Hieronder een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag 4 december.

1) Oud-commando Tuinman tot ridder geslagen

Koning Willem-Alexander heeft oud-commando Gijs Tuinman donderdag de ridderslag gegeven. Tuinman kreeg de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan.

2) NASA stelt lancering Orion-capsule uit

Het is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag niet gelukt om de nieuwe Orion-capsule te lanceren vanuit Cape Canaveral (Florida). De opvolger van de spaceshuttle werd geplaagd door windvlagen en technische problemen. NASA gaat mogelijk vrijdag een nieuwe poging wagen.

Zie ook: Amerikanen met lancering Orion-capsule terug in de ruimte

3) ECB houdt rentetarief december ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief in december ongewijzigd op 0.05 procent. De ongewijzigde rentetarieven betekenen ook dat de depositorente op 0,2 procent negatief blijft en de rente voor zeer korte leningen op 0,3 procent. 

Zie ook: Wanneer zet de ECB zijn 'big bazooka' in?

En: ECB neemt begin volgend jaar beslissing over nieuwe steunmaatregelen

4) Negentien doden door gevechten Tjetsjenië

Bij gevechten tussen rebellen en de politie zijn in de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië negentien mensen omgekomen. Russia Today spreekt van een "antiterreur-operatie".

5) Onderzoek naar dood zwarte man New York

Het Amerikaanse ministerie van Justitie start een eigen onderzoek naar de dood van de ongewapende zwarte Amerikaan Eric Garner in New York. Garner overleed in juli nadat hij tijdens zijn arrestatie door een blanke agent in een wurggreep was genomen. Een jury in New York besloot woensdag de politieman niet te vervolgen.

Zie ook: Rassenscheiding in Amerika nog altijd aan orde van de dag

Of bekijk het nieuws van vandaag in één minuut: