Israël gaat na onrust bij de Tempelberg in Jeruzalem wederom de toegang beperken. Bij een stormloop naar de al-Aqsa moskee zijn donderdag honderd gewond gevallen, nadat na twee weken alle veiligheidsvoorzieningen zijn verwijderd. Wat moet je weten over de situatie bij de Tempelberg?

Een aanslag bij de Tempelberg is de aanleiding voor het conflict.

Twee Israëlische agenten zijn omgekomen bij de aanval op 14 juli door drie Israëlische Arabieren. Nog een Israëlische agent raakte gewond. De drie daders renden vervolgens in de richting van de islamitische gedenkplaats de Rotskoepel, maar werden achterhaald en doodgeschoten door de politie.

Schoten te horen bij Tempelberg in Jeruzalem
26
Schoten te horen bij Tempelberg in Jeruzalem

Israël hanteerde na de aanval extra strenge veiligheidsmaatregelen.

Nadat de Tempelberg enige tijd gesloten was, is de heilige plaats weer geopend met extra sterke veiligheidsmaatregelen. Israël plaatste metaaldetectoren bij de ingang en verbood mannen onder de vijftig jaar het vrijdaggebed bij te wonen in de Oude Stad. De metaaldetectoren zijn dinsdag weer verwijderd door Israël. Donderdag zijn ook de camera's ontmanteld.

De Palestijnen hadden wegens het geschil besloten alle contacten met Israël op te schorten totdat de strengste veiligheidsmaatregelen waren teruggedraaid.

Bij een stormloop naar de al-Aqsa moskee bij de Tempelberg zijn honderd gewonden gevallen.

Nadat Israël na twee weken alle veiligheidsvoorzieningen verwijderde, gingen moskeebezoekers massaal naar de al-Aqsa moskee om te bidden. Dat leidde tot botsingen tussen Palestijnen en Israëlische politie. Israël besloot vrijdag vervolgens om de veiligheidsmaatregelen toch weer deels in te voeren: Alleen mannen boven de vijftig jaar en vrouwen zijn nog welkom. 

Rellen en onrust na de aanval zorgden voor een van de bloedigste taferelen in jaren.

Bij demonstraties na de eerste veiligheidsvoorzieningen van Israël zijn een onbekend aantal doden en gewonden gevallen. Er werd onder meer gegooid met stenen en molotovcocktails. 

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is bijeengekomen om te praten over de situatie.

Zweden, Egypte en Frankrijk hebben volgens diplomaten om spoedberaad gevraagd. "We moeten dringend bespreken hoe we de roep om de-escalatie in Jeruzalem kunnen steunen", zei de Zweedse VN-ambassadeur Carl Skau zaterdag.

Israël controleert de toegang tot de Tempelberg. 

Toegang tot het gebied wordt sinds 1967 gecontroleerd door Israël. De Tempelberg wordt door joden Har ha-Bayit en door moslims Haram al-Sharif genoemd. De plaats is voor christenen, joden en moslims een belangrijke plaats.