Dinsdag begint de strafzaak tegen negen verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de voorbereiding van een bevrijdingspoging van crimineel Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond met een helikopter. Hoe een spectaculair plan op 11 oktober 2017 mislukte.

Begin oktober 2017 krijgt Helicentre Lelystad een mail binnen met het verzoek een helikopter te huren. De huurder heeft namelijk het idee opgevat om zijn vriendin te verrassen met een helikoptervlucht.

Hij vraagt om een EC-125 helikopter die vier mensen kan vervoeren. Een opmerkelijk verzoek, want een hoop extra ruimte voor twee mensen en een stuk duurder, denkt de medewerker.

De luchtvaartpolitie wordt ingeschakeld. Uit onderzoek naar de degene die met zijn naam onder de boeking staat, Ismail el M., blijkt dat hij contacten heeft met de Amsterdamse onderwereld die weer te herleiden zijn naar Benaouf A.

De Amsterdamse recherche staat direct op scherp. Ze vermoeden een op handen zijnde bevrijdingspoging van topcrimineel A.. Zo ligt de vertrekplek van de gehuurde helikopter op een paar kilometer van de gevangenis in Roermond waar Benaouf A. vastzit.

Politie verzint smoes om afspraak te verzetten

In eerste instantie zou het vertrek op 4 oktober plaatsvinden, vanaf het heliplatform in Heythuijsen in Limburg. Maar deze afspraak wordt op aanraden van de politie verzet. 

Er wordt omgeboekt naar het vliegveld in Budel. Datum: 11 oktober 2017, rond 13.30 uur. De politie zal er zijn.

Een dag voor vertrek, op 10 oktober, verzamelt een deel van de verdachten, onderwie de speciaal daarvoor ingevlogen Colombiaanse piloot Alvaro G.B., zich in een hotel in Eindhoven, waar vanuit de groep de volgende dag naar de afgesproken plek in Weert en Budel zullen vertrekken.

Verdachten nemen positie in

Op 11 oktober nemen de verdachten hun positie in. Houssain El M. meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie op het vliegveld in Budel. In zijn handen een bloemetje, zogenaamd voor zijn vriendin.

Hij stelt zich voor als zijn broertje, onder wiens naam de boeking gedaan is. Tegenover El M. staat een agent die zich voordoet als medewerker van het heliplatform. Als alles in orde lijkt, belt El M. zijn medeverdachten dat de helikopter er aankomt. Plaats van de tussenlanding: Weert.

De helikopter vertrekt inderdaad, maar zonder El M. die wordt gearresteerd. Op de afgesproken plek in Weert staat inmiddels een gestolen BMW gereed.

Een van de passagiers is de piloot die het toestel moet overnemen. Verder liggen in de auto meerdere vuurwapens, vuurpijlen en een jerrycan en flessen benzine om de BMW later in brand te kunnen steken. Daarnaast speciaal geprepareerde kraaienpoten om de politie mee af te schudden.

In de kofferbak liggen eveneens twee autobanden met daaraan vastgebonden een touw. A. moet hiermee waarschijnlijk van de binnenplaats van de gevangenis in Roermond getakeld worden.

Er ontstaan heftige achtervolgingen

Niet ver van de penitentiaire inrichting (PI) in Roermond staan een eveneens gestolen BMW en Audi klaar. De lading bestaat ook hier uit wapens, vuurpijlen, benzine en zelfgemaakte kraaienpoten.

Een Opel Corsa arriveert, met daarin een groep mannen die over wil stappen naar de gereedstaande auto's. Zij moeten A. oppikken nadat hij bevrijd is.

Ondanks de goede voorbereiding lukt het de arrestatieteams in zowel Weert als Roermond niet de auto's klem te rijden. Er ontstaan heftige achtervolgingen.

De BMW rijdt met hoge snelheid weg vanuit Weert, over de A2 richting Eindhoven. De auto crasht uiteindelijk in Maarheeze, waar de auto van de weg raakt. Enkele inzittenden weten te ontkomen.

Op datzelfde moment achtervolgt de politie de Audi en Opel vanuit Roermond. Ook hier worden hoge snelheden bereikt. Een van de verdachten gooit onderweg een AK-47 uit de Audi die later in de berm terug wordt gevonden.

De verdachten worden klemgereden in het Limburgse Roosteren, waarop enkele proberen te ontsnappen. Een van de mannen, een dertigjarige Fransman, wordt dodelijk getroffen. Andere worden ter plekke aangehouden.

Relatie met de 'Amsterdamse liquidatiewereld'

Daarmee komt er einde aan het spectaculaire plan waarmee A. bevrijd moest worden.

De Amsterdamse politie belegt op de avond van 11 oktober een persconferentie om de grootschalige politieactie te duiden. Een woordvoerder laat weten dat enkele verdachten wisten te ontsnappen, maar dat hun identiteit vanwege "hun relatie met de Amsterdamse liquidatiewereld" bekend is bij de politie.

In de maanden na oktober worden alle overige verdachten aangehouden, onder wie de Colombiaanse helikopterpiloot in Parijs.

De laatste die gearresteerd wordt is Abdelghafour L., die zich na lange tijd voortvluchtig te zijn geweest op 5 september vrijwillig bij de politie meldt. Hem wordt een coördinerende rol toegedicht. Hij is tevens de neef van de doodgeschoten Fransman.

Vanaf woensdag staan alle verdachten terecht. Onder hen niet A., die niet vervolgd zal worden omdat ontsnappen uit een gevangenis niet strafbaar is in Nederland.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!