Het stoffelijk overschot van de Nederlandse Joey Hoffmann is in Turkije aangetroffen op 14 augustus. De Turkse politie zocht sinds eind juli naar de man uit Haaksbergen. Welke feiten zijn er bekend in deze zaak?

Het Turkse persbureau Dogan meldt de vondst van het lichaam van Hoffmann.

Maandag 14 augustus wordt bekend dat Hoffmann dood is aangetroffen, de Nederlandse politie bevestigt dat er inderdaad een lichaam is aangetroffen en onderzoekt of het gaat om Hoffmann. Volgens het persbureau werd de vermiste Haaksbergenaar gevonden in een opgedroogde rivierbedding in het dorp Narlikuyu, in de buurt van de Zuid-Turkse kustplaats Silifke, waar hij voor het laatst was gezien. Hoe hij om het leven is gekomen is nog onbekend.

Hoffmann werd op 8 juli voor het laatst gezien.

Op die dag was de man in Silifke in het gezelschap het echtpaar Björn en Derya Breukers dat eveneens uit Haaksbergen komt. Hij was samen met het stel naar Turkije gereisd om te helpen bij de bouw van een huis. Ze reden op 30 juni in een busje van Haaksbergen naar Silifke in de provincie Mersin. Hoffmann besloot later om de twee te verlaten en zou op 8 juli terugvliegen naar Nederland.

De Turkse politie startte een zoektocht.

Eerste zoekacties naar Hoffmann leverden niets op. Aanvankelijk werd gezocht in de bergen rond Silifke, daarna zocht de politie rond het plaatsje Narliyuku. De politie zocht sinds 28 juli naar Hoffmann, nadat zijn broer in de omgeving flyers ging verspreiden.

De onderzoeksleider wijt het late ingrijpen aan het vertraagd binnenkomen van informatie bij zijn korps. Gegevens rond de vermissing werden via Nederland, Interpol en Ankara naar Silifke gestuurd.

Er wordt rekening gehouden met een misdrijf.

Bij de zoektocht werd gebruik gemaakt van onder meer drones en zoekhonden. Daarbij werden ook vrijwillige teams uit Nederland betrokken. Vanwege de lange tijd dat Hoffmann vermist was hield de politie rekening met een misdrijf.

Zoekhondenstichting Signi besloot op eigen initiatief om een zoekactie te beginnen rond de plek waar het Haaksbergense drietal kampeerde. Dat gebeurde met instemming van de familie. Ook voor de Turkse autoriteiten was de komst van Signi geen probleem.

Het echtpaar heeft geen aangifte gedaan van de vermissing.

Reisgenoten Björn en Derya Breukers hebben de vermissing van hun plaatsgenoot niet gemeld bij de lokale autoriteiten. Ze verklaarden pas later van familie te hebben gehoord dat Hoffmann na zijn vertrek niet was teruggekeerd in Nederland. Het stel mag Turkije voorlopig niet verlaten en moet zich geregeld melden.

Na de vermissing van Hoffmann belandde Björn Breukers nog in het ziekenhuis van Silifke met ernstige verwondingen. Het is niet duidelijk hoe hij die heeft opgelopen. Daarna is het stel ook even vermist geweest, maar enkele dagen later doken zij weer op.

Het lichaam van Hoffmann is na sectie en DNA-onderzoek vrijgegeven voor repatriëring naar Nederland.

Dat meldt de Turkse krant Milliyet dinsdag 29 augustus op basis van bronnen bij de forensische dienst in de Turkse stad Adana. De ouders van Hoffmann hebben een uitvaartondernemer ingeschakeld om het transport naar Nederland te verzorgen. 

De resultaten van het onderzoek naar de doodsoorzaak worden binnen enkele weken verwacht.