
Dit weten we over de dood van Savannah (14)
De 14-jarige Savannah werd sinds donderdag 1 juni vermist.
Savannah was op de dag van haar vermissing op de fiets onderweg naar een vriendin om huiswerk te maken, maar kwam daar nooit aan. Haar fiets werd een dag later aangetroffen in het dorp Hoogland, dat deel uitmaakt van de gemeente Amersfoort.
Vrijwilligers organiseerden op zondag 4 juni een massale zoekactie naar Savannah in de omgeving.
De initiatiefnemers van de actie maakten zich ernstige zorgen na de ontdekking van de dood van een ander 14-jarig meisje Romy in Achterveld. Via sociale media riepen zij vrijwilligers op te komen helpen met het uitkammen van de omgeving. Zo'n zevenhonderd mensen gaven gehoor aan die oproep.
De politie hield contact met de vrijwilligers, maar nam zelf geen deel aan de zoektocht. De politie zegt in een verklaring geen reden te hebben om aan te nemen dat Savannah in dat gebied verbleef, die daaraan toevoegde dat de politie er niet van uit ging dat er sprake was van een misdrijf. Er werd daarom ook geen Amber Alert ingezet.
De politie baseert dat vermoeden op basis van het gedrag van Savannah op sociale media en verklaringen van haar vriendinnen en familie. Het vermoeden is dat zij met een jongen op een onbekend adres verbleef. Dit wordt bevestigd door de burgemeester van Bunschoten, Melis van de Groep.
Op de dag van de zoekactie vond een voorbijganger een stoffelijk overschot in Bunschoten.
Het lichaam bevond zich in een sloot bij het industrieterrein De Kronkels. De ontdekker was een toevallige passant en maakte geen deel uit van de massale zoekactie. De politie zette het gebied onmiddellijk af en begon met een uitvoerig sporenonderzoek.
Zondagavond laat meldde de politie dat het stoffelijk overschot dat in de sloot werd gevonden, inderdaad van Savannah is. De politie identificeerde het lichaam na een zorgvuldig onderzoek, waarbij langzaam vanuit een grote cirkel om het lichaam naar het midden werd gewerkt om geen sporen te beschadigen.

‘We hadden lange tijd hoop dat het goed zou komen’
Arrestatie in onderzoek naar dood Savannah.
De politie heeft in de nacht van zondag 4 op maandag 5 juni een minderjarige jongen aangehouden in het onderzoek naar de dood van Savannah. Het gaat om een 16-jarige jongen uit de gemeente Den Bosch.
De jongen zit momenteel nog in voorarrest. Justitie beschuldigt hem van moord. Eerder werd hem nog doodslag ten laste gelegd, maar onderzoek naar het internetverkeer van de verdachte leidde tot een zwaardere beschuldiging.
De politie zoekt nog steeds getuigen.
De politie wil verder in contact komen met mensen die Savannah of haar fiets op donderdag hebben gezien. Ook camerabeelden zijn welkom, aldus de politie in Opsporing Verzocht. De recherche probeert zo een duidelijkere tijdlijn te krijgen van de gebeurtenissen die dag. Naar aanleiding van de uitzending kreeg de politie veertig tips over de zaak.
Op 17 juli maakt het OM bekend dat ze de telefoon en portemonnee van Savannah nog steeds niet gevonden hebben. In de zoektocht naar deze voorwerpen wordt besloten de sloot waar het meisje is gevonden, droog te leggen.
De sloot waar Savannah werd gevonden is drooggelegd voor onderzoek.
Voor de zoektocht naar de telefoon en portomonnee van Savannah heeft de politie de sloot waarin ze is gevonden drooggelegd. De politie denkt dat de twee objecten van grote waarde kunnen zijn. Bij de drooglegging is echter niets gevonden.
Geen verband met zaak-Romy (14).
Twee dagen voor de vondst van het lichaam van Savannah, wordt het lichaam van de eveneens 14-jarige Romy gevonden. De politie zegt gelet op de informatie uit de onderzoeken tot nu toe, er vanuit te gaan dat het gaat om twee op zichzelf staande zaken.

Aanwezigen laten ballonnen op tijdens begrafenis Savannah
Verdachte valt onder jeugdstrafrecht.
De 16-jarige jongen valt onder het jeugdstrafrecht. De maximale straf voor een 16-jarige is volgens het jeugdstrafrecht twee jaar. Wel kan de kinderrechter de verdachte een zogenaamde volwassensanctie opleggen als de ernst van het feit, de persoonlijkheid van de verdachte en de omstandigheden van het geval daar om vragen.
In dit soort zaken wordt vrijwel in alle gevallen een PIJ-maatregel opgelegd. PIJ staat voor: Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Dit is in eerste instantie voor drie jaar en kan daarna met twee jaar verlengd worden met een maximum van in totaal zeven jaar.