NU op de hoogte 12 juni: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, maandag 12 juni, in ieder geval gebeuren.

De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert maandag ramingen over de Nederlandse economie. Ieder half jaar komt de centrale bank met de economische vooruitzichten. In januari zei DNB te verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar met 2,3 procent zal groeien. Dit was een flinke bijstelling naar boven. Voor volgend jaar rekende de centrale bank op een groei van 1,7 procent. Dat was juist weer lager dan een eerdere raming.

De partijleiders van VVDCDA, D66 en GroenLinks komen maandag weer bijeen op het Catshuis om verder te praten over de formatie van een nieuw kabinet. De gesprekken vinden plaats onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink. Zowel VVD-leider Rutte als CDA-voorman Buma hebben vorige week herhaaldelijk gezegd dat de gesprekken nog altijd informeel van aard zijn en uit moeten wijzen of het tot inhoudelijke formatiebesprekingen kan komen

De vier mannen die in België terechtstaan in het proces rond de zogenoemde Kasteelmoord worden verhoord. Twee van hen zijn van Nederlandse komaf. De zaak draait om de in 2012 doodgeschoten Stijn Saelens. Hij werd volgens justitie in opdracht van zijn schoonvader André G. (66) vermoord in zijn kasteel in het Vlaamse Wingene, omdat hij zijn kinderen zou hebben misbruikt. De moord zou zijn uitgevoerd door een destijds terminaal zieke Nederlandse beroepscrimineel.

Het Hof van Justitie in Willemstad behandelt het hoger beroep in de corruptiezaak tegen ex-premier Gerrit Schotte. Schotte werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel voor ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Hij zou zijn positie als premier hebben misbruikt. De rechter bepaalde ook dat Schotte zich vijf jaar niet verkiesbaar mag stellen. Schotte was tussen 2010 en 2012 minister-president van Curaçao

Dit gebeurde er vannacht

De partij La Republique En Marche! van de Franse president Emmanuel Macron en haar centrum-rechtse bondgenoot MoDem hebben de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen gewonnen. Het verbond kreeg gezamenlijk ruim een derde van de stemmen en stevent daarmee af op een comfortabele meerderheid in de Franse Tweede Kamer. De tweede en laatste ronde vindt plaats op 18 juli

De musical Dear Evan Hansen is met zes prijzen de grote winnaar geworden tijdens de 71e editie van de Tony Awards in New York, waaronder die voor beste nieuwe musical, beste muziek en beste orkestbegeleiding. Oslo kreeg de prijs voor beste nieuwe toneelstuk.

De politie heeft de woning doorzocht van de 45-jarige Amsterdammer die zaterdagavond op een groep voetgangers inreed op het Stationsplein bij Amsterdam Centraal. Dat onderzoek heeft bevestigd dat er geen sprake was van opzet: de man werd onwel en verloor de controle over zijn auto.

Vlogger Bibi Breijman is de winnares van het tweede seizoen van het RTL 4-zangprogramma It Takes 2. Na een strijd van zeven weken versloeg de vlogger in de eindronde mede-finalist Tooske Ragas. Breijman won op basis van punten van de publieksjury.

Drie mensen zijn zwaargewond geraakt toen iemand een molotovcocktail naar binnen gooide bij een restaurant in Parijs. Met helikopters werden de slachtoffers, die zwaar verbrand zijn, naar het ziekenhuis gebracht. Er is nog geen verdachte opgepakt en het motief voor de aanval is nog onbekend

Een overgrote meerderheid van de inwoners van Puerto Rico heeft er in een niet-bindend referendum voor gekozen om een volwaardige staat van de Verenigde Staten te worden. Dat wordt beschouwd als een signaal aan Washington, waar de kwestie overigens al jaren zeer laag op de agenda staat.

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. Max Verstappen moest zijn Red Bull al vroeg aan de kant zetten vanwege een technisch probleem.

Dit schrijven andere media vandaag

Scholen moeten door het lerarentekort steeds vaker hun toevlucht nemen tot dure uitzendkrachten. Arbeidsecononoom Ronald Dekker van de Universiteit Tilburg zegt in Trouw (€) dat ze dat aan zichzelf te wijten hebben. "Scholen waren jarenlang onvoldoende bereid om docenten zekerheid te bieden. Ze hebben zelf hun arbeidsmarktpositie uitgehold. Nu schreeuwen de schoolbesturen moord en brand omdat ze mensen nodig hebben." Volgens Dekker kunnen grote scholen anticiperen op de pieken en dalen in de lerarenbezetting met een pool van invallers die in vaste dienst zijn. "Maar de bereidheid om dat te doen is niet zo groot."

Uit verklaringen onder ede die door betrokkenen werden afgelegd bij de rechter, blijkt dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) er jarenlang van de op de hoogte was dat ze zaken deed met een mogelijk corrupte ambtenaar. De man, die dinsdag voor het eerst voor de rechter verschijnt als hoofdverdachte in een grote corruptiezaak, beheerde een deel van het wagenpark van de MIVD en een nepverhuurbedrijf. Hij wordt ervan verdacht zich samen met vijf andere politie- en defensiemedewerkers te hebben laten omkopen door autodealers en leasebedrijven, schrijft het AD (€). De MIVD werd al in 2010 getipt dat de man iemand was "waar vlekjes op zaten", aldus de verklaringen.

In 2014 telde Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 849.000 zzp'ers voor wie het ondernemerschap gold als belangrijkste of enige inkomstenbron. 314.000 van hen hoefden geen inkomstenbelasting te betalen, dankzij aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Door die belastingprivileges werd de eerste 24.000 euro aan inkomen niet belast. Dat is bijna vier keer zoveel als bij reguliere werknemers, meldt de Volkskrant (€). Critici waarschuwen voor scheefgroei en een verlies van de solidariteit in het sociale stelsel.

Het aantal aanmeldingen op maandbasis bij de Fiom KID-DNA Databank is meer dan verdubbeld. Steeds meer donorkinderen willen hun afkomst achterhalen. Fiom heeft moeite om de groeiende vraag bij te benen en heeft het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om meer geld. "Gemiddeld krijgen we maandelijks tien tot vijftien nieuwe aanmeldingen", zegt Fiom-directeur Ellen Giepmans in het AD. "Maar in mei waren dat er veertig en in de eerste week van juni al twintig." De stormloop wordt toegedicht aan de grote publiciteit voor onder andere de zaak rond de overleden fertiliteitsarts Jan Karbaat, die ervan wordt verdacht in het geheim zijn eigen sperma te hebben gedoneerd.

Dit gebeurde op deze dag in 1964

Nelson Mandela werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het voorbereiden van een guerilla-oorlog tegen de Zuid-Afrikaanse staat. De leider van de gewapende vleugel van het Afrikaans Nationaal Concres (ANC) was van de geweldloze strijd tegen apartheid afgestapt, omdat hij vond dat de resultaten uitbleven. Mandela zat 27 jaar gevangen, onder andere op Robbeneiland. Hij groeide uit tot het symbool van de anti-apartheidsbeweging. Na zijn vrijlating in 1990 onderhandelde hij over de totale afschaffing van de apartheid en werd hij de eerste zwarte president en 'vader des vaderlands' van Zuid-Afrika. Mandela overleed op 95-jarige leeftijd in 2013.

Het weer

Er zijn maandag perioden met zon, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. In het binnenland, met name in het noorden, bestaat er nog kans op een bui. Er staat een matige tot krachtige wind en het wordt 18 tot 21 graden. 

En dan nog dit

Bij een brand in Dwingeloo in Drenthe zijn zondagavond vijftig kalfjes gered. De brand brak rond middernacht uit in een loods met agrarische machines bij een boerderij aan de Lheebroek. Alle dieren zijn in veiligheid gebracht, aldus de brandweer. Gekoppeld aan die schuur stond een stal met de kalfjes. De kalfjes bleven in de grote schuur, maar werden zo ver mogelijk weg van de brand geplaatst. Ook de koeien in een andere stal bleven ongedeerd.

Een fijne maandag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie