Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, maandag 29 mei, in ieder geval gebeuren.

De Russische president Vladimir Poetin zal de recent gekozen president van Frankrijk, Emmanuel Macron, voor het eerst ontmoeten. Dat gebeurt bij een bezoek aan de officiële opening van een tentoonstelling over de vroegere Russische tsaar Peter de Grote in het Groot Trianon bij het paleis van Versailles. Poetin en Macron spraken tijdens hun eerste telefoongesprek op 18 mei af om pas op een latere datum te spreken over Oekraïne en Syrië, ondanks hun sterk tegengestelde standpunten.

Informateur Edith Schippers zal het eindverslag van haar onderzoek en een advies overhandigen aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Schippers voerde vrijdag de laatste verkennende gesprekken om te kijken of er tot de vorming van een kabinet gekomen kan worden. Ze heeft er vertrouwen in dat de impasse in de formatie kan worden doorbroken. Naar verwachting zal er dinsdag over het verslag worden gedebatteerd.

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in de zaak tussen Elliott Advisors en AkzoNobel. De aandeelhouder wil via de rechter afdwingen dat het concern een buitengewone aandeelhoudersvergadering belegt over de positie van president-commissaris Antony Burgmans. Die weigert op zijn beurt te onderhandelen met PPG, dat drie keer een bod op AkzoNobel heeft uitgebracht.

NAC Breda heeft zondag ten koste van NEC een plek in de Eredivisie weten te bemachtigen. Vanwege de promotie wordt de club maandagmiddag gehuldigd op de Grote Markt in Breda. De gemeente heeft laten weten dat de huldiging zal plaatsvinden om 16.00 uur

De Nederlandse Quirine Lemoine staat maandag voor het eerst in haar carrière op een Grand Slam-toernooi. Ze speelt op Roland Garros tegen de Amerikaanse Catherine Bellis. Ook de Nederlandse Richel Hogenkamp komt in actie, zij speelt tegen de Servische Jelena Jankovic. Kiki Bertens is in Parijs als negentiende geplaatst en speelt haar eerste partij tegen de Australische Ajla Tomljanovic.

Dit gebeurde er vannacht

De Verenigde Staten overwegen laptops te gaan weren uit vliegtuigcabines op alle vluchten, het land in én uit. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, John Kelly, heeft dat gezegd in een televisie-interview

Zeker vier voetbalsupporters zijn om het leven gekomen toen ze in het gedrang kwamen bij de ingang van het nationale stadion van Honduras in de hoofdstad Tegucigalpa. Ook raakten veel mensen gewond.

Noord-Korea heeft weer een raket afgevuurd. Het gaat om een ballistische raket, die is gelanceerd vanuit de regio Wonsan, aan de oostkust van Noord-Korea. Volgens Zuid-Korea was het een oude Scud-raket, afkomstig uit de Sovjet-Unie.

Tijdens de strandfeesten op het strand van Bloemendaal is het enige tijd onrustig geweest. Het evenement stopte wegens de drukte anderhalf uur eerder. Dat gebeurde na overleg tussen de politie en de strandtenteigenaren.

De Schotser premier Nicola Sturgeon heeft gezegd dat als haar Schotse Nationale Partij (SNP) op 8 juni de verkiezingen wint, haar Britse collega Theresa May een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland niet langer kan weigeren.

Takuma Sato heeft de 101e editie van de Indianapolis 500 gewonnen. Hij is de eerste Japanner die de beroemde race op zijn naam schreef. Fernando Alonso viel uit.

Dit schrijven andere media vandaag

Het Noord-Koreaanse regime verdient zeker een miljard euro per jaar door dwangarbeiders aan het werk te zetten in het buitenland. Hoewel dat vaker voorkomt in Rusland en China, werken ook in de EU Noord-Koreanen die hun salaris grotendeels moeten afdragen aan hun regering, schrijft de Volkskrant (€). Volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker van de Universiteit Leiden zijn cijfers moeilijk te verkrijgen, maar gaat het om enkele duizenden Noord-Koreanen in de hele EU. "Noord-Korea is het grootste illegale uitzendbureau ter wereld."

In Italië is de discussie over het toenemende wantrouwen tegen de medische zorg weer opgelaaid, nadat een 7-jarig jongetje uit Ancona zaterdag overleed aan complicaties bij een dubbele oorontsteking. Een homeopaat zou zijn ouders hebben aangeraden hem niet naar het ziekenhuis te brengen, omdat de medicijnen daar hem doof zouden kunnen maken, meldt het AD (€). De Italiaanse arts en vaccinatie-voorvechter Roberto Burtioni reageerde fel. "Het is een schande dat in 2017 door onwetendheid, bijgeloof en de schofterigheid van zekere 'artsen' een kind moet overlijden aan een oorontsteking."

Er wordt de komende jaren een grote groei van het aantal Chinese toeristen verwacht door het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC). Die stijging zal voornamelijk te danken zijn aan Chinese twintigers en dertigers uit de nieuwe middenklasse. Zij kiezen niet meer voor de grote groepsreizen, maar willen individueler en vrijer op pad, schrijft De Telegraaf (€). De Chinese reisorganisatie Tangguo, die zich richt op die nieuwe doelgroep, opent vandaag zijn Europese hoofdkantoor in Den Haag. De gemiddelde Chinese toerist geeft in ons land zo'n 1.250 euro uit.

Dit gebeurde op deze dag in 1453

De 21-jarige Ottomaanse sultan Mehmed II maakte een einde aan het Byzantijnse Rijk (330-1453 n. Chr.) door Constantinopel te veroveren. Hij maakte de stad onmiddellijk tot zijn nieuwe hoofdstad. De stadsnaam veranderde in de loop der eeuwen geleidelijk naar Istanbul. Veel historici zien de inname van Constantinopel als het startpunt van het Ottomaanse Rijk, dat zou bestaan tot na de Eerste Wereldoorlog. De islamitische Mehmed II was voor zijn tijd een tolerante bestuurder: hij liet de Grieks-Orthodoxe Kerk voortbestaan en gaf opdracht de Bijbel en andere christelijke teksten te laten vertalen naar het Turks.

Het weer

Vandaag wordt het weer flink warm, met temperaturen tot 28 graden aan de kust en 31 tot 33 graden in het binnenland. De kans op onweer neemt in de loop van de dag toe.

En dan nog dit

Bill Cosby zou zo bang zijn om vergiftigd te worden, dat hij tijdens de voorbereidingen op zijn rechtszaak alleen van huis meegenomen eten en drinken nuttigt. De acteur en komiek zou inmiddels blind zijn en zich daardoor nog kwetsbaarder voelen. Tijdens de juryselectie weigerde hij volgens verschillende Amerikaanse media zelfs het water uit de kraan van de rechtbank te drinken. Cosby wordt ervan beschuldigd verschillende vrouwen zonder hun medeweten te hebben gedrogeerd en seksueel te hebben misbruikt.

Een fijne maandag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.