Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 februari 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Minder treinen door storm

Donderdag rijden er in het hele land minder treinen vanwege de verwachte storm. Het KNMI voorspelt voor donderdag windkracht 9 tot 10. In het noorden en aan de kust kan zelfs windkracht 11 of 12 voorkomen. Rijkswaterstaat, de ANWB en de VID waarschuwen automobilisten uit te kijken voor de storm en niet met aanhangers of caravans de weg op te gaan. 

Vredesgesprekken Syrië hervat

De Verenigde Naties zijn donderdag in Genève gastheer van vredesbesprekingen over de burgeroorlog in Syrië. De bijeenkomst met de betrokken partijen werd in april 2016 zonder concreet resultaat afgebroken. De eisen van de Syrische partijen zijn ongewijzigd. Terwijl er een staakt-het-vuren geldig is, zullen in Zwitserland de rebellen onder meer vragen om vrijlating van gevangenen en, het belangrijkste, wijziging van de politieke situatie: Assad moet weg. De Syrische regering wil alle rebellen gebrandmerkt zien als terroristen die de wapens moeten neerleggen en die dan pas mogen praten over een politieke oplossing.

Ajax moet winnen in Europa League

Ajax speelt in de zestiende finale van de Europa League thuis tegen de Poolse kampioen Legia Warschau. Het heenduel eindigde vorig week in 0-0, waardoor Ajax moet winnen om de achtste finale te halen. Na de 1-4 nederlaag in de heenwedstrijd van de zestiende finale is AZ praktisch uitgeschakeld in de Europa League. De ploeg van John van den Brom hoopt alleen nog de Nederlandse eer hoog te houden door wat punten te sprokkelen voor de UEFA-coëffiëntenlijst. 

Volksbank maakt jaarcijfers bekend

De Volksbank, die eerder SNS Bank heette, maakt haar jaarcijfers bekend. Het is de eerste keer dat het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, BLG Wonen en Regiobank officieel onder zijn nieuwe naam naar buiten treedt. "We willen een nieuw begin maken'', aldus de bestuursvoorzitter eerder over de naamswijziging. Afgelopen december maakte SNS Bank bekend de komende jaren honderden banen te gaan schrappen. 

En verder:

- De rechtbank doet uitspraak in de zaak over het ongeluk met een hoogwerker in Oosterwolde. Het Openbaar Ministerie heeft 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist tegen de bestuurder van de hoogwerker die bijna twee jaar geleden omviel in het Gelderse Oosterwolde. Bij dat ongeval tijdens een oldtimershow kwam een man om het leven en raakten elf andere mensen gewond.

- Donderdag zal de financiële verantwoording voor het verkiezingsprogramma van 50PLUS worden gepresenteerd. Lijsttrekker Henk Krol ligt door diverse partijen onder vuur, omdat hij de verlaging van de AOW-leeftijd zou willen bekostigen door een lagere AOW-uitkering.

Weer en verkeer:

Donderdag regent het af en toe met een middagtemperatuur van rond de 9 graden. Verder wordt het met name in de middag en avond onstuimig. Aan de westkust is er kans op (zware) storm uit zuidwest tot west, boven land wordt de wind krachtig tot hard. Bovendien komen er (zeer) zware windstoten voor van 75-100 km/uur landinwaarts tot 100-130 km/uur aan de westkust. (Bron: KNMI)

Door de storm verwacht de Verkeersinformatiedienst (VID) ondanks de vakantietijd een zware ochtend- en avondspits. Bovendien wordt afgeraden om met aanhanger of lege vrachtwagencombinatie de weg op te gaan. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg