Na twintig jaar onderzoek heeft justitie eindelijk een verdachte op het oog in de moordzaak van Nicky Verstappen, de elfjarige jongen die in 1998 op de Limburgse Brunssummerheide werd misbruikt en gedood. De 55-jarige Jos B. wordt zondag, kort nadat hij voor het publiek aan de zaak wordt gelinkt, opgepakt in Spanje. Wat weten we van deze man? 

Als na de vondst van de om het leven gebrachte Nicky Verstappen twee marechaussees de locatie bewaken waar Nicky gevonden is, nadert een dan 35-jarige man de plek op de fiets.

De marechaussees vinden het vreemd dat de man daar op dat tijdstip - het is kort na middernacht - rijdt. Ze houden hem staande en vragen de man wat hij daar doet. Het is warm en door een rondje te fietsen hoopt de man wat verkoeling te vinden, zegt hij.

De marechaussees schrijven zijn contactgegevens op en daardoor komt de man, die Jos B. heet, als passant in het dossier van de dood van Nicky Verstappen te staan.

Woensdag wordt duidelijk dat B., twintig jaar na de dood van Nicky, hoofdverdachte is in de langlopende moordzaak. Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een doorbraak, nu het een verdachte op het oog heeft. Maar diezelfde verdachte moest nog wel gevonden worden, want sinds februari van dit jaar werd B. vermist. 

Zondag komt er een einde aan die zoektocht. B. wordt na een tip van een getuige, die B. herkende, aangehouden in Spanje. Hij zit in een Spaanse cel en wordt op korte termijn overgedragen aan Nederland. 

B. werkte op peuterspeelzaal

Voordat B. in februari afreist naar de Franse Vogezen en er voor het laatst contact met hem is, woont hij het grootste deel van zijn leven in Simpelveld. Het dorp telt ruim vijfduizend inwoners en ligt in het uiterste zuiden van Limburg aan de grens met Duitsland. De vader van B. is bij een hartoperatie overleden toen B. en zijn twee zussen nog klein waren. Als zijn zussen het huis uit zijn, blijft B. bij zijn moeder wonen.

Hij werkt in de loop van de jaren op een peuterspeelzaal, helpt kinderen om tijdens vakantieweken houten hutten te bouwen en begeleidt kinderen bij de scouting in het zuiden van Limburg. De oefeningen die hij de kinderen wil laten doen om te kunnen overleven in de natuur, beheerst B. zelf tot in de puntjes. Hij is een ervaren 'bushcrafter' waardoor hij technieken heeft geleerd om te overleven in de natuur.

Voor zijn vlucht verblijft hij vaker weken in de wildernis zonder dat er iets van hem wordt vernomen. Hij meldt dan wel altijd aan familie of vrienden welke route hij aflegt en wanneer hij van plan is terug te keren, iets wat gebruikelijk is in de wereld van de bushcrafters. Als er tijdens een wandeltocht dan iets gebeurt, zijn er in ieder geval aanknopingspunten die gebruikt kunnen worden tijdens de zoektocht.

Voor zijn maandenlange verdwijning was The Old Crow de laatste plek waarvan bekend was dat B. daar was. (Foto: ANP)

B. zou in februari aan een lange wandeltocht beginnen

Begin dit jaar laat B. weten dat hij van plan is om van The Old Crow, een hut nabij Sainte-Marie-Aux-Mines in de Franse Vogezen, naar Wissembourg te lopen. Dat Franse dorpje ligt aan de grens met Duitsland. De tocht zal drie weken duren en hij is van plan daarna terug te keren naar Nederland om zijn zieke moeder te bezoeken. Als de gezondheid van zijn moeder daar om vraagt, is hij ook bereid om eerder terug te komen. Daaruit kan worden geconcludeerd dat hij geregeld contact wil hebben met zijn familie.

Op het forum van bushcrafters in Nederland schrijft Erik van 't Padje, eveneens bushcrafter en een goede bekende van B., dat hij op 19 februari de laatste sms krijgt van B.. Hij meldt dat B. de dag erna vertrekt voor zijn wekenlange wandeling.

Op 20 februari verlaat B. zijn hut, zonder telefoon. Die laat hij achter in The Old Crow. Wel neemt hij een outdooruitrusting mee en heeft hij apparatuur bij zich waarmee hij kan meten op welke gps-coördinaten hij zich bevindt. Een week voordat B. aan zijn tocht begint, pint hij op 14 februari voor het laatst. Hij doet dat om boodschappen te betalen in een winkel in Sainte-Marie-Aux-Mines.

Volgens Van 't Padje, die zelf begin maart vanuit The Old Crow vertrok en onderweg naar B. zocht, moet B. extreme omstandigheden tegen zijn gekomen. De paden zijn glad door het ijs en er ligt een dikke laag sneeuw. Ook is de temperatuur gedaald tot ver onder het nulpunt.

Politie Limburg meldt aanhouding Jos B.
15
Politie Limburg meldt aanhouding Jos B.

Familie en vrienden geven B. op als vermist

Als er in april nog steeds geen contact is gelegd met de 55-jarige bushcrafter uit Simpelveld, slaan vrienden en familie alarm. Er gaat een vermissingsbericht uit en bushcrafters uit zowel Nederland als andere Europese landen gaan naar hem op zoek. In het voorjaar overlijdt de moeder van B.. Hij ontbreekt op haar begrafenis.

Inwoners van Simpelveld zeggen dat ze hem in april nog hebben gezien in het dorp, maar zeker is dat niet. Begin april doet de politie een oproep aan vijfhonderd mannen om zich alsnog te melden voor DNA-onderzoek. De mannen maken deel uit van een groep van vijftienhonderd mannen die in oktober 2017 al een oproep hebben gekregen, maar zich daarvoor nog niet gemeld hebben. 

De politie wil dan al lange tijd de beschikking krijgen over het DNA van B.. Omdat hij als passant nog steeds in het dossier van de vermoorde Nicky Verstappen staat, wordt ook hij opgeroepen voor een DNA-onderzoek. De politie komt twee keer toe bij hem aan de deur, maar er wordt dan niet opengedaan. Aan verdere oproepen om DNA af te staan geeft B. geen gehoor.

Omdat B. door vrienden en familie als vermist is opgegeven en omdat hij geen gehoor gaf aan de oproep om DNA af te staan, worden spullen van hem naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opgestuurd. Daar wordt DNA van afgenomen en vergeleken met het DNA dat is veiliggesteld van de pyjama en de onderbroek van Nicky.

In juni blijkt dat de twee DNA-sporen volledig met elkaar overeenkomen en vanaf dat moment wordt B. niet meer gezocht als vermist persoon, maar als verdachte in de moord op Nicky Verstappen.

Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen
1
Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen

'Als je gedag zei, reageerde hij niet'

Als woensdag blijkt dat B. zichzelf waarschijnlijk bewust onvindbaar heeft gemaakt, schrikt de bushcraftwereld op. Ze blijken maanden te hebben gezocht en geld te hebben gestoken in de zoektocht naar iemand die juist niet gevonden wilde worden.

"Ik heb hem vorig jaar februari uitvoerig gesproken toen ik hem in Simpelveld ophaalde om in Frankrijk naar een begrafenis te gaan van een bushcraftinstructeur die we beiden kende. Maar hij is niet iemand die erg spraakzaam is. Het is een heel gesloten iemand", schetst Siegurd van Leusen, eigenaar van een bushcraftwinkel in Loosdrecht.

Dat beeld bevestigt Wiel Weijers, die ook in Simpelveld woont. "Hij liep vroeger weleens langs, maar dan zei hij niets. Als je gedag zei, reageerde hij niet. Het is een ingetogen iemand, die teruggetrokken leefde. Een einzelgänger, zouden we hier zeggen."

Volgens een buurtbewoner die al meer dan vijftig jaar in Simpelveld woont en anoniem wil blijven, praatte B. met niemand. "Ook de rest van zijn familie hield altijd afstand. Ze waren allemaal hetzelfde, je kreeg er geen contact mee."

B. was verdachte in eerdere zedenzaak

B. komt niet alleen door de zaak-Nicky Verstappen in de politiesystemen voor. Het is bekend dat hij in 1985 verdachte is in een zedenzaak in Simpelveld, maar veroordeeld wordt hij nooit. De reden is onbekend. Na een aantal jaar moeten dossiers in het archief van het OM worden vernietigd. 

Nadat bekend wordt dat B. wordt gezocht voor de moord op Nicky Verstappen duikt een artikel uit 1985 uit het Limburgs Dagblad op. Daarin staat dat "een man uit Simpelveld heeft bekend dat hij ontucht met meerdere kinderen heeft gepleegd".

Ook in het jaar ervoor zou de man ontucht hebben gepleegd met twee minderjarige jongens. De naam van de man wordt niet genoemd in het artikel. De NOS meldde vrijdagavond op basis van de rechtbankinschrijving van destijds dat het in die zaak om B. gaat. Hij kreeg in de zaak een proeftijd van twee jaar opgelegd. Uiteindelijk is de zaak geseponeerd, wat er op zou wijzen dat hij tijdens de proeftijd niet opnieuw de fout is ingegaan.

De foto die de politie van Jos B. verspreidde. (Foto:ANP)

Spaanse politie arresteerde B. in een veld

Voor zijn arrestatie meldde justitie dat DNA-sporen laten zien dat B. getuige is geweest van de laatste uren van Nicky Verstappen. "Eigenlijk kan het niet anders dan dat hij erbij was toen Nicky doodging. Hij heeft ons wel het nodige uit te leggen", zei Jan Eland, hoofdofficier van justitie.

Nadat woensdag bekend werd dat B. hoofdverdachte is in de zaak-Nicky Verstappen krijgt de politie meer dan duizend tips binnen over de mogelijke verblijfplaats van B.

Een van de tipgevers meldt dat B. op zo'n 50 kilometer buiten het Spaanse Barcelona leefde. Hij wisselt een tentje en een huis dat hij deelt met andere daklozen af als onderkomen. De Spaanse politie kan hem zondagmiddag in een veld arresteren. 

Nu Jos B., verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, zondagavond 26 augustus is aangehouden in Spanje, is het voor ons niet langer van belang zijn volledige naam en foto op te nemen in onze berichtgeving.