Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, donderdag 1 juni, in ieder geval gebeuren.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil ruim 2 miljoen euro van voormalig Rochdale-baas Hubert Möllenkamp zien. De rechter doet uitspraak in die ontnemingszaak. De 67-jarige Möllenkamp werd eind maart in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar en drie maanden gevangenisstraf. Volgens het gerechtshof heeft hij zich onder meer schuldig gemaakt aan het aannemen van steekpenningenwitwassen en meineed. Het luxeleven dat hij leidde en de auto's waarin hij reed, leverden hem bijnamen als 'Zonnekoning' en 'Maseratiman' op.

Ruim vierduizend deelnemers beklimmen lopend of fietsend de legendarische Alpe d'Huez in Frankrijk om geld op te halen voor de bestrijding van kanker. Om 4.30 uur werd het startschot van 'Alpe d'HuZes' gegeven door Maarten van der Weijden, olympisch- en wereldkampioen openwaterzwemmen. Rond 20.00 uur gaan de laatste deelnemers over de finish en wordt het voorlopige eindbedrag bekendgemaakt.

Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stuurt de Voorjaarsnota naar de Tweede Kamer. Die laat zien welke wijzigingen er door het kabinet zijn doorgevoerd ten opzichte van de Miljoenennota die in september vorig jaar op Prinsjesdag werd gepubliceerd. Vorige week maakte Dijsselbloem al bekend dat het kabinet tegenvallers moet incasseren, maar er blijft volgend jaar en de jaren erna sprake van een begrotingsoverschot.

Er vindt een regiezitting plaats in de zaak van de vier zogenoemde 'tattookillers', die worden verdacht van de moord op mede-tattookiller Onno Kuut in maart 2009. Zijn lijk werd op 25 maart 2009 in de duinen van Hoek van Holland aangetroffen. Hij was gemarteld, gestoken, en zijn keel was doorgesneden. De verdachten, Cor en Brian P., Jeroen S. en Evert S. worden de 'tattookillers' genoemd vanwege hun identieke tatoeages van Chinese tekens. Volgens het OM opereerden zij als een moordcommando.

Tijdens de top tussen de EU en China, die in Brussel voor de negentiende keer wordt gehouden, worden onderwerpen als handelklimaatverandering en migratie besproken. Ook is er gelegenheid om buitenlands beleid en veiligheid te bespreken. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad en Jean-Claude Junker, voorzitter van de Europese Commissie vertegenwoordigen de EU. China stuurt vicepremier Li Kequiang naar de hoofdstad van België.

Maar liefst 1.377 kinderen van alle elf basisscholen van stichting Obase op Schouwen-Duiveland, honderdveertig docenten en tweehonderd vrijwilligers gaan proberen de grootste zandtekening ter wereld te maken: een Zeeuwse Knoop. Deze knoop is zo groot als 12 voetbalvelden en heeft een minimale diameter van 300 meter.

Dit gebeurde er vannacht

Een officier van justitie is tientallen pagina's met zeer gevoelige informatie uit een geruchtmakend strafdossier op straat verloren. Er gaan kopieën van de documenten over een grote drugszaak rond in Utrecht.

Nederlandse werknemers melden vaker dan voorheen dat hun werk minderautonomie en uitdaging met zich meebrengt. Daarnaast zien zij de promotiemogelijkheden teruglopen. Dat schrijven het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO in hun donderdag verschenen publicatieDynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Bij een helikoptercrash in het zuidoosten van Turkije zijn twaalf militairen om het leven gekomen. De crash vond plaats in de provincie Sirnak, nabij de grens met Irak. Vermoedelijk raakte de helikopter hoogspanningskabels.

De politie is bezorgd over falende apparatuur, waardoor agenten onderweg in voertuigen hun plaats niet goed kunnen bepalen. De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft dat geschreven in een brandbrief aan korpschef Erik Akerboom. 

De dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december vorig jaar is onder druk gezet door leden van Islamitische Staat (IS) om het bloedbad aan te richten. Dat meldden Duitse media woensdag op basis van informatie uit het onderzoek

De internationale politieorganisatie Europol heeft delen van foto's vankindermisbruik online gezet om het publiek te laten helpen bij de identificatie van slachtoffers. Het gaat uitsluitend om foto's van objecten.

Dit schrijven andere media vandaag

De plannen voor de zogeheten kostendelersnorm zijn door het demissionair kabinet definitief afgeserveerd. De wet die ouders die bij hun kind inwonen zou korten op hun AOW-uitkering zou eigenlijk in 2015 worden ingevoerd, maar stuitte op groot maatschappelijk verzet. Een mantelzorgboete, noemde het CDA de maatregel destijds. Voor de bezuiniging 214 miljoen euro die de wet moest opleveren is inmiddels elders budget gevonden, schrijft de Volkskrant.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet niet worden opgesplitst. Het volgende kabinet kan beter twee aparte ministers op het departement aanstellen. Dat zegt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Siebe Riedstra, in een interview met het AD (€). Als er een minister is die de opsporing van criminelen in de gaten houdt, en een die dat doet voor "privacybelangen en rechtstatelijke beginselen", kan de spanning tussen die belangen beter worden gebalanceerd. Die spanning is "te lang ontkend", aldus Riedstra.

Prairiewoelmuizen zijn bijzonder trouwe beestjes. Bij hun ontmoeting knuffelen de mannetjes en vrouwtjes eerst een paar uur met elkaar en hebben ze een keer seks. Als dat beide muizen bevalt, blijven ze de rest van hun leven bij elkaar. Het overslaan van die vonk valt nu letterlijk te nemen: Amerikaanse onderzoekers hebben met een soort lampje de aanleg van neurale verbindingen in de hersenen van vrouwelijke woelratten zo gestimuleerd dat zij op slag verliefd werden op een specifiek mannetje, schrijft Trouw (€).

Dit gebeurde op deze dag in 1881

De Nederlandsche Bell Telephoon Maatschappij nam een 'telefoonbureel' met 49 abonnees in gebruik op de hoek van de Kalverstraat en Dam in Amsterdam. Het eerste openbare telefoonnetwerk in Nederland was daarmee een feit. Drie jaar later, in 1884, waren er netwerken in negentien steden. De verbinding werd nog tot stand gebracht door een telefoniste in een centrale, die de beide nummers met een koord met elkaar verbond. Daar komt de uitdrukking 'verkeerd verbonden' vandaan. Het aantal abonnees groeide gestaag: in 1915 waren het er 75.000.

Het weer

Vandaag is het zonnig met minder stapelwolken dan gisteren, voorspelt het KNMI. De temperatuur varieert van 20 graden aan de noordkust tot 26 graden in het zuidoosten. Langs de kust steekt een zeewind op.

En dan nog dit

De anderhalve meter grote wurgslang die afgelopen weekeinde ontsnapte uit een huis aan de Vethstraat in Duiven is terecht. De boa constrictor is weer aangetroffen in de woning van de eigenaar, heeft de politie woensdagavond gemeld. De slang ontsnapte in de nacht van zaterdag op zondag. Hoewel het dier volgens de politie geen gevaar vormde voor mensen, leidde de ontsnapping tot veel onrust in de Gelderse plaats.

Een fijne donderdag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.