Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 maart 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Presentatie Koningsdag

De Koninklijke familie viert dit jaar Koningsdag in Tilburg. De Burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, en de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Wim Van den Donk, geven een toelichting op het programma en de route.

Start verhoren Samsung-topman

In Zuid-Korea starten de verhoren van een topman van de Samsung Group, Jay Y. Lee, die verdacht wordt van betrokkenheid bij onder andere corruptie en witwassen. Zijn zaak wordt gelinkt aan het corruptieschandaal waar ook de Zuid-Koreaanse ex-president Park Geun-hye bij betrokken is. 

Ajax in actie

Ajax speelt om 19.00 uur in Denemarken de eerste wedstrijd in de achtste finales van de Europa League tegen FC Kopenhagen. De Amsterdamse club hoopt, zonder de geschorste verdedigers Joël Veltman en Davinson Sanchez, een flinke stap te zetten richting de eerste Europese kwartfinaleplaats sinds 2003. De return tegen de Deense kampioen is over een week in de Arena.

Waarom Ajax vanavond niet zomaar van Kopenhagen gaat winnen
Waarom Ajax vanavond niet zomaar van Kopenhagen gaat winnen

Start proces kasteelmoord

Het proces over de moord op Stijn Saelens start voor de correctionele rechtbank van Brugge. Vier verdachten moeten zich verantwoorden voor hun rol in de zogenaamde kasteelmoord. Op de zitting van donderdag zullen alle partijen aan de rechtbank bepaalde verzoeken kunnen richten. 

Herdenking Guus Verstraete

In het De La Mar-theater wordt de vorige week overleden regisseur Guus Verstraete herdacht. Hij overleed vorige week op 69-jarige leeftijd, nadat hij eerder in de week was opgenomen met hartproblemen.

En verder:

- Nederlanders die in het buitenland wonen en hun stembiljet te laat ontvangen, moeten alsnog de kans krijgen om te stemmen. Kandidaat-Kamerlid Eelco Keij van D66 had hierover een kort geding aangespannen, omdat hij signaleert dat veel mensen in het buitenland nog geen stembiljetten hebben ontvangen.

- GroenLinks-leider Jesse Klaver staat in AFAS live, de voormalige Heineken Music Hall. In deze meetup in aanloop naar de verkiezingen weet hij de hele tent vol te krijgen.

- In de Premier League Darts maakt wereldkampioen Michael van Gerwen zijn rentree, nadat hij vorige week in Exeter ontbrak vanwege een rugblessure. De 27-jarige Van Gerwen neemt het in de zesde speelronde in Glasgow op tegen de Belg Kim Huybrechts. De andere twee Nederlanders, Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen, spelen tegen elkaar.

Weer en verkeer: 

Donderdag begint bewolkt en nevelig. Ook kan er wat regen vallen. Later op de dag wordt het af en toe zonnig. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 12 graden in het zuidoosten. De wind is matig en neemt later toe naar vrij krachtig. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg