Caloh Wagoh is pas twee jaar geleden opgericht, maar leden van de motorclub komen nu al in meerdere zware strafrechtelijke onderzoeken voor. Justitie ziet de groep als een criminele organisatie en doorzocht meer dan veertig panden na de aanhouding van twee kopstukken. Wat weten we over de club?

Begin 2016 werd voor het eerst gesproken over het oprichten van de motorclub. In de geschiedenis, die op de website van Caloh Wagoh staat beschreven, staat dat er "in rap tempo" conflicten ontstonden, waarna twee van de drie oprichters samen verder zijn gegaan.

Het gaat hier om Keylow en Leen. Eerstgenoemde is een van de twee kopstukken die woensdag zijn opgepakt bij de grote politieactie. Het tweede kopstuk is Greg R., een bekende crimineel die veroordeeld is voor drugshandel. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Jair Wessels in Breukelen. Jesse R., een van zijn zoons, zit levenslang vast voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties. 

Op de sociale media van Caloh Wagoh staan foto's en video's van clubleden naast dure voertuigen en schaars geklede vrouwen. Op elk beeld zijn de leden onherkenbaar gemaakt. Hun clubkleuren zijn goud en blauw. Ze gebruiken daarnaast een afbeelding van Magere Hein.

Leden in meerdere strafrechtelijke onderzoeken genoemd

Niet lang na de oprichting verschijnt Caloh Wagoh in strafrechtelijke onderzoeken. Greg R. wordt in december 2017 opgepakt op verdenking van de liquidatie van Wessels in de zomer van 2017 in Breukelen. Wegens gebrek aan bewijs wordt hij snel weer vrijgelaten. Nadat een kroongetuige in deze zaak verklaringen heeft afgelegd, is R. opnieuw opgepakt. 

Een paar maanden na de liquidatie van Wessels, in september 2017, wordt de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts doodgeschoten in zijn auto in Spijkenisse. Vorige maand is een 47-jarig lid, dat al vastzat voor een ander vergrijp, aangehouden op verdenking van betrokkenheid. De schietpartij vond plaats in de buurt van een kroeg waar veel leden van Caloh Wagoh kwamen.

Een tweede lid van de motorbende, een 31-jarige man uit Den Haag, werd op dinsdag 27 november ook ingerekend op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Bogaerts.

Drie leden van de club zijn daarnaast opgepakt voor betrokkenheid bij de beschieting van de redactie van Panorama met een antitankwapen. Zij zitten nog altijd in voorarrest. 

De locatie waar Bogaerts in Spijkenisse werd doodgeschoten (foto: politie). 

Klusjesmannen voor kopstukken uit de onderwereld

Caloh Wagoh wordt door de politie en justitie een Outlaw Motorcycle Gang (OMG) genoemd. Deze zogeheten OMG's worden geregeld in verband gebracht met criminele activiteiten als drugs- en wapenhandel, afpersing en fraude. Kopstukken uit de onderwereld zouden de bendes inzetten voor gewelddadige klussen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de gang naar de rechtbank gezocht om dergelijke motorbendes te laten verbieden. De club Bandidos werd vorig jaar als eerste motorclub verboden, gevolgd door Satudarah in juni. Het OM werkt nog aan een rechtszaak tegen de Hells Angels.

Het is niet bekend of Caloh Wagoh hetzelfde lot te wachten staat. Woensdag zijn meer dan achthonderd agenten betrokken bij de doorzoekingen in onder meer Leiden, Rotterdam, Amsterdam en Mijdrecht. In verband met het nog lopende onderzoek wordt inhoudelijk verder weinig gedeeld over wat wordt aangetroffen.