Ledenraad PvdA, PSV ontvangt Vitesse

Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 maart 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Politieke ledenraad PvdA

In de jaarbeurs in Utrecht vindt zaterdag een politieke ledenraad plaats van de PvdA. Hier wordt de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen besproken. De PvdA bereikte met 9 zetels tijdens de afgelopen verkiezingen een historisch dieptepunt.

Over het lot van voorzitter Hans Spekman hoeven de leden niet meer te besluiten. De veel bekritiseerde campagneleider besloot vrijdagavond de eer aan zichzelf te houden en af te treden.

Controle processen-verbaal stembureaus in Nederland

De Tweede Kamer controleert de processen-verbaal van alle circa 9.000 stembureaus die afgelopen woensdag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zijn opgemaakt. Deze controle wordt uitgevoerd door de commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven. Onderzocht wordt of de stemmingen volgens de regels hebben plaatsgevonden en of er zich omstandigheden hebben voorgedaan die aanleiding kunnen geven om te twijfelen aan de juistheid van de door het Centraal Stembureau vastgestelde verkiezingsuitslag.

PSV treft nummer vijf Vitesse

Zaterdagavond staan vier duels in de 27 speelronde van de Eredivisie op het programma. Nummer drie, PSV, speelt in eigen stadion tegen Vitesse, dat vijfde staat op de ranglijst. De ploeg van trainer Phillip Cocu hoopt met een overwinning de druk hoog te houden op koploper Feyenoord en nummer twee Ajax, die beide zondag pas in actie komen (18.30 FC Groningen-Willem II, 19.45 PSV-Vitesse, 19.45 NEC-FC Utrecht, 20.45 Sparta-Heracles).

Staking cabinepersoneel Air France

Een deel van het cabinepersoneel van Air France zal dit weekend het werk neerleggen. Daarmee dreigden zij eerder deze week. De cabinevakbonden zijn boos om de besparingsplannen van Air France die komen kijken bij het opzetten van een nieuwe dochtermaatschappij. Het is nog niet bekend hoe groot de gevolgen van de staking zullen zijn voor de reizigers. 

Gauck stopt als president van Duitsland

Joachim Gauck legt zaterdag zijn taken neer als president van Duitsland. Gauck had vorig jaar al gezegd niet beschikbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn. De partijloze Gauck werd in maart 2012 bondspresident, een ceremoniële functie. Hij is geliefd en wordt gerespecteerd. Gauck wordt opgevolgd door de sociaaldemocraat Frank-Walter Steinmeier, die in februari werd verkozen tot nieuwe president. 

En verder: 

Met Milaan-San Remo wordt in Italië het seizoen van voorjaarsklassiekers geopend. 

Landelijke betoging in Amsterdam tegen racisme. Diverse organisaties gaan in Amsterdam de straat op in het kader van de internationale dag tegen racisme.

- Nabestaanden planten bomen voor alle slachtoffers van ramp MH17. In totaal worden 298 bomen gepland voor de passagiers die drie jaar geleden omkwamen bij de vliegtuigcrash in Oekraïne. Dit gebeurt in het herinneringsbos, een onderdeel van het Nationaal Monument in Vijfhuizen. Het monument wordt op 17 juli 2017 onthuld.

Weer: 

Zaterdag is het bewolkt en regenachtig, maar er zijn ook droge perioden, vooral 's middags. Het wordt 9 tot 12 graden. Ook zondag is het grijs en soms druilerig. Het wordt 11 graden. In de loop van volgende week volgt er geleidelijk herstel.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

NUwerk

Tip de redactie