Hieronder een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag 5 december.

1) Succesvolle lancering Orion-capsule

De Amerikaane ruimtevaartorganisatie NASA heeft de ruimtecapsule Orion gelanceerd, nadat het werd donderdag werd uitgesteld wegens technische problemen. Rond 17.30 uur stortte de capsule weer in de Grote Oceaan.

Zie ook: Amerikanen met lancering Orion-capsule terug in de ruimte

2) Man uit Zeist bekent afpersen familie De Mol

Een 70-jarige man uit Zeist heeft bekend dat hij John en Linda de Mol meer dan een jaar heeft afgeperst en bedreigd. Hij is woensdag opgepakt en blijft voorlopig in de cel.

3) Ebolapatiënt voor behandeling naar Utrecht

Nederland ontvangt waarschijnlijk komend weekeinde voor het eerst een buitenlandse ebolapatiënt. Het gaat om een militair van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Liberia (Unmil). Hij zal in isolatie worden verpleegd in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht.

Zie ook: Zes dingen die u moet weten over ebola

4) NS schaft Spaanse treinen aan

De NS gaat 118 nieuwe treinen kopen bij Spaanse fabrikant CAF. Het bedrijf investeert 500 miljoen euro in de vernieuwing.

5) Kamp sluit proefboringen schaliegas alsnog niet ui​t

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) sluit niet uit dat het kabinet besluit tot proefboringen naar schaliegas. Dinsdag wordt een motie van coalitiepartner PvdA in stemming gebracht die de regering oproept deze kabinetsperiode een moratorium op schaliegaswinning op te leggen.

Zie ook: PvdA zet streep door boren naar schaliegas

Of bekijk het nieuws van vandaag in één minuut: