Dit gaat er vandaag, woensdag 7 juni, in ieder geval gebeuren.

Vandaag doet de rechtbank in Arnhem uitspraak in de Posbankmoord. De zaak draait om de dood van Alex Wiegmink in 2003. Het is een oude zaak, die na hernieuwde aandacht van de politie weer aan het rollen kwam. Eén verdachte, Frank S., meldde zich in november uit gewetensnood bij de politie. Hij bekende schuld en zei spijt te hebben. Volgens het Openbaar Ministerie werd Wiegmink doodgeschoten na een mislukte autodiefstal, al acht de aanklager moord niet bewezen. Frank S. en de tweede verdachte Souris R. wordt daarom doodslag ten laste gelegd. Er is dertien jaar tegen hen geëist.

In Den Haag vandaag het hoger beroep tegen acht leden van de zogenaamde Quote 500-bende. Deze hoofdverdachten werden eerder veroordeeld tot zes jaar cel voor een reeks inbraken in 2011 en 2012. De vermogende slachtoffers werden uitgekozen aan de hand van de Quote 500, de lijst van 's lands allerrijksten die het blad jaarlijks opstelt. De verdachten maakten voor miljoenen euro's buit. Voor het hoger beroep zijn vier zittingsdagen gepland.

De Tweede Kamer begint haar onderzoek naar het ontwijken en ontduiken van belastingen in Nederland door onder meer brievenbusfirma's en rijke particulieren. Daarbij wordt een nieuw middel ingezet: een parlementaire ondervragingscommissie, die getuigen onder ede kan horen. De commissie bestaat uit zes Kamerleden en werd ingesteld naar aanleiding van de Panama Papers. In publicaties daarover kwamen ook een aantal Nederlandse bedrijven naar voren. Nu wil de Kamer meer inzicht krijgen in de werkwijze van de trustkantoren enerzijds en de effectivieit van het toezicht op deze bedrijven. Nu opereren de trustkantoren en brievenbusmaatschappijen nog te veel in het duister, vinden de commissieleden. Vanaf vandaag tot en met 18 juni komen 27 deskundigen getuigen. 

Dit gebeurde vannacht

Gisteravond beviel Amal Clooney, de vrouw van acteur George, van een tweeling. Ella en Alexander Clooney maken het goed, net als hun beroemde ouders.

Op het Londense vliegveld Heathrow werd een nieuwe verdachte opgepakt in het onderzoek naar de aanslag bij de Manchester Arena in mei. Het was de negentiende arrestatie die de Britse politie verrichtte in dit onderzoek; twaalf verdachten zijn in de afgelopen weken ook weer vrijgelaten. Eerder op de avond pakte de Ierse politie een verdachte op van de aanslag in Londen.

Ook opgepakt: de directeur van Amnesty International Turkije. Advocaat Taner Kilic zou banden hebben met de gewraakte Fathullah Gülen, de geestelijke die volgens Erdogan verantwoordelijk was voor de mislukte staatsgreep van juli 2016. Sinds de mislukte coup zijn vijftigduizend mensen opgepakt. De Turkse overheid heeft nog eens 150.000 ambtenaren, onder wie soldaten, politiemensen en leerkrachten ontslagen. Eerder dit jaar uitte Amnesty International nog kritiek op deze ontslaggolf. 

Tot slot: bij rellen tussen drugsbendes in een gevangenis in Mexico zijn drie agenten en één beveiligingsmedewerker omgekomen. Op het moment van schrijven is de politieoperatie om de gevechten te beëindigen nog gaande. 

Dit schrijven andere media vandaag

Reizigers zijn nog niet van de lange rijen bij Schiphol af, schrijft De Telegraaf (€)  na een gesprek met Pieter Elbers, de president-directeur van luchtvaartmaatschappij KLM. Hij maakt zich zorgen over drukte tijdens de zomervakantie: "De ellende voor de passagiers is helaas nog niet voorbij", zegt hij tegen de krant. De wachtrijen kostten zijn bedrijf al miljoenen, maar hij denkt ook aan de reputatieschade voor de luchthaven.

Het AD meldt op basis van cijfers van verkeersinformatie app Flitsmeister dat er van januari tot mei 2017 bijna 8000 mobiele flitsers zijn gesignaleerd, een recordaantal. Op de wegen waar nu nog te hard wordt gereden, komen waarschijnlijk nog meer snelheidscontroles.

Dit gebeurde op deze dag in 1654

Lodewijk XIV werd gekroond tot koning van Frankrijk en Navarra en hield de troon tot zijn dood in 1715: 72 jaar en 110 dagen lang. Zijn persoonlijke regering van Frankrijk begon pas écht na het overlijden van zijn eerste minister, de Italiaan Mazarin. Daarna ontwikkelde hij zich tot een absolute vorst, die zichzelf een goddelijk recht tot regeren toedichtte. Hij liet zich ook wel Lodewijk de Grote of de Zonnekoning noemen.

Het weer

Aan zee staat een stormachtige westenwind, die in de loop van de in kracht afneemt. Later trekken de wolken en regen ook naar het noordoosten weg. In het zuiden blijft het vaker droog. De temperaturen liggen vanmiddag tussen de 15 en 19 graden. Hier vind je de actuele weersverwachting.

En dan nog dit

Het aantal kaaswinkels is in de afgelopen 10 jaar namelijk met 27,4 procent gestegen. In het hele land staan nu 650 kaaswinkels. Amsterdam spant de kroon: daar was sprake van een toename van 80 procent. Als verklaring wijst het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de cijfers vandaag publiceert, op het toerisme in de hoofdstad: kaas als souvenir. Naast kaasboeren onderzocht het CBS ook andere winkels, in een brede analyse van speciaalzaken in voedsel.

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.