Profiel: Peter Madsen, verdachte van doodslag Zweedse journalist

De Deense Peter Madsen wordt verdacht van doodslag nadat DNA van de omgekomen Zweedse journalist Kim Wall in zijn onderzeeër is gevonden. Wie is deze uitvinder en ingenieur?

De 46-jarige Madsen is de ontwerper en schipper van de UC3 Nautilus, de onderzeeër die vrijdag 11 augustus zonk voor de Deense kust. 

De onderzeeër werd door hem in eigen beheer ontwikkeld en werd in 2008 opgeleverd. Het is volgens Madsen de grootste onderzeeër ter wereld die in eigen beheer is gebouwd. Via een crowdfundingsactie probeerde Madsen rond 2014 ruim 42.000 euro op te halen voor de renovatie van het schip, maar hiervoor werd slechts 5.200 euro opgehaald.

Een team van tien vrijwilligers ging desondanks aan de slag met de renovatie en eerder dit jaar kon het schip weer in gebruik worden genomen.

In 2015 ontstond er volgens de BBC een conflict tussen Madsen en de vrijwilligers en werd de onderzeeër volledig eigendom van Madsen. Hij liet de vrijwilligers in een bericht weten: "Als je denkt dat er een vloek rust op de Nautilus, die vloek ben ik. Er zal nooit vrede zijn op de Nautilus zolang ik besta."

Ruimtevaart

Volgens The New York Times was Madsen als tiener al bezig met raketten en was hij op de middelbare school de wetenschappelijke nerd die zijn droom waar wilde maken en een gevierd uitvinder wilde worden. Ook na de bouw van de Nautilus bleven zijn plannen zodoende ambitieus: Madsen richtte zijn pijlen op de ruimtevaart en begon de organisatie Rocket-Madsens Space Laboratory. 

Met de organisatie, die in stand wordt gehouden door donaties, wil Madsen een raket lanceren vanaf een drijvend platform in de Baltische zee. Het streven is om de eerste non-gouvernementele organisatie te zijn die mensen door de ruimte laat vliegen in een zelfgemaakte raket.

Madsen is ook de oprichter van de Copenhagen Suborbitals-organisatie, waarmee hetzelfde doel wordt nagestreefd. Hiervoor onderhield hij een blog onder de bijnaam 'RocketMadsen'. Vanwege een conflict trok Madsen zich terug uit Copenhagen Suborbitals.

"Hij is niet gewelddadig, hij drinkt niet en gebruikt geen drugs", aldus Djursing eerder deze maand. Djursing schreef eerder een boek over Madsen. "Aan de andere kant, hij maakt ruzie met iedereen, ik had ook een conflict met hem, maar dat is vaak zo bij mensen die gedreven worden door hun passie."

Interview

De 30-jarige journalist Wall stapte op 10 augustus aan boord van de Nautilus omdat ze een verhaal over Madsen wilde schrijven. Op die dag is ze voor het laatst gezien. Madsen verklaarde in eerste instantie dat hij haar had afgezet op een eilandje in de haven van Kopenhagen. 

Later stelde hij dat ze aan boord van de onderzeeër een ongeluk had gehad waarbij ze om het leven was gekomen, en dat hij haar naderhand een zeemansgraf had gegeven. Later die nacht zonk zijn boot door een probleem met een ballasttank. Hij kon zichzelf ternauwernood redden. 

Nu de romp van de journalist is gevonden lijkt het net zich rond Madsen te sluiten. Zelf ontkent hij elke betrokkenheid bij de dood van Wall.

Lees meer over:
Tip de redactie