Achtergrond

Klaas Otto, zware crimineel of lastercampagne justitie?

Het Openbaar Ministerie (OM) omschrijft No Surrender-oprichter Klaas Otto als een beroepscrimineel. Zijn advocaat Louis de Leon spreekt tegen NU.nl van een lastercampagne. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begint vrijdag, maar wie is de man om wie zoveel te doen is?

Volgens het OM is er geen twijfel. Klaas Otto is een man die van criminaliteit zijn bestaansrecht heeft gemaakt. Op de lijst met verdenkingen staan afpersingen, witwassen, het uitlokken van brandstichting, het plaatsen van een handgranaat onder een auto, doodsbedreigingen en zware mishandelingen.

De verdenkingen vinden plaats in een periode van 2001 tot en met 2015. Getuigen durven volgens justitie nauwelijks naar voren te komen vanwege de intimiderende werking die van Otto uitgaat. Niet in de laatste plaats omdat Otto lid is van motorclubs als Satudarah en later leider wordt van No Surrender.

Woonwagenkamp

Otto groeit op in Bergen op Zoom waar hij op 29 oktober 1967 wordt geboren. Hij wordt grootgebracht in een woonwagenkamp vlakbij het autosloopbedrijf dat door zijn vader Leo Otto wordt gerund.

In een interview met Panorama typeert hij zichzelf een straatvechter die voor niemand bang is. Niet onbelangrijk voor iemand die op zijn zeventiende al werkzaam is als uitsmijter in het Bredase uitgaansleven.

In hetzelfde interview met het tijdschrift laat hij weten dat zijn jeugd zich vooral op straat afspeelt en dat hij regelmatig in aanraking komt met de politie.

In 2009 sluit hij zich aan bij Satudarah. Een motorclub die in de ogen van justitie behoort tot een van de zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG). Otto krijgt een eigen chapter (afdeling) onder zijn hoede met het Brabantse Zundert als thuisbasis. 

Inval

De chapter draagt de naam Ciganos (zigeuners), een verwijzing naar de achtergrond van Otto als 'kamper'. Hetzelfde geldt voor de meerderheid van zijn clubgenoten. Otto woont inmiddels in een villa op het woonwagenkamp Rijsselbergen.

Leden van de club laten zich niet onbetuigd en op dinsdagavond 18 oktober 2011 valt een politiemacht het clubhuis binnen. Aanleiding is de ernstige bedreiging van een aantal portiers in de Bredase horeca, waarvoor leden van Satudarah verantwoordelijk worden gehouden. Ook verdenkt de politie ze van de ernstige mishandeling van twee personen in Rijsbergen. 

In totaal elf clubleden worden aangehouden, onder wie Otto. De politie rijdt hem op de dag van de inval klem als hij op de A16 tussen Breda en Rotterdam rijdt. Hij heeft een portier bedreigd, nadat de man leden van Satudarah de toegang tot een kroeg had ontzegd. "Niemand weigert de Satudarah" en "Wij gaan ten koste van alles naar binnen", krijgt de portier te horen.

Autoriteit

In deze zaak komt een beeld naar voren van Otto die voor niemand terugdeinst en lak heeft aan autoriteit. De rechtbank die zich in 2012 over de zaak buigt, acht de bedreiging bewezen en ook het verzetten van Otto tegen een arrestatie op 16 september 2011 in Breda.

Otto wordt meegenomen naar het bureau nadat twee agenten zien dat hij rond 2.20 uur 's nachts een klap uitdeelt aan een man met wie hij ruzie heeft. Otto wordt om zijn legitimatiebewijs gevraagd, weigert, en wordt aangehouden.

Bedreiging

Zijn weigerachtige houding verandert in pure woede als hij wordt overgebracht naar het bureau Mijkenbroek in Breda. De agent die hem zojuist zijn handboeien heeft afgedaan krijgt te horen dat Otto hem "kapot" gaat maken. 

