In Scheveningen hebben meerdere branden gewoed en kregen inwoners te maken met een vonkenregen als gevolg van een uit de hand gelopen vreugdevuur. Wat weten we over de kwestie?

Door harde wind zond de tientallen meters hoge stapel brandende pallets een enorme vonkenregen over de wijde omgeving van het strand. Veel huizen en voertuigen liepen schade op door de hete vonken of de brandjes die zij veroorzaakten en de standboulevard moest door de hulpdiensten worden ontruimd. Er vielen geen gewonden.

Het vreugdevuur was 13 meter hoger dan afgesproken

"De bouwers hebben in het holst van de nacht extra hout op de stapels gedaan", aldus burgemeester Pauline Krikke tijdens een persconferentie dinsdag. De stapels mochten 35 meter hoog worden en 10.000 kuub hout bevatten, maar de stapels zijn volgens Krikke uiteindelijk hoger geworden.

Volgens de burgemeester zijn de bouwers daarop "aangesproken" door de gemeente. De bouwers zeggen dat hen nooit is verteld dat de stapel te hoog zou zijn.

Krikke zei woensdag dat er nooit vergunning zijn uitgegeven voor de vreugdevuren. Wel zouden er "stevige afspraken" zijn gemaakt tussen gemeente en bouwers.

Elk jaar worden de vuren naderhand geëvalueerd. Vorig jaar zou uit die evaluatie zijn gekomen dat de stapels niet hoger dan 35 meter mochten worden. De vraag waarom de stapel in Scheveningen desondanks 13 meter te hoog was, zal dit jaar worden behandeld.

Bouwers vreugdevuur "in shock"

De bouwers van het vreugdevuur in Scheveningen ontkenden woensdag tijdens een persconferentie zich niet aan hoogteafspraken met de gemeente te hebben gehouden. Ze stellen dat nog helemaal niet duidelijk is of de stapel inderdaad 13 meter te hoog was, zoals de gemeente beweert, en ontkennen ook dat er in de oudjaarsnacht nog nieuwe pallets aan de stapel werden toegevoegd.

Er zouden ook geen afspraken zijn gemaakt over een bouwstop, maar wel over het stoppen van de aanvoer van nieuwe pallets, aldus de bouwers, die zeggen daarom op 30 december drie vrachtwagens vol pallets te hebben teruggestuurd.

De organisatie zegt erg te zijn geschrokken, maar eind dit jaar wel weer een vreugdevuur te willen. "We willen weer een vuur, het is traditie, de saamhorigheid is belangrijk. Maar de veiligheid is het belangrijkst. We gaan alle registers opentrekken om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt."

Berichten dat de vreugdevuren ondanks de hoogte-overschrijdingen toch werden toegestaan, om relletjes en brandstichting elders te voorkomen, worden tegengesproken door burgemeester Krikke. De Haagse raadsleden van de oppositie slikken die uitleg niet en geloven dat de angst voor ongeregeldheden wel heeft meegespeeld.

Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's
67
Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's

Er is materiële schade, omvang niet bekend

Auto's, kantoorpanden, fietsen en woningen hebben schade opgelopen door het vuur. Het is nog niet bekend hoe groot de schade is. Schade aan huizen wordt normaal gesproken gedekt door de verzekering. Bij auto's hangt dat af van de polis in kwestie. 

De gemeente Den Haag heeft burgers via Twitter gewezen op de mogelijkheid om de gemeente kosteloos aansprakelijk te stellen als de verzekering de brandschade niet vergoedt. 

"We mogen van geluk spreken dat niemand gewond is geraakt", zei burgemeester Krikke tijdens een persconferentie. "Het is jaren goed gegaan, maar dit jaar heeft het weer invloed gehad."