Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, vrijdag 2 juni, in ieder geval gebeuren.

De tweede dag van de EU-China top in Brussel gaat van start. Tijdens de top, die voor de negentiende keer wordt gehouden, worden onderwerpen als handelmigratie en klimaatverandering besproken. Vooral op dat laatste punt zal nu veel overleg plaatsvinden tussen de EU en China nu de Amerikaans president Trump bekendgemaakt heeft dat Amerika zich zal terugtrekken uit het klimaatakkoord. Trump wil een nieuw akkoord voor de VS uitonderhandelen, maar andere landen zien daar niets in.

De rechter doet uitspraak in een kort geding rond de in april overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Hij wordt er door donorkinderen en hun ouders van verdacht zelf sperma te hebben gedoneerd. Eerder deze maand concludeerde de Fiom, de instantie voor donorkinderen en donoren, dat Karbaat de biologische vader is van negentien van hen. De kinderen en hun ouders hebben een rechtszaak aangespannen om het DNA-materiaal van Karbaat te kunnen gebruiken om dit te bevestigen of uit te sluiten. De weduwe van Karbaat weigert dit tot dusver.

Er vindt een regiezitting plaats in de zaak van de ontvoerde peuter Insiya. Het destijds 2-jarige meisje werd in september 2016  met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma en tante in Amsterdam. Later bleek ze bij haar vader te zijn, die in een voorstad van Mumbai woont. Het OM verdenkt de Indiase zakenman ervan opdracht te hebben gegeven voor de ontvoering. India weigert de man uit te leveren

Het Hof doet uitspraak in de zaak van de crimineel Huseyin Baybasin. De levenslang veroordeelde heeft volgens het Openbaar Ministerie 3,5 miljoen euro verkregen door bedreiging en afpersing van onder meer drugshandelaren in Turkije. De Koerd zit in Nederland een levenslange gevangenisstraf uit voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. De vraag is of de 3,5 miljoen euro alsnog van Baybasin teruggevorderd kan worden.

Dit gebeurde er vannacht

Vrijdagochtend (lokale tijd) zijn veel doden gevallen toen een gewapende man een casino in een hotel binnendrong in Manilla. Volgens berichten zouden er 34 lichamen zijn aangetroffen in het hotel in de Filipijnse hoofdstad. Volgens de politiechef ging het niet om terrorisme, maar lijkt het op een overval

De Verenigde Staten trekken zich definitief terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft president Donald Trump donderdag bekendgemaakt. De beslissing borduurt voort op Trumps plan om de VS voortaan weer voorop te stellen. Volgens Trump geeft hij om het milieu, maar kan hij een deal die slecht is voor zijn land niet steunen

ItaliëFrankrijk en Duitsland zien het niet zitten om opnieuw met de Verenigde Staten te onderhandelen over het klimaatakkoord. De drie landen hebben in een gezamenlijke verklaring teleurgesteld gereageerd op het besluit van Trump.

Aretha Franklin heeft aangekondigd samen met Stevie Wonder, Lionel Richie en Elton John een nieuw album op te nemen. De nieuwe plaat verschijnt in januari 2018 en telt waarschijnlijk tien of elf nummers.

De Tweede Kamer wil dat het Rijk niet langer meebetaalt aan belastingadvies voor multinationals in hun onderhandelingen met de fiscus. Een Kamermeerderheid heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) gevraagd een einde aan die praktijk te maken.

Een 14-jarige jongen heeft donderdag in de Zuid-Hollandse plaats Hillegom drie agenten verwond toen hij zich hevig verzette bij een aanhouding. Twee van de drie agenten werden in een ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen.

Golden State Warriors heeft donderdagavond het eerste duel van de NBA-finale met Cleveland Cavaliers ruim gewonnen. Onder aanvoering van andermaal Stephen Curry en Kevin Durant was de ploeg uit Oakland in de eigen Oracle Arena veel te sterk voor Lebron James en consorten: 113-91.

Dit schrijven andere media vandaag

Twee oud-defensiemedewerkers die werden ontslagen vanwege corruptieverdenkingen hebben een integriteitsklacht ingediend tegen minister Henk Kamp (nu van Economische Zaken), meldt de Telegraaf (€). De twee vinden het onverteerbaar dat zij werden vervolgd en de laan werden uitgestuurd omdat zij kortingen van een paar honderd euro op auto's kregen, terwijl Kamp zich nooit hoefde te verantwoorden voor de giften van vergelijkbare waarde die hij ontving van Audi-importeur Pon. 

Een op de vijf mbo-studenten die niet doorstroomt naar het hbo noemt het nieuwe leenstelsel als reden. Dat blijkt uit onderzoek van ResearchNed, schrijft Trouw (€). De mbo'ers lijken daarmee meer last te hebben van het leenstelsel dan havisten en vwo'ers. Studenten- en onderwijsorganisaties vrezen voor het verlies van de emancipatiewerking van het hbo. "Er is een groep jongeren die nu definitief buiten de boot lijkt te vallen", zegt Jarmo Berkhout van studentenvakbond LSVb. "Je ziet de tweedeling in het onderwijs voor je ogen groter worden."

De Iraakse fotograaf Ali Arkady ging een paar keer op stap met de Emergency Response Division (ERD) van het Iraakse leger, een elite-eenheid in de strijd tegen Islamitische Staat. Wat bleek? De overwegend sjiitische eenheid grijpt het offensief in Mosul aan om soennitische burgers van die stad te martelen en te vermoordenmeldt de Volkskrant (€). Dat gebeurt niet eens echt in het geniep: de soldaten filmen hun wandaden zelf en lieten toe dat er foto's van werden gemaakt. De foto's van Arkady zijn gemanipuleerd, zegt het Iraakse leger.

Dit gebeurde op deze dag in 1686

De Britse Royal Society besloot het boek Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica van Isaac Newton uit te geven. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken uit de wetenschapsgeschiedenis. In de Principia legde Newton onder andere de basis voor zijn universele wet van de zwaartekracht. De briljante Newton was in latere jaren ook actief als lid van het Britse Lagerhuis, maar veel deed hij daar niet: zijn enige voor het nageslacht vastgelegde opmerking als politicus was de vraag of een raam dicht mocht.

Het weer

Vandaag start zonnig. Later zijn er vooral in het zuiden stapelwolken en neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. 's Avonds trekken de buien weg of nemen in intensiteit af. 

En dan nog dit

Nederlanders verhuizen steeds vaker. Het aantal verhuizingen was vorig jaar het hoogst sinds veertig jaar. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal verhuizingen hoger dan in dezelfde periode in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. In 2016 verhuisden bijna 1,8 miljoen mensen. Dat zijn er 318.000 meer dan in 2013, toen de huizenmarkt weer op gang kwam na de crisis op de woningmarkt.

Een fijne vrijdag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.