vermeende afluisterpraktijken van oud-president Barack Obama komen aan bod. Zijn opvolger Donald Trump beschuldigde hem hier twee weken geleden van, maar heeft tot nu toe nog geen enkel bewijs geleverd.

Niet alleen Obama en Comey, maar ook de senaatscommissie zelf hebben al gezegd dat er geen reden is om aan te nemen dat de uitspraken van Trump ergens op gebaseerd zijn. Veel Republikeinen willen dat Trump excuses maakt voor zijn ongefundeerde claim.

Nederlandse honkballers in halve finale

Oranje speelt in de nacht van maandag op dinsdag in de halve finale van de World Baseball Classic tegen Puerto Rico. De verliezend finalist van de editie van 2013 was in San Diego het Amerikaanse team met 6-5 de baas.

Voor de halve finale voegt Kenley Jansen zich ook bij Oranje. De sterpitcher van LA Dodgers krijgt van zijn club toestemming om in zijn thuisstad Los Angeles voor Oranje uit te komen. De 29-jarige Antilliaan geldt in de MLB als een van de beste 'closers', de werpers die de wedstrijd in de laatste inning uit moeten gooien.

Spelers Oranje komen aan in Noordwijk

De voetballers van het Nederlands elftal trainen voor de kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije, op 25 maart. Op 28 maart volgt een oefenwedstrijd tegen Italië.  

En verder: 

- Worden de zes nominaties voor de Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt. De uitreiking is op 8 mei. 

- Gaat de Week van de Lentekriebels van start. Op scholen wordt de komende week aandacht besteed aan verliefdheid en seks. Uit onderzoek van de Rutgers Stichting blijkt dat kinderen veel vaker online bloot zien dan eerder werd aangenomen. De kinderen willen hier ook graag op scholen en met ouders over praten, aldus het Jeugdjournaal.

Weer en verkeer: 

Het blijft overwegend bewolkt en van tijd tot tijd regent het, volgens het KNMI. Het wordt ongeveer 12 graden. De regen kan 's ochtends zorgen voor extra lange files.  

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Tip de redactie