NU op de hoogte 9 juni: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, vrijdag 9 juni, in ieder geval gebeuren.

Het Nederlands elftal speelt om 20.45 uur een WK-kwalificatieduel tegen Luxemburg. Oranje moet winnen om zicht te houden op kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. Dick Advocaat begint als bondscoach aan zijn derde termijn als opvolger van de eind mei ontslagen Danny Blind. De keuzeheer verklapte alvast dat Wesley Sneijder in de basis begint. De middenvelder speelt zijn 131e interland en lost daamee Edwin van der Sar af als recordinternational.

Rijkswaterstaat vervangt het asfalt op de A4 tussen Roelofarendsveen en Hoogmade in beide richtingen, naar Amsterdam en Den Haag. Vanaf vrijdag tot en met maandag wordt er een tweede laag zoab, ook wel fluisterasvalt genoemd, gelegd. Het verkeer richting Amsterdam en Schiphol kan tijdens alle afsluitingen gewoon doorrijden.

Het Canadese warenhuisconcern Hudson's Bay komt vrijdag met cijfers over het eerste kwartaal. Hoewel de onderneming vorig jaar een flink hogere omzet wist te boeken, leed Hudson's Bay een verlies van 516 miljoen dollar. Het bedrijf opent dit jaar tien vestigingen in Nederland. Veel van deze winkels worden geopend in panden waarin voorheen V&D-winkels gevestigd waren. Het bedrijf is onlangs van start gegaan met het werven van achttienhonderd medewerkers in Nederland.

Lukasz S. moet voor de rechter in Utrecht verschijnen. Hij wordt verdacht van het neersteken van een medewerkster van de Rabobank op 28 februari. De 41-jarige Corrie van Barneveld kwam om het leven. Waarschijnlijk was de vrouw een willekeurig slachtoffer. Zij en S. kenden elkaar niet. De rechter beslist hoogstwaarschijnlijk dat het voorarrest van de verdachte wordt verlengd.  

Dit gebeurde er vannacht

De Conservatieve Partij van de Britse Theresa May heeft een gevoeligenederlaag geleden in de verkiezingen die gister in het Verenigd Koninkrijk werden gehouden. De partij blijft de grootste van het land, maar verliest de absolute meerderheid in het Lagerhuis. Grote winnaar is Labour, dat onder partijleider Jeremy Corbyn een schokkende inhaalslag maakte ten opzichte van de Conservatieven.

Justitie sluit niet uit dat er in de zaak rond de dood van het meisje Savannah uit Bunschoten meer aanhoudingen worden verricht. Dat heeft hoofdofficier van justitie Midden-Nederland Jet Hoogendijk gezegd in een interview.

De werkloosheid daalt, terwijl het aantal vacatures toeneemt. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt. Nederland telde in het eerste kwartaal van dit jaar 2,7 werklozen per openstaande vacature, terwijl dit er een jaar geleden nog 3,9 waren.

Jan Roos heeft aangekondigd op te stappen als politiek leider van Voor Nederland (VNL). De partij haalde geen zetels bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Roos zegt te verwachten dat VNL wordt opgeheven.

De Australische politie heeft vrijdag anti-terrorisme invallen gedaan in Melbourne. De politie-actie stond in verband met de gijzeling van deze week, waarbij een man en de dader om het leven kwamen. Het is niet bekend hoeveel arrestaties er zijn verricht.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met het terugdraaien van een deel van de strengere regels die na de financiële crisis aan banken werden opgelegd.

Na de exitpoll voor de Britse Lagerhuisverkiezingen, waaruit donderdagavond geen duidelijke winnaar bleek, is de koers van het pondsterling in elkaar gezakt. De munteenheid verloor in een paar minuten tijd ongeveer 2 procent ten opzichte van de euro en ruim 1 procent ten opzichte van de dollar.

Felix Weber (het pseudoniem van Gauke Andriesse) heeft met zijn thriller Tot Stof de Gouden Strop gewonnen. De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Anniko van Santen in de talkshow RTL Late Night

Dit schrijven andere media vandaag

Als een tiener als dader betrokken raakt bij een ernstig misdrijf zoals moord of doodslag, komt dat niet uit de lucht vallen. Dat zegt Larissa Hoogsteder, hoofd behandelzaken jeugd bij polikliniek voor forensische ggz de Waag, in Trouw (€). Zij ziet in de praktijk dat bij dergelijke jongeren al eerder risicofactoren zichtbaar worden. Daar moet wel wat mee worden gedaan. "Sinds gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdwet, zie ik dat de zorg vaak laag wordt ingeschakeld, en dat de behandeling pas intensiever wordt als dat nodig blijkt."

De Europese asielministers staken hun poging om tot een akkoord te komen over Brusselse asielquota. Ondanks een nadrukkelijke opdracht daartoe door de Europese regeringsleiders liep het overleg in de afgelopen zes maanden stuk op verzet van Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije, die niemand willen opnemen. Griekenland en Italië liggen ook dwars. Zij willen een gelijke spreiding, meldt de Volkskrant (€). Een betrokken diplomaat zegt tegen de krant: "De loopgraven zijn alleen maar dieper geworden." 

Duurzaam voedsel is bezig met een flinke opmars in Nederland. Uit cijfers die marktonderzoeksbureau IRI vandaag publiceert blijkt dat consumenten vorig jaar 27 procent meer hebben uitgegeven aan voeding met een duurzaamheidskeurmerk dan in 2015. In totaal ging dat om zo'n 3 miljard euro, schrijft het AD (€). Vooral duurzame vis en eieren doen het erg goed. "We zien al jaren achter elkaar een groei van dubbele cijfers. En die zal voorlopig doorzetten."

Dit gebeurde op deze dag in 1934

Donald Duck verscheen voor de eerste keer in de Disney-productie De Wijze Kleine Hen. In deze korte animatiefilm gaat een hen met haar kuikens op bezoek bij Donald en zijn vriend Peter Pig om hulp te vragen bij het zaaien en oogsten van maïs. Het tweetal heeft daar geen zin in en veinst buikpijn. Als ze later willen mee-eten van de oogst, krijgen ze van de hen in plaats van maïskoeken een fles wonderolie tegen de buikpijn. Donald Duck groeide naast Mickey Mouse uit tot het boegbeeld van Disney. Het populaire naar hem vernoemde weekblad verscheen in oktober 1952 voor het eerst in Nederland.

Het weer

Zware buien met onweer en soms ook hagel en windstoten trekken vanochtend over het land. In korte tijd kan veel regen vallen, lokaal tot 40 mm. Aan het einde van de ochtend en begin van de middag trekken de buien weg en wordt het vanuit het westen zonnig. 's Middags is het 18 tot 21 graden.

En dan nog dit

Entertainmentpublicaties waren in rep en roer toen de komiek Jerry Seinfeld afgelopen maandag tijdens een comedyfeest in New York ten overstaan van de camera tot drie keer toe weigerde zangeres Kesha te omhelzen. De zangeres, groot fan van Seinfeld, droop gegeneerd af. Aan Extra legde Seinfeld zijn gedrag uit: "Ik knuffel niet met vreemden. Ik ben 63 jaar oud, ik ken de popsterren van nu niet."

Een fijne vrijdag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie