Ajax is op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer na het vertrek van Peter Bosz naar Borussia Dortmund. Het bestuur van de Amsterdamse club wil voor de eerste training op 29 juni een nieuwe coach presenteren. Wie moet de lijn van Bosz gaan doortrekken in Amsterdam? Een overzicht van enkele potentiële opvolgers.

Roger Schmidt (zonder club)
Roger Schmidt (50) werd in maart ontslagen bij Bayer Leverkusen uit de Bundesliga. De Duitser houdt er over het algemeen een aanvallende speelwijze op na met veel beweging en hoog druk zetten. Daarmee lijkt de Duitser het voorbeeld van een ideale trainer om de lijn van Bosz bij Ajax door te trekken.

In Amsterdam kennen ze Schmidt nog uit zijn tijd als coach van Red Bull Salzburg. In 2014 verloor Ajax met 3-0 (thuis) en 3-1 (uit) in de Europa League. Ajax wist zich in die wedstrijden geen raad met het spel van de Oostenrijkers, die erg vroeg druk zetten en Ajax afjoeg tot diep in de eigen helft. Salzburg werd in dat jaar landskampioen en bekerwinnaar.

Nadat Schmidt zich met Leverkusen in de eerste twee seizoenen plaatste voor de Champions League, verliep het afgelopen seizoen niet goed. De Duitse coach werd op straat gezet na een 6-2 nederlaag in Dortmund. Op het moment van zijn ontslag stond Leverkusen negende en had de club vijf van de laatste zeven duels verloren. Leverkusen presteerde in veertien jaar niet zo zwak.

Het feit dat Schmidt momenteel clubloos is, is een voordeel voor Ajax. Hierdoor hoeft de Amsterdamse leiding niet eerst te onderhandelen met een andere club. Schmidt werd vorige maand door de KNVB benaderd om bondscoach van Oranje te worden, maar hij gaf aan op dit moment in zijn carrière dagelijks op het veld te willen staan bij een club.

Roger Schmidt

Roger Schmidt

Erik ten Hag (FC Utrecht)
Erik ten Hag (47) is nu twee seizoenen de hoofdtrainer van FC Utrecht. Met die club behaalde hij het afgelopen seizoen de vierde plek in de Eredivisie met 62 punten (het clubrecord is 63 punten). In de play-offs ging het vervolgens nog bijna mis, maar via strafschoppen plaatste Utrecht zich alsnog voor de voorrondes van de Europa League.

Ten Hag krijgt de complimenten voor zijn prestaties met Utrecht en wordt geprezen om zijn tactische inzicht, waardoor Utrecht moeilijk te verslaan was in de Eredivisie. Vijf van de acht nederlagen in het afgelopen seizoen waren tegen Feyenoord, Ajax en PSV en drie tegen de overige veertien clubs.

In het verleden was Ten Hag twee jaar trainer van de beloften van Bayern München. Daar werkte hij geregeld samen met Josep Guardiola, destijds de hoofdtrainer bij de Duitse topclub. Aangezien Bosz veel elementen van Guardiola toepast in zijn tactiek, zou de huidige speelwijze van Ajax niet onbekend moeten zijn voor Ten Hag. Anderzijds liet Ten Hag Utrecht vaak in een 3-5-2-systeem spelen, terwijl de 4-3-3-opstelling bij Ajax vanuit de jeugd tot en met het eerste elftal heilig is verklaard.

In Utrecht heeft Ten Hag nog een driejarig contract.

Erik ten Hag

Erik ten Hag

Jaap Stam (Reading FC)
Jaap Stam (44) is sinds vorige zomer de trainer bij Reading FC en eindigde in de reguliere competitie op de derde plaats. De twee seizoenen daarvoor kwam de club uit het Engelse Championship niet verder dan respectievelijk plek zeventien en negentien. Reading verloor eind mei de finale van de play-offs naar de Premier League. Huddersfield Town was na strafschoppen te sterk.

Stam is een bekende van Ajax. De oud-international speelde in het seizoen 2006/2007 als aanvoerder in Amsterdam. Daarnaast was hij assistent- en individueel trainer bij het eerste en ook nog twee seizoenen trainer van Jong Ajax, samen met Andries Ulderink.

Jaap Stam

Jaap Stam

Marcel Keizer (Jong Ajax)
Marcel Keizer (48) is momenteel één jaar trainer van Jong Ajax en eindigde het afgelopen seizoen op de tweede plaats in de Jupiler League. Het beloftenelftal was met 93 doelpunten de meest scorende ploeg van de competitie. Daar staan wel 54 tegentreffers tegenover.

Keizer hanteert dezelfde speelwijze als Bosz met aanvallend voetbal en veel druk zetten. Ook werkte hij met veel spelers samen die nu deel uit maken van de A-selectie, zoals André Onana, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt.

Naast Jong Ajax was Keizer hoofdtrainer bij Telstar, FC Emmen en SC Cambuur. Hoewel hij weinig ervaring heeft als trainer op het hoogste niveau, gaf algemeen directeur Edwin van de Sar dinsdag aan dat Ajax "niet alleen spelers maar ook trainers kan opleiden".

Marcel Keizer

Marcel Keizer