Peter Madsen, de Deense uitvinder en ingenieur, is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de Zweedse journalist Kim Wall. Wie is Peter Madsen?

De 46-jarige uitvinder en ingenieur Madsen is de ontwerper en schipper van de UC3 Nautilus, de onderzeeër die vrijdag 11 augustus 2017 zonk voor de Deense kust.

De onderzeeër werd door hem in eigen beheer ontwikkeld en werd in 2008 opgeleverd. Het is volgens Madsen de grootste onderzeeër ter wereld die in eigen beheer is gebouwd. Via een crowdfundingsactie probeerde Madsen rond 2014 ruim 42.000 euro op te halen voor de renovatie van het schip, maar hiervoor werd slechts 5.200 euro opgehaald.

Een team van tien vrijwilligers ging desondanks aan de slag met de renovatie en in 2017 kon het schip weer in gebruik worden genomen.

In 2015 ontstond er volgens de BBC een conflict tussen Madsen en de vrijwilligers en werd de onderzeeër volledig eigendom van Madsen. Hij liet de vrijwilligers in een bericht weten: "Als je denkt dat er een vloek rust op de Nautilus, die vloek ben ik. Er zal nooit vrede zijn op de Nautilus zolang ik besta."

Ruimtevaart

Volgens The New York Times was Madsen als tiener al bezig met raketten en was hij op de middelbare school de wetenschappelijke nerd die zijn droom waar wilde maken en een gevierd uitvinder wilde worden. Ook na de bouw van de Nautilus bleven zijn plannen zodoende ambitieus: Madsen richtte zijn pijlen op de ruimtevaart en begon de organisatie Rocket-Madsens Space Laboratory.

Met de organisatie, die in stand wordt gehouden door donaties, wil Madsen een raket lanceren vanaf een drijvend platform in de Baltische zee. Het streven is om de eerste non-gouvernementele organisatie te zijn die mensen door de ruimte laat vliegen in een zelfgemaakte raket.

Journalist Thomas Djursing schreef eerder een boek over de uitvinder: "Hij is niet gewelddadig, hij drinkt niet en gebruikt geen drugs", aldus Djursing in januari. "Aan de andere kant, hij maakt ruzie met iedereen, ik had ook een conflict met hem, maar dat is vaak zo bij mensen die gedreven worden door hun passie."

Of Madsen alleen een overdadige passie te verwijten is werd betwijfeld tijdens de rechtszaak in april. Het OM presenteert Madsen als een sadist, die seksuele vreugde haalde uit de moord op Wall. Als bewijs werden video’s van zijn computer in de rechtszaal getoond: Zijn harde schijf stond vol met echt lijkende beelden van vrouwen die worden onthoofd en "gespietst". Madsen ontkent de films te kijken uit een seksueel genot.

Interview

De 30-jarige journalist Wall stapte op 10 augustus 2017 aan boord van de Nautilus omdat ze een verhaal over Madsen wilde schrijven. Op die dag is ze voor het laatst gezien. Madsen verklaarde in eerste instantie dat hij haar had afgezet op een eilandje in de haven van Kopenhagen.

Later stelde hij dat ze aan boord van de onderzeeër een ongeluk had gehad waarbij ze om het leven was gekomen, en dat hij haar naderhand een zeemansgraf had gegeven. Later die nacht zonk zijn boot door een probleem met een ballasttank. Madsen zou zichzelf ternauwernood kunnen redden.

Toen de romp en andere lichaamsdelen van de journalist werden gevonden, leek het net zich rond Madsen te sluiten. Zelf ontkent hij elke betrokkenheid bij de dood van Wall. Wel bekende hij eind oktober dat hij het lichaam van Wall ontdaan heeft van haar ledematen aan boord van zijn onderzeeër en de lichaamsdelen vervolgens in zee te gooien.

Ook kwam hij terug op de doodsoorzaak van Wall: ze zou door een koolmonoxidevergiftiging aan boord om het leven zijn gekomen. Madsen zelf was op dat moment op het dek.

Op de avond van Wall’s dood stuurde Madsen nog een sms-berichtje naar zijn vrouw: “Op avontuur met Nautilus. Voelt goed. Varen in de haven in maanlicht. Niet aan het duiken. Knuffels en kussen voor de katten.” Madsen beweerde tijdens de rechtszaak in april, waarover the local bericht, dat hij het berichtje stuurde als afscheid. Nadat hij het lichaam in zee had gegooid wilde hij zelfmoord plegen. Op de vraag waarom hij zijn vrouw wel een bericht kan sturen, maar niet om hulp kan vragen voor het koolmonixidelek antwoordt Madsen: "Ik was emotioneel kapot van de dood van Wall".

Gemarteld

Dinsdag 23 januari publiceerde het Deense OM de volledige aanklacht tegen Madsen. Hierin beschuldigt het OM Madsen van de moord op Wall, maar ook van mishandeling en marteling voorafgaand aan de moord.

Madsen zou scherpe gereedschappen, zoals een zaag en een mes, aan boord van de onderzeeër hebben meegenomen. Volgens het OM is dit bewijs dat Madsen de moord van te voren heeft voorbereid. Madsen zelf zegt het gereedschap nodig te hebben gehad voor klusjes aan boord van de onderzeeër. Een getuige heeft tevens verklaard dat Madsen van plan was om plankjes te bouwen.

Onderzoekers verklaarden dat Madsen Wall zou hebben vastgebonden aan hoofd, benen en armen, hij zou haar hebben geslagen en gestoken en uiteindelijk hebben gedood. Ook zou sprake zijn van seksueel misbruik. Het OM klaagde Madsen aan voor moord, seksueel misbruik en lijkschennis en eiste een levenslange celstraf. De rechter heeft die eis gevolgd.