Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 januari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'. 

Oranje waterpolosters spelen EK-finale tegen Hongarije

De Nederlandse waterpolosters spelen vrijdag om 20.15 uur in Belgrado de finale van het Europees Kampioenschap tegen Hongarije. Oranje was in de halve eindstrijd na strafworpen te sterk voor titelverdediger Spanje. Het is voor de tweede keer op rij dat de waterpolosters de EK-finale bereiken. Alleen de winnaar van de Europese titel plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

FC Groningen en NEC openen speelronde 19 eredivisie

In de eredivisie nemen FC Groningen en NEC het vrijdagavond vanaf 20.00 uur tegen elkaar op in De Euroborg. De formatie uit Nijmegen klom afgelopen weekeinde naar de vijfde plaats dankzij een 1-0 zege op Willem II. Een schril contrast met FC Groningen, dat de eerste wedstrijd na de winterstop in eigen huis met 4-1 verloor van FC Utrecht.

Er zijn vrijdagavond zeven duels in de Jupiler League, allemaal vanaf 20.00 uur. Koploper Sparta wacht de lastige uitwedstrijd tegen FC Eindhoven, terwijl nummer twee VVV-Venlo voor eigen publiek Jong PSV ontvangt. 

Bekijk de stand en het programma van de eredivisie

Finale De Slimste Mens

Vrijdag is de finale van het kennis-quizprogramma De Slimste Mens. De finalisten zijn operazanger Ernst Daniël Smid, journalist Eric Smit en wetenschapsjournalist Govert Schilling  De uitzending begint om 20.25 uur op Nederland 2. De laatste winnaar van 'De Slimste' was cabaretier Diederik Smit.

Amerikaanse oostkust krijgt te maken met winterstorm

De Amerikaanse oostkust krijgt te maken een zware winterstorm. Er zijn voor diverse grote steden waarschuwingen afgegeven. De kans zou bestaan dat een sneeuwrecord uit 1922 wordt gebroken. Ook in 2015 werd een zeer zware winterstorm voorspeld, maar toen bleek het uiteindelijk allemaal mee te vallen.

Eerste dag NK allround en NK sprint

In Heerenveen vindt dit weekeinde het NK sprint en NK allround plaats. Er zijn geen tickets voor het WK allround te verdienen, maar wél plaatsbewijzen voor het WK sprint. Misschien is dat de reden dat zoveel schaatsers zich hebben afgemeld voor het NK allround. Vrijdag staan liefst zes afstanden op het programma: de 500 meter mannen en vrouwen bij zowel de allrounders als de sprinters en de 1000 meter in het sprinttoernooi bij de mannen en vrouwen.

Eurostat gezamenlijke begrotingstekort Eurolanden 

Statistiekbureau Eurostat maakt vrijdag bekend hoe groot het gezamenlijke begrotingstekort van de eurolanden in het derde kwartaal van 2015 was. In het tweede kwartaal kwam het tekort uit op 2 procent van het bbp van de eurozone. Dat was iets minder dan de 2,1 procent van het eerste kwartaal. Cyprus, Portugal, Spanje, Slovenië, Ierland, Frankrijk, Griekenland, Finland en België hadden in het tweede kwartaal een groter tekort dan volgens de Europese norm is toegestaan. Italië had een tekort van precies 3 procent.

En verder: 

- Is de uitspraak in de zaak tegen de Eindhovense rapper Kempi. Hij staat terecht voor het bezit van drugs en wapens

- Houd de Tweede Kamer een rondetafelzitting over de beleidsreactie van het kabinet op verschillende rapporten die verschenen zijn over de aanslag op vlucht MH17.

Weer en verkeer

Vrijdag is het eerst droog en schijnt her en der de zon. In de loop van de middag gaat er neerslag vallen, wat in het noordoosten tijdelijk gladheid kan opleveren. Uiteindelijk valt overal regen bij maximaal 0 tot 5 graden. In de avond verlaat de winterkou ons land.

Vrijdagochtend verwacht de ANWB een lichte ochtendspits, met alleen kans op gladheid in het noordoosten.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur