Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, donderdag 8 juni, in ieder geval gebeuren.

Het Verenigd Koninkrijk gaat naar de stembus. Premier Theresa May dacht er in april goed aan te doen vervroegde verkiezingen uit te schrijven om een breder mandaat te krijgen voor de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie. De afgelopen weken daalde haar Conservatieve Partij echter dramatisch in de peilingen en maakte Labour-leiderJeremy Corbyn een verrassende comeback. Het is nu de vraag hoe premier May uit deze verkiezingen komt en welke gevolgen dit heeft voor de Britse politiek.

Voormalig FBI-directeur James Comey verschijnt op een hoorzitting voor de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat. Hij heeft aangekondigd onder ede te zullen getuigen dat president Donald Trump hem weliswaar wilde dwingen het onderzoek naar de banden van zijn team met Rusland stop te zetten, maar dat Trump zelf geen onderwerp van onderzoek was. De president ontsloeg Comey begin mei.

De 14-jarige jongen, afkomstig uit de gemeente Ede, die ervan wordt verdacht het eveneens 14-jarige meisje Romy uit Hoevelaken seksueel te hebben misbruikt en om het leven te hebben gebracht komt voor de rechter. Het lichaam van Romy werd vrijdag gevonden in een sloot in Achterveld. Ze was niet thuisgekomen vanuit school, maar was nog niet als vermist opgegeven. De verdachte en het meisje kenden elkaar van school.

Er wordt een stille tocht gehouden voor Savannah. Het stoffelijk overschot van het 14-jarige meisje werd zondag gevonden in een sloot op het industrieterrein De Kronkels in Bunschoten. Het meisje werd toen vier dagen vermist. De stille tocht start om 19.30 uur vanaf het Kolkplein in Bunschoten en wordt afgesloten met twee minuten stilte. Ook worden er bloemen gelegd bij de school van Savannah, het Oostwende College.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zijn rentebesluit bekend. Om 13.45 uur wordt het besluit bekendgemaakt, om 14.30 uur geeft ECB-president Mario Draghi een toelichting. De algemene verwachting is dat de centrale bank de rente ongewijzigd laat. Bij het vorige rentebesluit zei Draghi dat de ECB steeds minder risico's ziet voor de groei van de Europese economie. De risico's zijn echter nog altijd groter dan de kans dat de groei sterker uitvalt dan nu wordt voorspeld, waarschuwde hij.

Dit schrijven andere media vandaag

Drie hoogleraren hebben jarenlang een schrikbewind gevoerd op het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Dat blijkt uit een internrapport over verziekte werkverhoudingen dat in handen is van De Telegraaf (€). Extra pijnlijk voor de universiteit is dat volgens het onderzoek daarbij een hoofdrol was weggelegd voor de internationaal vermaarde hoogleraar gezinspedagogiek Marinus van IJzendoorn, ontvanger van de Spinozaprijs. Hij zou collega's hebben gekleineerd, genegeerd en geïntimideerd. "Je moest een mail sturen met het verzoek of je langs mocht komen. Als je dan per ongeluk vergat te kloppen, mocht je niet naar binnen."

De Europese Commissie (EC) kondigt vandaag maatregelen aan die de concurrentie binnen deluchtvaartsector eerlijker moeten maken. Europese luchtvaartbedrijven klagen al jaren dat zij worden benadeeld ten opzichte van maatschappijen zoals de Arabische rivalen Emirates en Qatar Airways, die flinke staatssteun ontvangen. In de toekomst moet het makkelijker worden voor Europese bedrijven en lidstaten om oneerlijk opererende concurrenten aan te klagen, schrijft de Volkskrant (€). Ook moet de EC sancties zoals boetes en het intrekken van landingsrechten kunnen opleggen.

Een ruime Kamermeerderheid van PVV, D66, GroenLinks, SP, Christenunie, CDA en 50Plus wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) probeert alsnog een akkoord te bereiken over het dure medicijnOrkambi. Dat wordt gebruikt om een specifiek type van cystische fibrose (taaislijmziekte) te behandelen, meldt het AD (€). De Amerikaanse fabrikant Vertex Pharmaceuticals berekent de behandelkosten per patiënt op zo'n 170.000 euro per jaar. Te duur voor vergoeding in het basispakket, oordeelde de minister. Eerdere pogingen de prijs omlaag te krijgen hebben niets opgeleverd. In Nederland hebben ongeveer 750 mensen het geneesmiddel nodig.

Dit gebeurde er vannacht

De politie heeft in een specialeblogpostlaten weten tijdens de vermissing van de veertienjarige Savannah bewust geen Amber Alert te hebben ingezet, omdat er geen aanwijzingen warendat zij in direct levensgevaar was.

Een 17-jarige Venezolaan is omgekomen tijdens een demonstratie in hoofdstad Caracas, die leidde tot gevechten tussen de demonstranten en de Nationale Garde. Het dodental door de onrust in het land sinds april is daarmee opgelopen tot ten minste 66.

De strijdkrachten van Myanmar hebben donderdag lichamen en wrakstukken gevonden in de Andaman Zee. Die zijn afkomstig van het luchtmachttoestel met 122 inzittenden dat woensdag van de radar verdween,maakte het leger bekend op Facebook

De Britse politie heeft woensdag opnieuw twee mannen gearresteerd in het onderzoek naar dezelfmoordaanslag in Manchester, zo werd donderdag bekendgemaakt. Ook werden erdriemannen opgepaktin het onderzoek naar deaanslagen in Londen

Het aantal kinderen waarvoor de Belastingdienst kinderopvangtoeslag uitkeert, is in 2016 met 59.000 gestegen. De fiscus maakte vorig jaar voor 823.000 kinderen toeslagen over, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdagochtend bekendgemaakt.

Het CBS meldde ook dat de omzet van de Nederlandsegroothandel voor eerst in vijf jaar met dubbele cijfers groeit. In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde de sector een toename van 12 procent. De grootste impuls kwam van de grondstoffensector.

Dit gebeurde er op deze dag in 218 n. Chr.

Een 14-jarige jongen versloeg de Romeinse keizer Macrinus in de Slag bij Antochië (in het huidige Turkije) en werd zelf keizer. Hij kwam bekend te staan onder de naam Elagabalus en werd de meest verachte keizer uit de Romeinse geschiedenis. Elagabalus vereerde niet-Romeinse goden, trouwde vijf keer en werd door historici afgeschilderd als een perverseling. Een venijnige biograaf schreef dat hij zich als vrouw verkleedde en zijn lichaam verkocht in taveernes en bordelen. Sommige moderne historici denken dat Elagabalus slachtoffer werd van zowel karaktermoord als moord: in 222 n. Chr. werd hij omgebracht en vervangen door een neef.

Het weer 

Vandaag wordt het met maxima van 20 tot 25 graden warmer dan in de afgelopen dagen. Het is wel nog wisselvallig met wolkenvelden en mogelijk een bui of onweer.

En dan nog dit

Uit een nieuwe archeologische vondst in Marokko blijkt dat de eerste Homo sapiens al 280.000 tot 350.000 jaar geleden leefde. Eerder werd aangenomen dat de moderne mens 200.000 jaar geleden is ontstaan in Ethiopië. De gevonden resten tonen aan dat er veel eerder ook al Homo sapiens leefden, maar dan in Marokko. In een grot ten westen van Marrakesh zijn fossiele botresten gevonden die de opzienbarende ontdekking staven. De vondst impliceert dat Homo sapiens niet plots is ontstaan in Ethiopië, maar zich geleidelijk heeft ontwikkeld en verspreid over heel Afrika.

Een fijne donderdag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.