Maria Butina kreeg vrijdag van de Amerikaanse rechter anderhalf jaar celstraf opgelegd, omdat zij voor de Russische overheid de Amerikaanse politiek probeerde te beïnvloeden. Wie is deze vrouw?

De inmiddels 30-jarige Butina werkte van 2015 tot zeker 2017 voor een hooggeplaatste Russische ambtenaar. Volgens Amerikaanse media gaat het om Alexander Torshin, die nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin heeft.

Met de hulp van Torshin zou Butina geprobeerd hebben om relaties met invloedrijke Amerikanen op te bouwen. In zeker één geval gebruikte de vrouw seks om een baan te krijgen. De Russin zou zelfs een relatie hebben aangeknoopt met een belangrijke man binnen de Republikeinse partij die twee keer zo oud als zij was.

Volgens de aanklagers probeerde ze ook in verschillende organisaties te infiltreren, om zo het Amerikaanse politieke beleid in het voordeel van Rusland te beïnvloeden.

Russische inmenging

De activiteiten van Butina lagen daarmee volgens de openbaar aanklagers in het verlengde van de hackers die vanuit Rusland de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 probeerden te beïnvloeden.

Alle Amerikaanse inlichtingendiensten hadden bewijs dat deze inmenging heeft plaatsgevonden. De Amerikaanse president Donald Trump had de inmenging, ondanks de informatie van zijn eigen geheime diensten, lang ontkend. Pas recent, na veel kritiek op zijn optreden tijdens de top met zijn Russische ambtgenoot Poetin, bevestigde ook hij in de bevindingen van de diensten mee te gaan.

Het uiteindelijke doel van Butina zou infiltratie binnen de Republikeinse partij zijn.

National Rifle Association

De Russin zou haar doel hebben willen bereiken door zich op te werken binnen een machtige wapenlobbyclub. Volgens Amerikaanse media gaat het om de National Rifle Association (NRA), waar Torshin lid van is, maar dat is niet door de autoriteiten bevestigd. De NRA heeft nauwe banden met de Republikeinse Partij van president Trump.

Dat Butina zich mogelijk op de NRA richtte, is gezien haar achtergrond niet verrassend. Ze zette zich in haar eigen land in voor wapenbezit door in 2013 de organisatie Right to Bear Arms op te zetten. Vanuit Rusland had ze al contacten met leden van de Amerikaanse lobbyorganisatie opgebouwd.

Relatie

Via Right to Bear Arms kwam Butina volgens CNN in contact met onder anderen Paul Erickson, een conservatieve lobbyist die zich later voor de verkiezingscampagne van Trump zou inzetten. Met hem kreeg ze volgens de nieuwszender in 2013 een relatie.

De aanklagers zien de relatie tussen Butina en Erickson, die ze zelf niet bij naam noemen, als een vereiste voor Butina's geheime activiteiten in de Verenigde Staten. De 56-jarige Amerikaan heeft tot op heden niet op de beschuldigingen gereageerd.

De Russin zou ook geïnfiltreerd zijn in conservatieve religieuze organisaties als de National Prayer Breakfast, een jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor kopstukken uit de christelijk-conservatieve hoek.

Vluchtrisico

De vrouw heeft de Verenigde Staten meerdere malen bezocht. Geen enkele keer gaf ze daarbij aan tijdens haar verblijf werkzaamheden voor de Russische regering te verrichten, wat volgens de Amerikaanse wet illegaal is. Ze maakte er ook geen melding van toen ze met een studentenvisum naar de VS verhuisde.

Ze werd op 15 juli aangehouden in haar woonplaats Washington D.C., kort na de omstreden top tussen Poetin en Trump. Een rechter oordeelde dat ze tot de behandeling van haar rechtszaak vast moet blijven. Er zou sprake van een hoog vluchtrisico zijn, maar haar advocaat ontkent dat.

Onacceptabel

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken was de aanklacht tegen de vrouw niet op feiten gebaseerd en was het gedrag van de Amerikanen "onacceptabel". De Russen stelden dat haar arrestatie politiek gemotiveerd is en eisen dan ook haar vrijlating.

Minister Sergey Lavrov van Buitenlandse Zaken had zijn Amerikaanse ambtgenoot verzocht om Butina vrij te laten. De Russische regering was zelfs een internetcampagne gestart om die oproep kracht bij te zetten.

Maar de Verenigde Staten gaven geen gehoor aan de oproep. Vrijdag werd Butina veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!