Nadat eerder de formatie al in een impasse leek te zijn beland, heeft informateur Edith Schippers nu echt een zware taak. Welke mogelijkheden om tot een kabinet te komen zijn er nog?

Omdat gisteren ook de formatieoptie met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vastliep zijn er momenteel geen voor de hand liggende meerderheidsvarianten meer. 

"Ik wil nu even nadenken over welke stappen moeten worden gezet", aldus Schippers, toen zij na urenlang overleg tussen D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers moest concluderen dat de formatiepoging was gestrand.

De optie was sowieso al een noodgreep, nadat diverse gesprekken van Schippers met alle fractieleiders vooral uitsluitingen hadden opgeleverd: SP wilde niet met VVD, VVD niet met PVV, PvdA met niemand, D66 niet met ChristenUnie, GroenLinks had een punt gezet achter de formatiepoging met VVD, CDA en D66.

Even leek gisteren alsnog een opening te ontstaan om gesprekken te starten tussen het zogeheten 'motorblok' van VVD, CDA en D66 met de ChristenUnie, maar al dezelfde dag concludeerden Pechtold en Segers dat de verschillen onoverbrugbaar zijn.

Wat de situatie nu extra complex maakt is dat er ook onvrede lijkt te ontstaan in het motorblok. VVD-leider Mark Rutte wilde dinsdagavond niet accepteren dat de formatieoptie met de ChristenUnie alweer was mislukt.

Hij stelde voor dat er woensdag alsnog verder gesproken zou worden om "de ruis" weg te nemen, maar D66 noemt dit zinloos. Bij VVD en CDA hadden ze gehoopt op iets meer bereidwilligheid van de partij van Pechtold.

Minderheid

Met de GroenLinks-route en de ChristenUnie-route van tafel, komt langzaam maar zeker een einde aan de vierpartijenopties met een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer.

Wellicht dat de informateur met de Kamer concludeert dat dan maar een minderheidsoptie moet worden onderzocht, waarbij VVD, CDA en D66 samen gaan regeren en voor hun wetsvoorstellen zoeken naar wisselende meerderheden.

Een andere optie is dat de PvdA van Lodewijk Asscher zich alsnog bereid toont om gesprekken aan te gaan. De partij wil niet regeren na de zware verkiezingsnederlaag van 15 maart, maar VVD, CDA en D66 zouden de sociaaldemocraten toch graag aan tafel willen.

Een andere mogelijkheid is grote een linkse coalitie van zes partijen, waaronder de SP. Aangezien de partij van Emile Roemer niet met de VVD wil regeren zal Sybrand Buma dan premier worden. Andere partijen die dan moeten aansluiten zijn D66, GroenLinks, PvdA plus een van de kleintjes.

In Den Haag wordt daarnaast ook nog rekening gehouden met het scenario dat GroenLinks alsnog weer aan tafel komt. De partijen gingen immers in goeie harmonie uit elkaar. De inhoudelijke verschillen zijn weliswaar groot, maar op een zeker moment zullen de partijen toch in beweging moeten komen. Het land moet wel geregeerd worden.