Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 2 maart 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Max in actie

Op het Circuit de Catalunya in Spanje komt Max Verstappen donderdag in actie tijdens de vierde testdag in de Formule 1. De 19-jarige Nederlander verscheen dinsdag voor het eerst op het circuit van Barcelona met de RB13, de nieuwe auto van Red Bull Racing. Woensdag was het de beurt aan zijn ploeggenoot Daniel Ricciardo. Verstappen kende dinsdag nog een prima dag met 89 rondes.

She decides

In Brussel wordt de internationale She Decides-conferentie gehouden. Het initiatief, dat genomen werd door minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zet zich in voor rechten van meisjes en vrouwen en in het bijzonder op hun seksuele gezondheid en rechten. Ruim veertig landen hebben zich aangesloten.

Halve finale KNVB-beker

In het KNVB-bekertoernooi strijden AZ en SC Cambuur donderdag om een plek in de finale. De bezoekers uit Leeuwarden bereikten nooit eerder de eindstrijd. AZ won de beker in 2011 voor de laatste keer. Het halvefinaleduel wordt afgewerkt in Alkmaar en begint om 20.45 uur. 

Vervroegde verkiezingen Noord-Ierland

De verkiezingen zijn noodzakelijk vervroegd omdat de Noord-Ierse vicepremier Martin McGuinness in januari opstapte. Dit deed hij uit woede over de weigering van de Noord-Ierse premier Arlene Foster om het veld te ruimen na een schandaal rond fout gelopen subsidies voor duurzame energie. De twee tegenpolen werkten sinds het vredeakkoord in 1998 samen in de regering van het bijna twee miljoen inwoners tellende Noord-Ierland. 

En verder: 

FrieslandCampina presenteert jaarcijfers. Het zuivelconcern had in het eerste halfjaar van 2016 last van een sterke stijging van de melkproductie door het afschaffen van de melkquota. Hierdoor moesten basiszuivelproducten als melkpoeder, foliekaas en boter onder de kostprijs worden verkocht. De winst van het bedrijf daalde met 16,7 procent. 

- In Nieuwspoort organiseert BNR een verkiezingsdebat over Buitenlandse Zaken. Deelnemers aan het debat: Raymond Knops (CDA), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Bram van Ojik (GroenLinks), Michiel Servaes (PvdA), Renske Leijten (SP) en Han ten Broeke (VVD).

- Onderdeel van de verkiezingscampagne zijn ook de vele interviews. Donderdagochtend presenteert NU.nl een interview met CDA-leider Sybrand Buma.

- VVD-lijsttrekker Mark Rutte is op campagne in Amsterdam-Zuid bij het winkelcentrum Gelderlandplein. 

Weer

Donderdag begint bewolkt en regenachtig, in de loop van de middag wordt het van het westen uit droog en breekt de zon soms door. De middagtemperatuur bedraagt circa 8 graden. In de ochtend is het onstuimig met kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. (Bron: KNMI)

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg