NU op de hoogte 30 mei: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, dinsdag 30 mei, in ieder geval gebeuren.

De Tweede Kamer debatteert met informateur Edith Schippers over haar eindverslag van de formatieverkenning. Schippers heeft geconstateerd dat er geen voor de hand liggende meerderheidsvarianten mogelijk zijn door de obstakels die verschillende partijen op hebben geworpen. Toch ziet zij beweging, maar dan in de volgende fase van de formatie. Die moet volgens Schippers geleid worden door een nieuwe informateur: minister van Staat Herman Tjeenk Willink.

Verder publiceert UWV een nieuwe prognose over de Nederlandse arbeidsmarkt. De uitkeringsinstantie laat weten wat de verwachte ontwikkelingen dit jaar en in 2018 zullen zijn op het gebied van de werkgelegenheid, de vacaturemarkt en WW-uitkeringen. UWV gaat verder specifiek in op de toenemende krapte in bepaalde sectoren. Zo neemt het tekort in de bouwsector flink toe. Ook bedrijven in de transportbranche en de technische sector hebben moeite geschikt personeel te vinden.

Bij het gerechtshof in Arnhem dient het hoger beroep in de zaak rond het dodelijk ongeval op de A2 bij Maarssen. Een man reed in december 2015 onder invloed van de drug speed met een snelheid van 237 kilometer per uur op een auto met daarin een gezin. De vader van het gezin kwam om het leven en vijf anderen raakten gewond. Twee kinderen zijn blijvend gehandicapt. De man kreeg drie jaar cel, waar het OM acht jaar cel eiste.

En de twee vrouwen die worden verdacht van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, moeten zich voor de rechtbank in Kuala Lumpur verantwoorden. Kim Jong-nam werd 13 februari op de luchthaven van Kuala Lumpur aangevallen door deze twee vrouwen. Die smeerden volgens de politie het uiterst giftige zenuwgas VX op zijn gezicht. 

Dit gebeurde er vannacht

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was supervisor bij de meest recente rakettest van het land, blijkt uit informatie van het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Voor het eerst is het een Nederlands kind van een anonieme spermadonor gelukt via een commerciële DNA-databank de biologische vader te traceren.

Bij een bomaanslag in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn minstens elf mensen omgekomen. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Dit schrijven andere media vandaag

De huizenprijzen stijgen, maar sinds begin vorig jaar zijn nog duizenden woningen met verlies verkocht, meldt de Volkskrant. Ook staan nog 340 duizend huizen 'onder water'; hun aankoopwaarde is hoger dan de huidige woningwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedonderzoeker Calcasa.

De bus is voor mensen in een rolstoel nog te vaak niet toegankelijk. Bij 8 procent van de pogingen om de bus te nemen, werd een rolstoelgebruiker niet meegenomen. In de helft van de gevallen was een defecte rolstoelplank het probleem, soms reed de bus door of weigerde de chauffeur een rolstoelgebruiker mee te nemen. Lees verder in Trouw.

En De Telegraaf spreekt van een ‘griezelig experiment’ met elektrische fietsen, die vanaf volgende maand in Nederland van een geel kenteken mogen worden voorzien. Daarmee krijgen ze dan dezelfde status als een bromfiets. Dat betekent dat gebruikers wettelijk niet langer meer op het fietspad mogen rijden. „Daardoor ontstaan levensgevaarlijke situaties omdat er grote snelheidsverschillen zullen zijn”, aldus een woordvoerder van de RAI Vereniging.

Dit gebeurde op deze dag in 1913

De Vrede van Londen werd bekrachtigd. Daarmee kwam er officieel een eind aan de Eerste Balkanoorlog. Precies een maand later viel Bulgarije aanvallen uit op Servië en Griekenland, wat het begin inluidde van de Tweede Balkanoorlog.

Het weer

Vandaag is de hitte verdreven. Wolkenvelden trekken over het land en vooral 's middags schijnt ook de zon enige tijd. Er valt nog een plaatselijke bui en het wordt 19 graden aan zee tot 23 of 24 in het oosten.

En dan nog dit

Luchtvaartmaatschappij British Airways verwacht vanaf vandaag weer volgens normaal schema te kunnen vliegen. Vluchten van en naar Heathrow kampten de afgelopen dagen met problemen door een computerstoring. Een probleem met de elektriciteitsvoorziening legde het computersysteem van British Airways wereldwijd plat.

Een prettige dinsdag toegewenst!

Tip de redactie