Otto zet zijn woorden kracht bij door naar de muur van zijn cel te lopen en er met zijn hoofd een paar keer tegen aan te slaan. Hij richt zich weer tot de agent en slaat zichzelf een paar keer krachtig tegen zijn kaak, terwijl hij de agent vertelt dat "hij aan de beurt is" als hij vrijkomt. Otto: "Ik pak je familie en van jou maak ik mijn project, en ik heb genoeg geld om jou van kant te laten maken, dat zweer ik op mijn vrouw en kinderen", valt in de uitspraak te lezen.

Otto wordt veroordeeld tot vier maanden cel. Zijn clubgenoten krijgen tot 4,5 jaar cel opgelegd voor mishandeling en drugs- en wapenbezit.

No Surrender

Een jaar na zijn veroordeling stapt Otto uit Satudarah. Hij zou het niet langer eens zijn met de koers van de club, maar een bestuurslid van Satudarah laat aan NRC Handelsblad weten dat Otto zijn eigen club wilde hebben. Dat wordt in 2013 No Surrender.

De club weet direct de aandacht op zich te vestigen met Willem Holleeder als vice-voorzitter van de Amsterdamse afdeling, maar zijn lidmaatschap is van korte duur. PR-technisch is het succes al bereikt, want de club groeit binnen een jaar uit naar 28 afdelingen in vijf landen. Dit zijn er inmiddels dertig in Nederland en in dertien landen daarbuiten.

Afstand

In 2015 neemt Otto afstand van zijn rol als president van No Surrender. Hij wil namelijk een verklaring afleggen bij de politie, een doodzonde voor clubleden, tegen Joop M.. Een man die dat jaar een aanslag pleegt op het leven van Otto die hij ternauwernood overleeft.

M., handelaar in luxe sportwagens, bezwijkt naar eigen zeggen onder de druk van de bedreigingen en afpersingen door Otto, en schiet op hem als hij voor zijn deur in het Belgische Poppel staat. Hij wordt tot acht jaar cel veroordeeld voor poging tot moord.

De verklaringen van M. spelen ook een rol in dit proces. 

Advocaat

De aanloop naar de strafzaak tegen Otto kenmerkt zich door opvallende incidenten. Zo wordt de juridisch adviseur van Otto, advocaat Jan Piet van R., in februari 2017 opgepakt omdat hij voor Otto getuigen zou hebben proberen te beïnvloeden. 

"De advocaat zou briefjes hebben aangenomen en buiten de gevangenis hebben gesmokkeld", aldus het OM. Bij een huiszoeking treft de politie een niet meer werkend drugslaboratorium en 3,4 kilogram amfetamine aan. 

Van R. wordt in een aparte rechtszaak vervolgd. 

Aanslag

En dan is er eind augustus een persbericht van het Landelijk Parket dat een gedetineerde een aanslag zou hebben gepland op een officier van justitie. Navraag leert dat Otto de verdachte is en officier in zijn zaak, Greetje Bos, het beoogde slachtoffer. Er wordt een man aangehouden die de aanslag zou hebben moeten uitvoeren.

De advocaat van Otto, Louis de Leon, weerspreekt de beschuldigingen en ziet in de verdenking een vooropgezet plan om Otto te laten overplaatsen naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Otto wordt inderdaad overgeplaatst, niet naar de EBI, maar naar een nog strengere afdeling, vlak naast de inrichting. De gewezen uitvoerder van de aanslag wordt 1 september alweer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Van de verdenking tegen Otto is weinig meer over.

Lastercampagne

De Leon ziet in de verdenking een voorbeeld van de lastercampagne van het OM. Dat geldt ook voor de typering van Otto door de hoofdofficier van justitie van het parket Zeeland, Charles van der Voort, in een interview met De Volkskrant. Daarin noemt Van der Voort Otto een ondermijnende crimineel die zich al jarenlang bezighoudt met dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. "Ongekend", zegt De Leon tegen NU.nl.

Hij gaat zelfs zover dat hij tegen de hoofdofficier en burgemeester van Bergen op Zoom, die in datzelfde interview wordt aangehaald, een klacht wegens smaad indient. Het OM seponeert de klacht, maar De Leon zegt naar het gerechtshof te stappen.

Welk beeld van Otto waarheid is moet duidelijk worden in het langverwachte proces dat vrijdag eindelijk van start gaat. Zelf ontkent hij alle aantijgingen.

Lees meer over:
Tip de redactie