Dit is wat we weten over de brand in de woontoren in Londen

Half juni woedde een grote brand in een woontoren in het westen van Londen. Dit is wat we weten over deze gebeurtenis.

Bij de brand zijn 81 doden gevallen en tientallen mensen raakten gewond.

De politie heeft de zoektocht naar slachtoffers afgerond. Het dodental is gesteld op 81. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het dodental nog zal oplopen denken de autoriteiten. 

Er wordt gevreesd dat veel mensen die niet meer konden vluchten, de brand ook niet overleefd hebben.

De politiecommissaris zei op een persconferentie ook te vrezen dat sommige slachtoffers waarschijnlijk nooit meer te identificeren zijn.

De brand vond plaats in de Grenfell Tower, een woontoren met 24 etages.

De woontoren ligt in de wijk Kensington en telt in totaal 120 appartementen, die in mei zijn gerenoveerd. In het pand woonden ongeveer zeshonderd mensen.

De brand ontstond rond middernacht en werd veroorzaakt door een defecte koelkast. 

De brand breidde zich snel uit door de hele torenflat. Om 0.54 uur (plaatselijke tijd) werd er melding gemaakt van het vuur. De ambulancedienst werd een half uur later opgeroepen. Meer dan tweehonderd brandweermannen rukten uit met meer dan veertig blusvoertuigen.

De Britse premier Theresa May stelde een groot onderzoek in naar de brand. Dat onderzoek gaat waarschijnlijk maanden duren.

Op 23 juni maakte de politie bekend dat in ieder geval duidelijk is dat de brand is veroorzaakt door een defecte koelkast. Onderdelen van de gevelbekleding voldeden niet aan de brandveiligheidseisen. 

Bewoners van de woontoren maakten zich al jaren zorgen over de gebrekkige brandveiligheid van het pand.

Een actiegroep heeft de gemeente en de verhuurdersmaatschappij meerdere malen van ernstige nalatigheid beschuldigd. 

De producent van de gevelplaten die zijn gebruikt voor de torenflat waarschuwde eerder voor de risico's die deze met zich meebrachten voor hoge gebouwen.

Tabellen in een brochure die het bedrijf publiceerde, laten zien hoe deze platen van polyetheen alleen gebruikt mogen worden voor gebouwen die lager zijn dan tien meter. De overheid bevestigde later dat deze platen niet gebruikt hadden mogen worden voor de bovenste verdiepingen van het gebouw. 

De brand in Londen had volgens de burgemeester van de Britse hoofdstad voorkomen kunnen worden.

Sadiq Khan zei tegen de BBC dat de tragedie feitelijk is veroorzaakt door het lokale bestuur en opeenvolgende regeringen, die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ''jarenlange verwaarlozing''.

De burgemeester schreef in een zondag gepubliceerd opiniestuk in The Observer dat de dodelijke brand ook gevolgen heeft voor tienduizenden bewoners van vergelijkbare flats. Zij vragen zich af of ze daar nog wel veilig zijn.

Naar aanleiding van de kritiek besloot het hoofd van de Londense deelgemeente Kensington-Chelsea zijn functie neer te leggen. 

Premier May heeft toegegeven dat de directe hulp voor bewoners "niet goed genoeg" was.

Ze heeft besloten tot een openbaar onderzoek, waarbij kosten voor rechtsbijstand voor de getroffenen voor rekening van de overheid komen.

Ook wordt er in heel het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan naar hoge woontorens en worden er extra brandveiligheidstoetsen uitgevoerd.

Politie heeft 32 slachtoffers geïdentificeerd. 

De politie van Londen heeft een kwart van de overledenen geïdentificeerd. Het gaat om 32 van de 81 slachtoffers. Een woordvoerder liet weten dat het vermoedelijk nooit helemaal duidelijk wordt hoeveel mensen er exact in het vuur zijn omgekomen.

De Londense politie doet ook onderzoek naar de mensen die verantwoordelijk waren voor de bouw van de torenflat. Hierbij werden kunststof gevelplaten gebruikt, die vanwege het brandgevaar werden afgeraden voor gebouwen boven de 30 meter.

De vraag is of het gebouw wel voldeed aan de brandvoorschriften. Volgens de laatste cijfers blijken dat in het Verenigd Koninkrijk 95 gebouwen zijn die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen.

Premier May heeft een groot onderzoek aangekondigd naar de kunststof platen.

May heeft laten weten er een groot onderzoek zou moeten komen om tot op de bodem uit te zoeken hoe decennia lang de goedkope gevelplaten in flats konden worden gebruikt.  

Het Amerikaanse bedrijf Arconic Inc, dat de gevelplaten verkocht, heeft de verkoop van de betreffende gevelplaten aan banden gelegd. Het materiaal wordt niet meer verkocht voor bouwprojecten hoger dan 30 meter. 

Op 28 juni maakte premier May bekend dat alle 120 onderzochte woontorens die waren getest op brandveiligheid een negatieve uitkomst kregen. De voormalige rechter Sir Martin Moorde-Bick gaat het onderzoek naar de brand leiden.

Brandweer Londen waarschuwde gemeenteraden voor gebruik gevelplaten. 

De brandweer van Londen heeft in mei alle 33 lokale gemeenteraden van de stad gewaarschuwd voor het gebruik van brandbare platen waarmee flats worden bekleed. 

De brandweer kwam met de waarschuwing na onderzoek van een brand in augustus. Daaruit bleek dat platen gemaakt van polystyreen en multiplex waarschijnlijk verspreiding van het vuur veroorzaakten.

De gevelbekleding is in 2014 vervangen door een goedkopere variant.

Het zinken materiaal werd tijdens een renovatie vervangen door aluminium materiaal. Er zijn geen aanwijzingen dat de brandveiligheid bewust is genegeerd tijdens de renovatie. Het isolatiemateriaal gemaakt van polystyreen en multiplex veroorzaakten mede de verspreiding van het vuur.

Lees meer over:
Tip de redactie