Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, maandag 5 juni, Tweede Pinksterdag, in ieder geval gebeuren.

De langverwachte rechtszaak tegen komiek en acteur Bill Cosby begint. De 79-jarige Cosby wordt verdacht van seksueel misbruik. Op 5 juni start de zaak van Andrea Constand tegen Cosby. Zij is een van de bijna zestig vrouwen die de Cosby Show-ster ervan beschuldigen hen gedrogeerd te hebben, zodat hij seks met hen kon hebben.

Montenegro treedt officieel als 29e lidstaat toe tot de NAVO. Het nationale parlement stemde in april in met de toetreding. 46 van de 81 parlementsleden stemden voor toetreding tot het militaire bondgenootschap. De procedure voor het lidmaatschap van Montenegro werd in 2006 gestart. In 2015 werd het land uitgenodigd om officieel lid te worden. 

Het is Wereldmilieudag. Deze dag wordt sinds 1974 jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd. De inzet is om overheden en bevolking stil te laten staan bij ons milieu. Deze speciale dag moet het bewustzijn hierover verbeteren. Er is voor 5 juni gekozen omdat op die dag in 1972 de internationale milieuconferentie begon die ook bekendstaat als het United Nations Environment Programme. 

Het is de jaarlijkse Dag van het Kasteel. Het is de tiende editie van het evenement dat helemaal draait om kastelen en buitenplaatsen. Op deze dag vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen de verhalen van hun monument. 

Dit gebeurde er vannacht

De politie heeft bevestigd dat het lichaam dat zondagochtend werd gevonden in een sloot op industrieterrein De Kronkels in Bunschoten dat van het vermiste meisje Savannah (14) is. Over haar doodsoorzaak is nog niets bekend.

Islamitische Staat (IS) eist de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Londen op. Dat wordt gemeld door het aan IS gelieerde persbureau Amaq. Bij de aanslag kwamen zeven mensen om het leven en raakten tientallen gewond.

Vijftigduizend mensen hebben het benefietconcert One Love Manchester in het stadion Old Trafford Cricket Ground bijgewoond. Onder andere Ariana Grande, Robbie Williams en Miley Cyrus traden op voor de slachtoffers van de aanslag op een concert van Grande in Manchester twee weken geleden.

Het Nederlands elftal heeft het oefenduel met Ivoorkust in de Rotterdamse Kuip zondag met duidelijke cijfers gewonnen. Oranje won in de laatste interland onder interim-bondscoach Fred Grim met 5-0.

De wereldeconomie zal dit jaar naar verwachting met 2,7 procent groeien, vooral door een hogere industriële productie, meer vertrouwen in de markt en stabilisatie van de grondstofprijzen. Dat voorspelt de Wereldbank.

Marokkanen hebben zondag in Rotterdam gedemonstreerd om steun te betuigen aan de volksbeweging in de Marokkaanse Rif-regio. Die strijdt daar al maanden voor sociale rechtvaardigheid en tegen corruptie.

In Druten heeft zondagavond een vechtpartij plaatsgevonden tussen tientallen mensen. Volgens de politie zijn meerdere mensen gewond naar het ziekenhuis gebracht. De toedracht van de vechtpartij is nog onbekend.

Dit gebeurde op deze dag in 1989

De foto van de Tank Man werd genomen op het Plein van de Hemelse Vrede in de Chinese hoofdstad Peking. Een dag nadat de studentenprotesten op het plein hardhandig werden neergeslagen door het Chinese leger ging een demonstrant voor een colonne tanks staan om hen de weg te versperren. Uiteindelijk werd hij door een aantal andere mensen meegenomen. Zijn identiteit is nooit bekend geworden, maar de plaat van fotograaf Jeff Widener van Associated Press wordt beschouwd als een van de meest iconische van de twintigste eeuw (video).

Het weer

Vandaag schijnt de zon maar kan vooral in het westen en noorden in de loop van de dag een bui vallen. Het wordt 20 tot 22 graden bij een matige zuidwestenwind.

En dan nog dit

Schiphol verwacht vandaag topdrukte vanwege het Pinksterweekend. Zo'n tweehonderdduizend reizigers doen de luchthaven aan. Het gaat daarbij om pieken bij zowel mensen die op reis gaan als terugkeerders. Reizigers wordt geadviseerd ruim op tijd te komen voor hun uitgaande vlucht, meldt Radio 1 maandagochtend.

Een fijne maandag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.