Dit is wat we weten over de grote bosbranden in Portugal

Portugal is afgelopen week getroffen door een van de grootste bosbranden in jaren. Meer dan zestig mensen kwamen om en het vuur bleef dagen branden. Wat weten we tot nu toe over de brand?

De brand brak zaterdagmiddag rond 15.00 uur uit.

De situatie in Pedrógão Grande, dat zo'n tweehonderd kilometer ten noordoosten van Lissabon ligt, werd door de brandweer al snel "zeer zorgwekkend" genoemd.

Het vuur woedde op vier verschillende plekken. Zo'n tweeduizend brandweerlieden waren actief om de brandhaarden te bestrijden. Ze werden bijgestaan door blusvliegtuigen en meer dan 685 blusvoertuigen.

De bluswerkzaamheden verliepen moeizaam door een sterke wind en hoge temperaturen. 

De belangrijkste brandhaarden zijn inmiddels onder controle.

Ondanks de aanhoudende slechte weersomstandigheden, heeft de brandweer de grote vuren weten de doven. Er zijn volgens de autoriteiten nog wat kleinere plekken waar brand woedt in andere gebieden, maar het ergste leed lijkt geleden.

President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie "die met geen andere gebeurtenis te vergelijken is". Premier António Costa noemt de brand de "grootste tragedie" van de afgelopen jaren.

Vier legereenheden zijn ingezet voor onder meer de identificatie van de slachtoffers. Tientallen bewoners zijn gevlucht; zij worden opvangen in het plaatsje Avelar.

De bosbranden hebben aan 64 mensen het leven gekost. 

Enkele dodelijke slachtoffers waren met hun auto's op weg toen ze ingesloten werden door de vlammen. Ook zijn een aantal mensen overleden door rookvergiftiging. Ook kwam een brandweerman om het leven. 

Volgens autoriteiten zijn er ook nog eens zeventig gewonden gevallen. 

De brand is begonnen door blikseminslag.

In eerste instantie vreesde men voor brandstichting, maar dit verhaal werd ontkracht toen de boom gevonden was, waar de bliksem was ingeslagen. De bosbrand geldt als de meest dodelijke in Portugal in meer dan een halve eeuw.

In het gebied is de noodtoestand afgekondigd. 

Ook gold in Portugal tot drie dagen na de brand een periode van nationale rouw. 

Premier Mark Rutte heeft zondag zijn medeleven betuigd aan Costa. Ook heeft hij namens Nederland hulp aangeboden aan de Portugezen.''De gedachten zijn bij de getroffenen en de moedige diensten die het vuur bestrijden'', aldus Rutte.

Er is kritiek op de Portugese overheid.

In Portugal is er kritiek op het optreden van de overheid. Volgens Paulo Fernandes, professor bosbouw op de universiteit van Vila Real, bewijst de immense brand dat de Burgerbescherming in het land niet is opgewassen tegen dergelijke natuurrampen, zei hij zondag tegen de krant Público

Er zijn limieten aan wat de Burgerbescherming kan doen, maar het is toch niet voor te stellen dat de wegen niet op tijd afgesloten kunnen worden, zegt Fernandes. ''Bij de Burgerbescherming ontbreekt de technisch kennis en kunde over bosbranden. Het is echt te gek voor woorden als ik politici hoor zeggen dat het gedrag van deze vuren onvoorspelbaar is. Dat is echt niet waar."

Lees meer over:
Tip de redactie