NU op de hoogte 24 mei: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, woensdag 24 mei, in ieder geval gebeuren

In Stockholm strijden Ajax en Manchester United om de Europa League. Ajax staat voor het eerst sinds 1996 in een Europese finale. Destijds werd er na strafschoppen verloren van Juventus in de eindstrijd van  de Champions League. De wedstrijd tussen Ajax en United begint om 20.45 uur en staat onder leiding van de Sloveense arbiter Damir Skomina.

De inhoudelijke behandeling van de zogenaamde Posbankmoord begint. In de zaak staan twee mannen terecht voor de dood van Alex Wiegmink. Beide verdachten hebben een andere lezing over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van Wiegmink in 2003. Verdachte Frank S. (56) uit Boekel zegt dat ze de auto van Wiegmink wilden stelen en dat het ging om een uit de hand gelopen carjacking. Verdachte Souris R. (43) uit Veghel zweeg tegen de politie, maar heeft in afgeluisterde gesprekken gezegd dat ze bezig waren met een drugsdeal en dat ze door Wiegmink werden betrapt.

De Amerikaanse president Donald Trump is dinsdagavond aangekomen in Rome. Trump is daar voor een ontmoeting met Paus Franciscus. De ontmoeting van woensdag is beladen, omdat de paus zich in het verleden nogal eens kritisch uitliet over Trump, die toen nog presidentskandidaat was. Trump liet zich op zijn beurt ook negatief uit over de stellingname van de paus over tal van kwesties.

De eerste dag van de pro-formazitting in het hoger beroep in de zaak van de 52-jarige Alex O. uit Leeuwarden staat op de agenda. Hij wordt er van verdacht begin 2015 gedurende enkele maanden winkelketen Jumbo te willen afpersen. De man stuurde dreigmails en een verjaardagskaart met een explosieve stof naar een vestiging in Zwolle. Ook plaatste hij explosieven - gemaakt met kookwekkers die hij kocht bij Blokker - bij twee filialen in Groningen.

Tom Dumoulin verdedigt in de Giro d’Italia zijn roze leiderstrui. De Limburger verloor dinsdag veel tijd na een ongelukkige sanitaire stop en zal vandaag op zijn hoede moeten zijn in een lastige etappe, die het peloton door de Dolomieten voert. De zeventiende etappe bevat geen bergreuzen, maar toch blijft het opletten met twee beklimmingen van de tweede categorie.

Dit gebeurde er vannacht

D66 gaat niet in op de uitnodiging om toch nog een keer te praten met VVDCDA en ChristenUnie over de mogelijkheden een nieuw kabinet te vormen. "Het zou niet zinvol zijn", meldt de partij van Alexander Pechtold. Dinsdagavond liet VVD-leider Mark Rutte weten samen met CDA-voorman Sybrand Buma graag woensdag om tafel te gaan met de leiders van D66 en de ChristenUnie om het mislukte overleg tussen die laatste twee partijen te bespreken.

Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk is verhoogd van zwaar naaralarmerend. Dat is het hoogste niveau. Alarmerend betekent dat een volgende aanslag op korte termijn niet uit te sluiten is, aldus de Britse premier Theresa May.

Omroep NTR stopt met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het jaarlijkse televisieprogramma dat al 26 jaar te zien was, stopt per direct. De kijkcijfers zijn te laag en het programma is over zijn hoogtepunt heen, meent de omroep.

De Inspectie van het Onderwijs verwacht dat het aantal zwakke basisscholen de komende periode weer gaat stijgen. Dat komt door een nieuwe manier van toezicht die vanaf augustus geldt.

Dit schrijven andere media vandaag

In plaats van een overschot, krijgt een volgende kabinet te maken met een tekort van 1 miljard euro. De NOS schrijft dat door tegenvallers het verwachte overschot van ruim 3,5 miljard euro verdampt is.

De zoon van de Turkse premier Binali Yildirim heeft een bedrijf in Almere gebruikt voor een anonieme donatie aan een nieuwe moskee in Istanbul. Volgens NRC hebben politici van de regerende partij AKP daarbij Turkse aanbestedingsregels geschonden.

De Britse belastingdienst heeft Memphis Depay voor de rechter gesleept. De voetballer zou hebben verzuimd om invoerrechten van ruim 20.000 euro te betalen voor een auto. Volgens het AD kon Depay hier echter weinig aan doen, want toen de fiscus hem per post op de hoogte stelde was hij net verhuisd naar zijn nieuwe club in Frankrijk.

Dit gebeurde er op deze dag in 1956

Het eerste Eurovisiesongfestival werd gehouden in het Zwitserse Lugano. Zeven landen deden mee, waaronder Nederland. Ieder land kwam met twee inzendingen. Voor Nederland waren dat Corry Brokken met het liedje Voorgoed Voorbij en Jetty Paerl met De vogels van Holland. De Zwitserse Lys Assia wist in eigen land de eerste editie van het liedjesfestival te winnen. Haar Franstalige liedje Refrain werd door de jury als beste aangemerkt. De Nederlandse inzendingen eindigden net als de overige deelnemers op de tweede plaats, want van de ranglijst werd alleen de winnaar bekendgemaakt.

Het weer

Het is overwegend zonnig, met in de middag richting het binnenland een toenemende kans op bewolking. Er is weinig wind bij temperaturen van 18 tot 25 graden.

En dan nog dit

Een populier van ruim dertig jaar oud twittert vanaf deze week over het weer en zijn gezondheid. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit willen zo informatie verzamelen over de relatie tussen klimaatverandering en bomengroei. "De bomen twitteren echt zelf, zonder tussenkomst van een mens. Daarvoor is computerapparatuur bij de boom aangebracht", aldus een woordvoerder.

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

NUwerk

Tip de redactie